Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Δεν προλαβαίνω

Το σχόλιο της Δευτέρας - Δεν προλαβαίνω


Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven
Αναμφισβήτητα δύο ήταν τα γεγονότα που σημάδεψαν την εβδομάδα που πέρασε. Πρώτον η αποχή μας από τις υποβολές δηλώσεων για μια ημέρα, η οποία ίσως για πρώτη φορά να έγινε αρκετά αισθητή και δεύτερον οι  παρατάσεις που δόθηκαν για τις δηλώσεις και τη δήλωση covid των μισθωμάτων.
Μπορούμε να είμαστε συγκρατημένα ευχαριστημένοι για το πρώτο, αλλά όχι και για το δεύτερο. Δικαιολογίες δεν υπάρχουν πλέον για το Υπ. Οικονομικών και την ΑΑΔΕ. Σε μια περίοδο που η χώρα δεν έχει γνωρίσει όμοιά της, η παράταση που δόθηκε ήταν ίδια με αυτή που δίνεται σε μια κανονική περίοδο ή έστω σε μια περίοδο εκλογών όπως έγινε πέρσι. Συνιστά το λιγότερο κοροϊδία και προσβολή η παράταση μέχρι τις 29 Ιουλίου. Δεν φτάνει που κανένας τους δεν είχε το σθένος να αποφασίσει παράταση για μετά τον Αύγουστο, έδωσαν παράταση μέχρι τις 29, για να έρθουνε την τελευταία ημέρα (όπως έκαναν και πέρυσι) και να δώσουν νέα παράταση μιας μέρας μέχρι την 30η Ιουλίου. Μας κοροϊδεύουν κανονικά και εμείς νομίζουμε ότι μας υπολογίζουν. 
Το επαναλαμβάνω δεν υπάρχουν δικαιολογίες. Τα πάντα θα μπορούσαν να γίνουν. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλάξαμε όλο το εργατικό δίκαιο, δεν μπορούσαν να τροποποιήσουν δύο-τρεις διατάξεις και να παρατείνουν έστω ένα κομμάτι των δηλώσεων για μετά τον Αύγουστο;
Δεν θα επεκταθώ άλλο στο θέμα γιατί θα γίνω «καλός» και δεν το θέλω.
Για να μαθαίνουν οι παλιοί και να ξεχνάνε οι νεώτεροι, παραθέτω από κάτω τις παρατάσεις που έχουν δοθεί τα τελευταία 5 χρόνια.

 
  Αρχική Παρατάσεις
2018 Φυσικά 30/06/2019 29/07/2019 30/7/2019  
Νομικά 30/06/2019 29/07/2019 30/7/2019  
2017    
Φυσικά 30/06/2018 26/07/2018 30/07/2018  
Νομικά 30/06/2018 26/07/2018 30/07/2018  
2016    
Φυσικά 30/06/2017 17/07/2017 21/07/2017  
Νομικά 30/06/2017 17/07/2017 21/07/2017  
2015    
Φυσικά 30/04/2016 30/06/2016 15/07/2016 18/07/2016
Νομικά 30/06/2016 15/07/2016 25/07/2016  
2014    
Φυσικά 30/06/2015 26/08/2015 30/08/2015  
Νομικά 30/06/2015 20/08/2015 28/08/2015 30/08/2015

Περιττό επίσης να πω ότι πριν δοθούν οι τελευταίες παρατάσεις στο ημερολόγιο του κόμβου είχαν καταγραφεί πάνω από 80 υποχρεώσεις μέσα στον μήνα Ιούνιο. Αυτό δεν θυμάμαι να έχει συμβεί τα τελευταία τουλάχιστον 22 χρόνια και 3 μήνες. Μπορεί να μην έχει συμβεί και ποτέ στην ιστορία του επαγγέλματός μας αλλά αυτό είναι κάτι που μόνο ο ιστορικός το γνωρίζει, ίσως και ο Νιφορόπουλος που ασχολείται με την Ιστορία.

Θα μπορούσα να γράψω και άλλα για την παράταση αλλά καλύτερα να μην το κάνω γιατί θα "ενοχλήσω" και δεν είναι η κατάλληλη περίοδος.

Στα κάθε λογής δημοσιεύματα τα οποία συνεχίζουν ακάθεκτα την παραπληροφόρηση (ειδικά σε ό,τι αφορούσε στην παράταση) δεν θα αναφερθώ. Απλά μόνο να σημειώσω ότι δεν είναι κακό να προσέχουμε λίγο όταν διαβάζουμε τα στατιστικά του Taxis. Δεν είναι δυνατόν δεκάδες δημοσιεύματα αλλά και συνάδελφοι να συγχέουν τις υποβολές με τα εκκαθαριστικά. Μην ξεχνάτε ότι τα εκκαθαριστικά εκδίδονται ξεχωριστά για τους συζύγους και συνεπώς ο αριθμός τους δεν έχει καμία σχέση με τον αριθμό των δηλώσεων.  

Όσο για το παρασκήνιο που προηγήθηκε της παράτασης, όπως καταλαβαίνετε δεν θα σας αφήσω έτσι. Οι δαιμόνιοι ρεπόρτερ του κόμβου βρέθηκαν (για μια ακόμη φορά) την κατάλληλη στιγμή μπροστά στην τηλεφωνική συνομιλία που είχε ο Διοικητής με τον Υφυπουργό Απόστολο Βεσυρόπουλο λίγο πριν ανακοινωθεί η παράταση και σας παρουσιάζω κατ' αποκλειστικότητα τη σχετική συνομιλία που προηγήθηκε της ανακοίνωσης.
Εάν δεν κάνω λάθος επιβεβαιώθηκαν όλα τα λεχθέντα στην ως άνω συνομιλία.

- Όπως είναι γνωστό (γιατί μου χει κολλήσει αυτή η φράση;) και η πλατφόρμα άνοιξε (για τον παπά δεν έμαθα εάν πήγε) :Διαθέσιμες οι εφαρμογές για την αποζημίωση ειδικού σκοπού 2 και για την επιστρεπτέα προκαταβολή 2 στην ΑΑΔΕ
- και η παράταση δόθηκε : Παράταση προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2019
- και τα θεσμικά μας όργανα αντέδρασαν. Λίγο διαφορετικά βέβαια αλλά σε γενικές γραμμές, πάνω κάτω, τα ίδια αναφέρουν
ΟΕΕ: Ανεπαρκής η παράταση για τις φορολογικές δηλώσεις
ΠΟΦΕΕ - Διαμαρτυρία και αποχή των Λογιστών - Φοροτεχνικών την Πέμπτη 18 Ιουνίου 2020

Στα θετικά της εβδομάδας :  Κοινή τεχνική ομάδα ΟΕΕ - Υπουργείου Εργασίας για άμεση επίλυση θεμάτων που προκύπτουν από εγκυκλίους και ΕΡΓΑΝΗ


«Παρατάσεων συνέχεια...»


Εκτός από την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων, παράταση δόθηκε και στην προθεσμία υποβολής δηλώσεων Covid.

Δείτε επίσης
Επί του Πιεστηρίου..

Ανα εβδομάδα η δήλωση αποθεμάτων υγειονομικού υλικού - Δείτε τη νέα απόφαση

Είδη αποθεμάτων που δηλώνονται
1. Η δήλωση αποθεμάτων αφορά σε είδη ατομικής προστασίας από τη μετάδοση ασθενειών, τα οποία περιορίζονται αποκλειστικά στα εξής:
α. «Χειρουργικές μάσκες»: στα πλαίσια της παρούσας νοούνται οι χειρουργικές και λοιπές μάσκες μιας χρήσης ή πολλαπλών χρήσεων που προορίζονται για ιατρική ή ιδιωτική χρήση με σκοπό την προστασία από τη μετάδοση ασθενειών.
β. «Απολυμαντικά διαλύματα»: νοούνται τα βιοκτόνα προϊόντα Τύπου 1 για την ανθρώπινη υγιεινή είτε σε μορφή υγρή ή γέλης είτε εμποτισμένα μαντηλάκια, που χρησιμοποιούνται για την απολύμανση των χεριών.
γ. «Αιθυλική αλκοόλη» νοείται:
1. η μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη που προορίζεται ως πρώτη ύλη στην παραγωγή απολυμαντικών προϊόντων και
ii. η καθαρή, μη μετουσιωμένη αιθυλική αλκοόλη (καθαρό οινόπνευμα) με αλκοολικό τίτλο 95% που διατίθεται εμφιαλωμένη στη λιανική πώληση.
δ. Τεστ για την ανίχνευση του κορωνοϊού COVID-19.

Υπόχρεοι δήλωσης των αποθεμάτων των προϊόντων της παρ. 1 του άρθρου 1 είναι:
α. όλες οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην εισαγωγή, διακίνηση και χονδρική πώληση των συγκεκριμένων ειδών,
β. όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν απολυμαντικά προϊόντα,
γ. όλες οι επιχειρήσεις που παράγουν απολυμαντικά προϊόντα (βάσει του άρθρου 5 του ν. 4681/2020 (Α' 74),
δ. όλες οι υπεραγορές τροφίμων (super market),
ε. όλες οι λοιπές επιχειρήσεις που διαθέτουν τα συγκεκριμένα προϊόντα στη λιανική πώληση,
στ. όλα τα φαρμακεία, είτε προμηθεύονται τα συγκεκριμένα είδη από τη χονδρική είτε τα παρασκευάζουν οι ίδιοι στο φαρμακείο τους.

Διαδικασία δήλωσης αποθεμάτων
Οι υπόχρεοι της παρ. 1 του άρθρου 2, μετά την αρχική δήλωση των αποθεμάτων του άρθρου 1, υποχρεούνται να επικαιροποιούν τα αποθέματά τους εβδομαδιαίως και συγκεκριμένα εντός των δυο πρώτων εργασίμων ημερών κάθε εβδομάδας (Δευτέρα έως Τρίτη).«Παράταση από τη σημαία...»

Παράταση όμως πήρε και η εμφάνιση πληρωμών των πολιτών στο Taxis. 
Όπως δεν ανακοίνωσε η ΑΑΔΕ :
"'Έχοντας πλήρη επίγνωση των συνθηκών που έχουν δημιουργηθεί λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας σας ενημερώνουμε ότι η εικόνα των οφειλών σας θα ενημερωθεί με τις πληρωμές σας εντός του Ιουλίου.
Εμείς όπως καταλαβαίνετε δεν κάνουμε αποχή, μεταθέτουμε απλά ορισμένες υποχρεώσεις για πιο μετά. Άλλωστε οι τράπεζες τώρα ασχολούνται με τα χρηματοδοτικά εργαλεία και δεν προλαβαίνουν να στείλουν άμεσα στοιχεία πληρωμών σας.
Τι νομίζετε, ότι μπορούν όλοι να τα κάνουν όλα;
Μην ανησυχείτε λοιπόν όσοι έχετε πληρώσει και δεν βλέπετε τις πληρωμές σας στην προσωποποιημένη πληροφόρηση. Εφόσον χρειαστεί να λάβετε φορολογική ενημερότητα ή βεβαίωση οφειλών, μπορείτε να τη ζητήσετε από τη Δ.Ο.Υ. σας.  Οι υπάλληλοί μας είναι πρόθυμοι να σας βοηθήσουν. Θα σας εξυπηρετήσουμε άμεσα, θα στείλουμε την ενημερότητα κατευθείαν στην υπηρεσία που σας τη ζήτησε. Εάν μάλιστα στην αίτηση μας μας γράψετε και τη φράση "θέλω και το 25%"  εμείς θα σας συμψηφίσουμε και το ανάλογο ποσό του ΦΠΑ με όποια οφειλή θέλετε. Τόσο εξυπηρετικοί είμαστε. 
Ευχαριστούμε για το χρόνο που δαπανάτε πάνω στον υπολογιστή προκειμένου να συνδεθείτε με το Taxis.
Με εκτίμηση
(θα τα πούμε όταν έρθουν τα MyData)

Η σχετική επιστολή που στέλνει η ΑΑΔΕ :  ΑΑΔΕ: Εντός Ιουλίου η ενημέρωση των πληρωμών των πολιτών στο myTAXISnet«Παρατάσεων συνέχεια στη συνέχεια...»
 «Νομοθεσία και σημαντικές τροπολογίες»

Σιγά μην έλειπε η νομοθεσία και οι νέες διατάξεις από το μενού της εβδομάδος.
Στο νομοσχέδιο για τις μικροπιστώσεις κατατέθηκαν 2 τροπολογίες οι οποίες έχουν διατάξεις σημαντικές

Παράταση αίτησης αναστολής ΦΠΑ από κατασκευαστές οικοδομών Εκτός Τειρεσία όσες επιταγές τουριστικών επιχειρήσεων σφραγίζονται - Αναστέλλονται, κατά επιπλέον εξήντα (60) ημέρες, οι προθεσμίες λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιόγραφων Τροπολογία για ρυθμίσεις θεμάτων υπ.Οικονομικών Υποχρεώσεις συμβολαιογράφων - Αναστέλλεται εκ νέου από τη λήξη της (30.6.2020) και μέχρι τις 31.12,2020, ή εφαρμογή των διατάξεων των άρθρων 47, 48 και 49 του ν. 4646/2019


 

«Μας ενδιαφέρουν»


→  Στο πρωτοδικείο οι υποθέσεις άρνησης των ΔΟΥ περί μεταφοράς φορολογικής κατοικίας
 
 • Στο νομοσχέδιο για το Ελεγκτικό Συνέδριο που κατατέθηκε στη Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 362 προβλέπεται διάταξη με την οποία καθορίζεται η διαδικασία εκδίκασης από το διοικητικό πρωτοδικείο διαφορών, οι οποίες γεννώνται από την προσβολή ατομικών διοικητικών πράξεων που αφορούν στην απόρριψη αιτήματος περί μεταβολής φορολογικής κατοικίας από την Φορολογική Αρχή.
 • Με τη διάταξη αυτή προβλέπεται η μεταφορά των ως άνω ακυρωτικών διαφορών στην αρμοδιότητα του Διοικητικού Πρωτοδικείου στην περιφέρεια του οποίου εδρεύει η Φορολογική Αρχή που αρνήθηκε το σχετικό αίτημα περί μεταβολής της φορολογικής κατοικίας, το οποίο αποφαίνεται ανέκκλητα, έτσι ώστε να διευκολυνθούν οι διάδικοι και οι σχετικές διαφορές, οι οποίες, ως ακυρωτικές, δεν υπόκεινται ούτε σε ενδικοφανή προσφυγή ενώπιον της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών, να επιλύονται οριστικά, άμεσα και οικονομικά.

Προσθήκη ΚΑΔ 49.31 Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών, στους δικαιούχους απαλλαγής από την καταβολή του 40% μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο

 
 • Με νέα απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ τροποποιείται η Α.1135/2020 σχετικά με τον προσδιορισμό πληττόμενων επιχειρήσεων για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής του 40% του συνολικού μισθώματος για τον μήνα Ιούνιο 2020
  Με την τροποποίηση αυτή προστίθεται στο Παράρτημα της υπ' αρ. Α.1135/9.6.2020 νέος ΚΑΔ 49.31 «Αστικές και προαστιακές χερσαίες μεταφορές επιβατών».
 • Η απόφαση : Α.1146/2020

«Συνεργασία»
Οδηγίες και διευκρινίσεις για την Συν-Εργασία που δημοσιεύθηκαν την εβδομάδα που πέρασε.
«Νέα αποζημίωση για τις επιχειρήσεις και τους ελ.Επαγγελματίες (όχι όλους φυσικά) για τον μήνα Μάιο»


Αποζημίωση ειδικού σκοπού για ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και επιχειρήσεις για τον μήνα Μάιο

 • Οι επιχειρήσεις και οι ελ. επαγγελματίες οι οποίες απασχολούν από 0 έως 20 εργαζομένους θα πάρουν αποζημίωση ειδικού σκοπού (εφόσον κάνουν αίτηση στην πλατφόρμα) και για τον Μήνα Μάιο.
 • Το ποσό διαφέρει ανάλογα με το εάν οι επιχειρήσεις ήταν πληττόμενες μέχρι την 18η Μαΐου. Έτσι ορισμένοι δικαιούχοι θα πάρουν 534 ευρώ, ενώ άλλοι θα πάρουν 300 ευρώ.
 • Η απόφαση : ΓΔΟΥ 134/16.6.2020
 • Ένα σημείο που έκανε αίσθηση σε πολλούς είναι ότι :
  Ο λήπτης της ενίσχυσης ενημερώνει το κοινό σχετικά με την στήριξη που έχει λάβει από τα Ταμεία:
  α) παρέχοντας στον διαδικτυακό τόπο του, εάν υπάρχει, σύντομη περιγραφή της πράξης, ανάλογης προς το επίπεδο της στήριξης, που περιλαμβάνει τους στόχους και τα αποτελέσματά της και επισημαίνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση,
  β) τοποθετώντας τουλάχιστον μία αφίσα με πληροφόρηση σχετικά με το έργο (ελάχιστο μέγεθος Α3), που περιλαμβάνει τη χρηματοδοτική συνδρομή από την Ένωση, σε σημείο εύκολα ορατό από το κοινό, όπως η είσοδος σε ένα κτίριο.

 • Εάν ήμασταν όλοι περισσότερο παρατηρητικοί θα βλέπαμε ότι η υποχρέωση αυτή υπήρχε και στην πρώτη απόφαση για την αποζημίωση 800 ευρώ (39162 ΕΞ 15.4.2020) . Υπάρχει επίσης και στην επιστρεπτέα προκαταβολή και γενικά σε όλα τα μέτρα  τα οποία χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε.
 • Όπως σωστά φανταστήκατε ο κόμβος σας έχει έτοιμες τις σχετικές αφίσες ενημέρωσης : • Οι λογιστές δεν χρειάζεται να σας πω πόσα και τι ακριβώς παίρνουν.


«Δεύτερη ευκαιρία για όσες επιχειρήσεις δεν πρόλαβαν τα 800 ευρώ»

Αποζημίωση 800 ευρώ: Δεύτερη ευκαιρία για όσες επιχειρήσεις δεν υπέβαλαν δήλωση - Οι νέες προθεσμίες στην πλατφόρμα my Business Support

 • Υποβολής αίτησης έως τις 19 Ιουνίου για επιχείρηση η οποία πραγματοποιεί απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) χωρίς δικαίωμα έκπτωσης και απαλλασσόμενες από το ΦΠΑ πράξεις (εκροές) με δικαίωμα έκπτωσης και υπέβαλε αίτηση για τη χορήγηση αποζημίωσης ειδικού σκοπού, η οποία απερρίφθη λόγω υποβολής μηδενικών δηλώσεων ΦΠΑ καθ' όλη την περίοδο από 1η Απριλίου 2019 έως 29η Φεβρουαρίου 2020 Υποβολής αίτησης έως τις 19 Ιουνίου για Συμπλοιοκτησίες και κοινωνίες αστικού ή κληρονομικού δικαίου κερδοσκοπικού χαρακτήρα με εξαίρεση τις κοινωνίες κληρονόμων εταίρων Ε.Π.Ε. Υποβολής αίτησης έως 19 Ιουνίου για δικαιούχους που δεν υπέβαλλαν αίτηση ως την 28η Απριλίου.
 • Η απόφαση : ΓΔΟΥ 132/2020
 • Η προθεσμία φυσικά έληξε μέσα στην περασμένη εβδομάδα.


«Σημαντικές αποφάσεις που δεν αναφέρθηκαν παραπάνω»Το τραγούδι από τους Locomondo και το μοντάζ δικό μου.


   Σημαντική απόφαση: Φορολογία κεφαλαίου: Όλη η διαδικασία υποβολής δηλώσεων, κοινοποίησης των πράξεων προσδιορισμού του φόρου και λήψης πιστοποιητικών
 • Οι αρχικές ή τροποποιητικές δηλώσεις κατοχής ακινήτων (Ε9 και ΦΜΑΠ φυσικών και νομικών προσώπων, ΕΤΑΚ και ΦΑΠ νομικών προσώπων καθώς και ΕΦΑ) και τα υποδείγματα που επέχουν θέση δήλωσης, για τις οποίες δεν προβλέπεται ηλεκτρονική υποβολή, και οι αρχικές και τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας κληρονομιών, δωρεών, γονικών παροχών μεταβίβασης ακινήτων και κερδών από τυχερά παίγνια αποστέλλονται υποχρεωτικά (με φυσικό φάκελο) ταχυδρομικά μέσω συστημένης επιστολής ή με υπηρεσία ταχυμεταφοράς ή με ψηφιακή απεικόνιση (scan) μέσω μηνύματος ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στον Προϊστάμενο της αρμόδιας υπηρεσίας της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων. Είναι επίσης δυνατή η κατάθεση των δηλώσεων και προς το γραφείο πρωτοκόλλου της αρμόδιας υπηρεσίας, εντός φακέλου. Ο κατάλογος των διευθύνσεων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των αρμοδίων υπηρεσιών της ΑΑΔΕ για την αποστολή των ως άνω μηνυμάτων δημοσιοποιείται στην ιστοσελίδα της ΑΑΔΕ (www.aade.gr).
 • Η απόφαση : Α.1137/2020


   Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ - Παράταση καταβολής δόσεων ρύθμισης σε επιχειρήσεις που έχει ανασταλεί η λειτουργία ή πλήττονται σημαντικά (βάσει ΚΑΔ) από τα έκτακτα μέτρα

 • Με την εγκύκλιο 26/2020 του ΕΦΚΑ κοινοποιούνται οι διατάξεις της υπ΄ αριθμ. Δ.15/Δ'/οικ.18044/575/25.5.2020 . Κατ εφαρμογής της συγκεκριμένης απόφασης η οποία επικαιροποιεί τους ΚΑΔ, η δόση Απριλίου των υπαγόμενων επιχειρήσεων θα έχει πλέον καταληκτική ημερομηνία καταβολής την 31/07/2020. Κατά το χρονικό διάστημα της προαναφερόμενης παράτασης δεν υπολογίζονται περαιτέρω πρόσθετα τέλη, τόκοι και λοιπές προσαυξήσεις και επιβαρύνσεις. Αντίστοιχα τροποποιούνται και οι καταληκτικές ημερομηνίες των επόμενων δόσεων (δόση Μαΐου 2020 και εντεύθεν) και κατά συνέπεια, η συνολική διάρκεια για τις ρυθμίσεις που πληρούν τις ανωτέρω προϋποθέσεις, παρατείνεται κατά τρεις μήνες.
 • Η απόφαση : Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 26/2020


   Σημαντική απόφαση: Χρόνος απόδοσης τελών χαρτοσήμου από τους υπόχρεους σε παρακράτηση των άρθρων 59 και 61 του ν. 4172/2013
 • Σε περίπτωση που επί εισοδημάτων, τα οποία αναφέρονται στα παραρτήματα των υπ' αρ. 1099/2019, 1100/2019 και 1101/2019 αποφάσεων του Διοικητή της Α.Α.Δ.Ε., οφείλονται τέλη χαρτοσήμου, αυτά αποδίδονται στο Δημόσιο από τους υπόχρεους σε παρακράτηση των άρθρων 59 και 61του ν. 4172/2013, κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο που αποδίδεται και ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος, ανεξάρτητα από το ποιον βαρύνει η δαπάνη του τέλους χαρτοσήμου. Στις περιπτώσεις που δεν προκύπτει επί των προαναφερθεισών κατηγοριών εισοδημάτων φόρος προς παρακράτηση, τα τέλη χαρτοσήμου αποδίδονται κατά τον ίδιο τρόπο και χρόνο που θα αποδιδόταν ο παρακρατούμενος φόρος εισοδήματος.
 • Η απόφαση : Α.1125/2020 Απόδοση των τελών χαρτοσήμου που οφείλονται από υπόχρεους σε παρακράτηση των άρθρων 59 και 61 του ν. 4172/2013.


   Σημαντική απόφαση: Επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.
 
 • Με την απόφαση αυτής καθορίζεται η διαδικασία διαχείρισης των απαιτήσεων κατά της Φορολογικής Διοίκησης, που προκύπτουν μετά από πράξη Διοικητικού/Διορθωτικού προσδιορισμού κατά περίπτωση, του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, του τέλους επιτηδεύματος και του φόρου πολυτελούς διαβίωσης, με την οποία συνιστάται και βεβαιώνεται η απαίτηση του υπόχρεου και του συζύγου/ΜΣΣ καθώς και του τρόπου πίστωσης των τραπεζικών λογαριασμών των δικαιούχων προσώπων της απαίτησης.
  Ουσιαστικά απλοποιείται η διαδικασία επιστροφής του φόρου και λογικά οι επιστροφές φόρων (εφόσον δεν συμψηφίζονται με οφειλές) θα επιστρέφονται ταχύτερα.
 • Η απόφαση : Α.1153/2020 Επιστροφή του φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων.


   Εναλλακτική φορολόγηση: Τύπος και περιεχόμενο της Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου
 
 • Με την απόφαση αυτή ορίζεται ο τύπος και το περιεχόμενο της Πράξης του Διοικητικού Προσδιορισμού του κατ' αποκοπήν φόρου που αναλογεί στον φορολογούμενο και στα συγγενικά του πρόσωπα που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 5Α του ν. 4172/2013, περί εναλλακτικής φορολόγησης εισοδήματος που προκύπτει στην αλλοδαπή φυσικών προσώπων που μεταφέρουν τη φορολογική τους κατοικία στην Ελλάδα.
  Η Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου εκδίδεται από τη Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού και Εναλλακτικής Φορολόγησης Φορολογικών Κατοίκων Ημεδαπής για τη συνολική φορολογική υποχρέωση, στο όνομα του φορολογούμενου.
 • Η απόφαση : Α.1130/2020


   Υποβολή δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος σε περίπτωση μετασχηματισμού πιστωτικών ιδρυμάτων
 
 • Με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 2 του άρθρου 68 του ΚΦΕ, το νέο νομικό πρόσωπο (πιστωτικό ίδρυμα) θα υποβάλει κατ' ανάγκη φορολογική δήλωση μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του έκτου μήνα από το τέλος του φορολογικού έτους μέσα στο οποίο έχει ολοκληρωθεί ο μετασχηματισμός στην οποία θα περιλαμβάνει τα εισοδήματα των συγχωνευομένων πιστωτικών ιδρυμάτων ή του διασπώμενου πιστωτικού ιδρύματος, ή, στην περίπτωση της μερικής διάσπασης ή απόσχισης κλάδου, του κλάδου που εισφέρεται, για το χρονικό διάστημα από την ημερομηνία σύνταξης του ισολογισμού μετασχηματισμού και μέχρι την ολοκλήρωση του μετασχηματισμού.
 • Η απόφαση : Ε.2085/2020


   Ο κατάλογος Δικαιοδοσιών για την ανταλλαγή Εκθέσεων ανά Χώρα για στοιχεία του φορολογικού έτους 2018
 • Με την απόφαση αυτη ορίζεται ο κατάλογος των Δικαιοδοσιών με τις οποίες τίθεται σε ισχύ και εφαρμογή η ΠΣΑΑ για την ανταλλαγή των ΕαΧ, αναφορικά με το φορολογικό έτος 2018, ως προς το έτος ανταλλαγής 2020
 • Η απόφαση : Α.1124/2020


   Επιδότηση διακοπών - Οι δικαιούχοι, οι προϋποθέσεις και όλες οι λεπτομέρειες για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους»
 

   Κατηγορίες πολιτών για τους οποίους η έκδοση του ΑΜΚΑ γίνεται μόνο από υπηρεσίες του ΕΦΚΑ
 
 • Αλλαγές στην απόδοση ΑΜΚΑ από τον ΕΦΚΑ και τα ΚΕΠ αναφορικά με τη μετάκληση πολιτών τρίτων χωρών για απασχόληση σε αγροτικές εργασίες
 • Η απόφαση : 17/06/2020 Φ80320/22183/Δ18.794/2020

   Σημαντική απόφαση: Διευκρινίσεις σχετικά με την απαλλαγή ή μη από Φ.Π.Α. κατά την παράδοση καυσίμων και λιπαντικών που πραγματοποιούνται προς εταιρείες – μεσάζοντες, μη εγκατεστημένες στο εσωτερικό της χώρας, και προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων τα οποία απαλλάσσονται


 •  Η απαλλαγή από Φ.Π.Α. κατά την παράδοση καυσίμων και λιπαντικών που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων ισχύει αποκλειστικώς και μόνο ως προς την τελική παράδοση των αγαθών και δεν επιτρέπεται να καλύπτει παραδόσεις αγαθών πραγματοποιούμενες σε προηγούμενο στάδιο της εμπορίας.
  Κατά συνέπεια, στις περιπτώσεις κατά τις οποίες η παράδοση των καυσίμων και λιπαντικών διενεργείται προς μεσάζοντες (ενδιάμεσους) που ενεργούν στο όνομά τους, ακόμη κι αν η τελική χρήση των αγαθών είναι δεόντως πιστοποιημένη και αποδεικνύεται στις αρμόδιες αρχές, κατ' αρχήν η απαλλαγή δεν ισχύει για την πράξη αυτή, διότι η συνιστά πράξη παράδοσης (βάσει σύμβασης εντολής προς αγορά και πώληση) και προηγείται της τελευταίας παράδοσης των εν λόγω αγαθών προς την δικαιούχο πλοιοκτήτρια εταιρεία.
  Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, τα πραγματικά περιστατικά των οποίων προσομοιάζουν με αυτά της υπόθεσης "Fast Bunkering Klaipeda", εφόσον δηλαδή:
  - η μεταβίβαση, σύμφωνα με τους σχετικούς κανόνες του εφαρμοστέου εθνικού δικαίου, σε μεσάζοντες του δικαιώματος της κυριότητας των εν λόγω αγαθών που προορίζονται για τον εφοδιασμό πλοίων δικαιούχων απαλλαγής από ΦΠΑ, δεν έχει επέλθει μέχρι τη χρονική στιγμή, κατά την οποία οι εφοπλιστές/πλοιοκτήτες μπορούν πλέον να διαθέτουν, στην πράξη, τα αγαθά αυτά ως κύριοι (για παράδειγμα δεν έχουν εκδοθεί τιμολόγια πώλησης προς τον μεσάζοντα πριν την υλική πράξη παράδοσης των καυσίμων στον πλοιοκτήτη/εφοπλιστή, κατά την οποία δύναται να προσδιοριστεί και η επακριβής παραδοθείσα ποσότητα) και ταυτόχρονα
  - δεν μπορεί να νοηθεί ότι τα καύσιμα και τα λιπαντικά μπορούν να «διατεθούν» για χρήση άλλη εκτός από την κατανάλωσή τους στο συγκεκριμένο πλοίο, στο οποίο έχουν παραδοθεί, τότε η παράδοση των αγαθών θεωρείται ότι συντελείται -από πλευράς ΦΠΑ- κατά τη χρονική στιγμή, που ο έχων την εκμετάλλευση του πλοίου είναι σε θέση στην πραγματικότητα να διαθέτει τα αγαθά (καύσιμα ή λιπαντικά) ως κύριος, οπότε και πρέπει να επιβληθεί ο φόρος ή να θεμελιωθεί απαλλαγή από αυτόν, σύμφωνα με τις κείμενες περί απαλλαγής από ΦΠΑ διατάξεις.
 • Η απόφαση : Ε.2088/2020


   Απασχόληση συνταξιούχων - Νέα εγκύκλιος με διευκρινίσεις από το Υπ. Εργασίας
«Λοιπές αποφάσεις»

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 27/2020 Μείωση ασφαλιστικών εισφορών υπαλλήλων που απασχολούνται στο Δημόσιο Τομέα κατ' εφαρμογή του άρθρου 48 του Ν.4670/2020 8946/2020 Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για προσφορά τουριστικών καταλυμάτων (κύριων ή μη κύριων) προς μίσθωση για την αντιμετώπιση ενδεχόμενων κρουσμάτων covid-19 Δ. 15/Δ'/οικ. 18271/585/3.6.2020 Τροποποίηση της υπ' αρ. Δ. 15/Δ/οικ. 16486/500/7-5-2020 υπουργικής απόφασης (Β' 1775) Τροποποίηση της απόφασης Δ. 15/Δ/οικ. 16486/500/7-5-2020 η οποία αφορά την παράταση των ασφαλιστικών εισφορών μηνός Απριλίου για αυτοτελώς απασχολούμενους και οι ελεύθεροι επαγγελματίες του e-Ε.Φ.Κ.Α 60967 ΕΞ 2020 Ηλεκτρονική Τιμολόγηση στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων δυνάμει του ν. 4601/2019 (Α΄ 44) 60970 ΕΞ 2020 Καθορισμός Εθνικού Μορφότυπου ηλεκτρονικού τιμολογίου στο πλαίσιο των Δημοσίων Συμβάσεων Ε.2090/2020 Κοινοποίηση της αρ. πρωτ. Α.1119 (ΦΕΚ 2138/Β) Απόφασης Διοικητή Α.Α.Δ.Ε. με θέμα «Παράταση υποβολής Συγκεντρωτικών Παραστατικών Εφοδιασμού (ΣΠΕ) πλοίων» Δ12γ/ΓΠοικ.21836/644/5.6.2020 Απόδοση νοσηλίου τροφείου για ανασφάλιστα και άπορα άτομα που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης Α.1131/2020 Παράταση αναστολής της εκπαιδευτικής λειτουργίας (με φυσική παρουσία) της Φορολογικής και Τελωνειακής Ακαδημίας της Α.Α.Δ.Ε. έως και τις 30.6.2020 Α.1132/2020 Eίσπραξη εσόδων υπέρ ΤΡΙΤΩΝ από τις Δημόσιες Οικονομικές Υπηρεσίες (Δ.Ο.Υ.) Ε.2087/2020 Κοινοποίηση διατάξεων του άρθρου 17 των λοιπών διατάξεων του ν. 4690/2020 (Α' 104) σχετικά με τη δωρεάν διάθεση αιθυλικής αλκοόλης προς το Υπουργείο Υγείας. Δημόσια Πρόσκληση 7/2020 Πρόγραμμα προεργασίας για 1.100 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα και σε επιχειρήσεις, φορείς, οργανισμούς του δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ΥΠΕΝ/ΔΔΔ/57387/1452/2020 Διευκρινίσεις σχετικά με τις ισχύουσες προθεσμίες του άρθρου 13 του ΠΔ 126/86 Δασικοί Συνεταιρισμοί Εργασίας - Διευκρινίσεις σχετικά με τις ισχύουσες προθεσμίες διαδικασιών παραχώρησης εκμετάλλευσης οικ. 21457/418/2020 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 14237/20-9-2017 απόφασης του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης με θέμα: «Πρόγραμμα επιχορήγησης επιχειρήσεων για την απασχόληση 1.459 ανέργων νέων, ηλικίας 18-24 ετών» (Β’ 3379)


«Λοιπές ενδιαφέρουσες ειδήσεις εβδομάδος»


Σε δημόσια διαβούλευση το νομοσχέδιο για την ηλεκτροκίνηση Παρατείνονται μέχρι το τέλος του 2020 οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. για τα 5 νησιά του Αιγαίου - Υπεγράφη ΚΥΑ ΣτΠ: Διαγραφή προστίμου ύψους 5.000 ευρώ λόγω ελλιπούς αιτιολογίας ΑΠΔ Δημοσίου - Μείωση ασφαλιστικών εισφορών - Νέα εγκύκλιος ΕΦΚΑ ΟΑΕΔ: Σε ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα η έκτακτη μηνιαία αποζημίωση εποχικά εργαζομένων του τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου χωρίς δικαίωμα υποχρεωτικής επαναπρόσληψης
«Αρθρογραφία»


Άρθρα Φορολογική και λογιστική αντιμετώπιση αποζημίωσης (800 ευρώ) σε επιχειρήσεις και (600 ευρώ) σε επιστήμονες Άρθρα Λογιστικός και φορολογικός χειρισμός έκπτωσης 25% στο ΦΠΑ και στις εμπρόθεσμες πληρωμές βεβαιωμένων οφειλών και δόσεων«Επανεκκίνηση»


Επιχειρήσεις που απαγορεύεται η λειτουργία τους από σήμερα 17.6 έως και 28.6 Δ11/οικ. 23973/811/18.6.2020 Οδηγίες για την λειτουργία κατασκηνώσεων φιλοξενίας: - παιδιών ηλικίας 6 έως 16 ετών - Ατόμων με Αναπηρίες - Ηλικιωμένων Ατόμων και Μέτρα πρόληψης και αντιμετώπισης της πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19 Δ1α/Γ.Π.οικ. 37992/17.6.2020 Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 7750/2020 Πρότυπος Κανονισμός Συνιδιοκτησίας και Λειτουργίας ξενοδοχείων συνιδιοκτησίας Δ1α/ΓΠ.οικ. 37670/16.6.2020 Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας επιμέρους ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 17.6.2020 έως και 28.6.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 Δ1α/ΓΠ.οικ. 36857/13.6.2020 Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 Δ1α/ΓΠ.οικ. 36806/14.6.2020 Παράταση ισχύος της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.19030/ 17.3.2020 (Β’ 916) κοινής απόφασης των Υπουργών Προστασίας του Πολίτη, Υγείας και Εσωτερικών, για το χρονικό διάστημα από τις 15.6.2020 έως και τις 30.6.2020 Δ1α/ΓΠ.οικ. 36811/14.6.2020 Επιβολή του μέτρου του προσωρινού περιορισμού συνδέσεων με Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοιού COVID-19, για το χρονικό διάστημα από τις 15.6.2020 έως και τις 30.6.2020 8958/2020 Τροποποίηση της υπ’ αρ. 1881/29.05.2020 κοινής υπουργικής απόφασης «Ειδικά πρωτόκολλα υγειονομικού περιεχομένου βάσει των οποίων λειτουργούν οι τουριστικές επιχειρήσεις στο πλαίσιο της λήψης μέτρων έναντι του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 2084)«Υποχρεώσεις εβδομάδος»

22-6-2020 Διαβίβαση στην Α.Α.Δ.Ε., στοιχείων προηγούμενου μηνός από πιστωτικά και χρηματοδοτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και τα Ελληνικά Ταχυδρομεία 22-6-2020 Αποστολή από τους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών, στοιχείων συναλλαγών που έχουν εξοφληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για το μήνα Μάιο 22-6-2020 Υποβολή δήλωσης απόδοσης του ειδικού φόρου τηλεοπτικών διαφημίσεων μηνός Μαΐου 22-6-2020 Υποβολή δήλωσης περί μεταβολής του μισθώματος για τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο, Μάιο και Ιούνιο κατά περίπτωση, από τους εκμισθωτές ακινήτων των οποίων το μίσθωμα έχει μειωθεί κατά 40% (Δήλωση Covid) - Παράταση έως 1η Ιουλίου 22-6-2020 Υποβολή αίτησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη λήψη ενίσχυσης με τη μορφή Επιστρεπτέας Προκαταβολής στην πλατφόρμα της Α.Α.Δ.Ε. «myBusinessSupport», από επιχειρήσεις που επλήγησαν οικονομικά κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο 2020 25-6-2020 Αίτηση στην πλατφόρμα myBusinessSupport για αποζημίωση ειδικού σκοπού σε επιχειρήσεις, ελ. επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους για τον μήνα Μάιο 2020 26-6-2020 Υποβολή δήλωσης και απόδοσης του ειδικού φόρου πολυτελείας για τον προηγούμενο ημερολογιακό μήνα 26-6-2020 Υποβολή ανακεφαλαιωτικού πίνακα ενδοκοινοτικών αποκτήσεων και παραδόσεων αγαθών, καθώς και παροχής και λήψης υπηρεσιών, για συναλλαγές που αφορούν τον προηγούμενο μήναΚαλή συνέχεια

Αφιερωμένο στον κλάδο.
Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης