Αποτελέσματα live αναζήτησης

SOS από τα σκάφη αναψυχής

21 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο των σκαφών αναψυχής, αφού μέχρι χθες είχαν κατασχεθεί 18 σκάφη από τις τράπεζες, επειδή οι πλοιοκτήτες τους δεν είχαν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει για την αγορά των σκαφών τους.
SOS από τα σκάφη αναψυχής

Δραματικές είναι οι εξελίξεις στον χώρο των σκαφών αναψυχής, αφού μέχρι χθες είχαν κατασχεθεί 18 σκάφη από τις τράπεζες, επειδή οι πλοιοκτήτες τους δεν είχαν να αποπληρώσουν τα δάνεια που είχαν πάρει για την αγορά των σκαφών τους.

Επίσης παραμένουν δεμένα από την αρχή της σεζόν 10 σκάφη, ενώ προβλέπεται ανεργία που θα προσεγγίσει το 100% του συνολικού δυναμικού, λόγω της πλήρους ακινητοποίησης των σκαφών τον προσεχή Σεπτέμβριο.

Οπως λένε χαρακτηριστικά, οι πλοιοκτήτες επαγγελματικών σκαφών αναψυχής οδηγούνται σε αφανισμό. Τα στοιχεία που αποκάλυψε η Ενωση Πλοιοκτητών Επαγγελματικών Σκαφών Αναψυχής είναι αποκαλυπτικά για την πορεία του κλάδου, δεδομένου ότι η πτώση εφέτος κυμαίνεται από 20% για τα μεγάλα σκάφη και μέχρι 80% για τα σκάφη αναψυχής μέχρι 12 ατόμων. Αναλυτικότερα, τα πλοία αναψυχής μέχρι 49 ατόμων έχουν πτώση 25%-30%. Τα πλοία αναψυχής μέχρι 12 ατόμων έχουν πτώση μέχρι 80%. Τα ιστιοπλοϊκά έχουν πτώση 20%-25%.

Με επιστολή της Ενωσης, που την υπογράφουν, ο πρόεδρός της κ. Αντώνιος Στελλιάτος και ο γενικός γραμματέας κ. Νικόλαος Δεμέστιχας, τονίζεται ότι η κυβέρνηση με το πρόσχημα της «αποκατάστασης των στρεβλώσεων που υπάρχουν στην συγκεκριμένη αγορά» κατέθεσε σχέδιο νόμου με το οποίο οι επαγγελματίες των τουριστικών σκαφών άνω των 15 μέτρων οδηγούνται σε αφανισμό, και δυστυχώς δεν θα υπάρχουν για να απολαύσουν την δεύτερη δέσμη μέτρων, που υπόσχονται.


«ΕΙΣΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΠΡΟΘΕΣΕΙΣ»

Η ΕΠΕΣΤ υπογραμμίζει ότι «τους πραγματικούς σκοπούς αυτού του σχεδίου νόμου αποκαλύπτει ξεκάθαρα το ίδιο το νομοσχέδιο» και συμπληρώνει: «Ενα νομοσχέδιο με υπογραφές πέντε Υπουργών μέσα στο οποίο δεν βρέθηκε χώρος για την υπογραφή του καθ΄ ύλην αρμόδιου υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης. Οχι, οι προθέσεις είναι καθαρά και μόνο εισπρακτικές, δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, κανένας προγραμματισμός για στήριξη και ανάπτυξη του θαλάσσιου τουρισμού, γι' αυτό και τίποτα σχετικό δεν αναφέρεται έστω και ενδεικτικά στην αιτιολογική έκθεση του σχεδίου νόμου».

«Η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού», συνεχίζει η ανακοίνωση, «εγκλωβισμένη στην υπάρχουσα αντι-αναπτυξιακή νομοθεσία εδώ και πολλά χρόνια έχει ζητήσει με έγγραφα και υπομνήματα την αναμόρφωση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου προς τα συναρμόδια Υπουργεία, που αν είχε εισακουσθεί πιθανόν ο θαλάσσιος τουρισμός σήμερα να ήταν ακμαιότατος και παρά τη διεθνή οικονομική ύφεση ο επαγγελματίας δικαίως θα συμμετείχε στα εισπρακτικά μέτρα του ειδικού φόρου και της έκτακτης εισφοράς».


«ΜΑΖΙΚΗ ΑΠΟΕΠΕΝΔΥΣΗ»

Επίσης, η ΕΠΕΣΤ επισημαίνει ότι όλες οι διατάξεις του κατατεθέντος σχεδίου νόμου που αναφέρονται στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής πρέπει να αποσυρθούν και άμεσα ένα νομικό πλαίσιο αναπτυξιακό - επενδυτικό πρέπει να αντικαταστήσει το υπάρχον. Ενα πλαίσιο που πραγματικά θα αναπτύσσει τον θαλάσσιο τουρισμό και το αμιγώς επαγγελματικό σκάφος.
Οποιαδήποτε επιβάρυνση, με τη μορφή της έκτακτης εισφοράς ή με τη μορφή του ετήσιου τέλους στα επαγγελματικά σκάφη αναψυχής, τον κλάδο οι επαγγελματίες του οποίου είναι ήδη σε απόγνωση λόγω της οικονομικής κρίσης είναι εξοντωτική. Τα μέτρα θα οδηγήσουν σε μαζική αποεπένδυση στο χώρο του θαλάσσιου τουρισμού.

Η Ενωση Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού, καταλήγει η επιστολή, ανησυχεί με τον τρόπο που αντιμετωπίζεται ο θαλάσσιος τουρισμός - γυρνάμε πολλά χρόνια πίσω - και η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει τον άτυπο οικονομικό πόλεμο που γίνεται για την κυριαρχία «στο σημαντικότερο συγκριτικό πλεονέκτημα που έχουμε σαν χώρα, τις θάλασσές μας».

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης