Αποτελέσματα live αναζήτησης

Με νέα ανοδική κίνηση, ο Γενικός Δείκτης έφτασε ξανά στις 668,34 μονάδες

Με νέα ανοδική κίνηση, ο Γενικός Δείκτης έφτασε ξανά στις 668,34 μονάδες


Οι ξένες αγορές δίνουν τον τόνο της ανόδου

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Πάμε σαν άλλοτε» ανοδικά για το ελληνικό χρηματιστήριο που όπως είχαμε αναφέρει άφησε πίσω του τις πωλήσεις για την αποκόμιση κερδών προ δύο εβδομάδων και πλέον με μικρές ανοδικές κινήσεις ο Γενικός Δείκτης σταθεροποιείται σε επίπεδα πέριξ των 670 μονάδων. Ουσιαστικά, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά κάλυψε το ‘τεχνικό κενό’ που υπήρχε από την προηγούμενο άνοδο (από τις 605 μονάδες Γεν. Δείκτη) με την μικρή διόρθωση της προηγούμενης εβδομάδας και πλέον, ακολουθώντας και τις ξένες αγορές που κινούνται ανοδικά, έχει ανεβάσει τα τεχνικά επίπεδα αντίστασης πάνω από τις 680 μονάδες.

Επίπεδα που -εάν δεν υπάρξει κάτι έκτακτο στις διεθνείς οικονομικές και πολιτικές εξελίξεις- θα τα δούμε να σπάνε πάλι ανοδικά μέσα στην επόμενη εβδομάδα, λένε οι ειδικοί. Ένα αρνητικό ενδεχόμενο είναι να μην υπάρξει συμφωνία για τις χρηματοδοτήσεις στο Eurogroup αλλά και για το ενδεχόμενο αυτό, οι αγορές δίνουν πίστωση χρόνου μέχρι τον Ιούλιο 2020.

Προς το παρόν, το χρηματιστήριο σε Ελλάδα ακολουθεί το θετικό momentum των ξένων αγορών. Κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 0,90% στις 668,34 μονάδες και ικανοποιητικές συναλλαγές στα 112 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 52 έκλεισαν ανοδικά και οι 42 πτωτικά.

Από τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ξεχώρισε η άνοδος των τραπεζικών μετοχών και ειδικά των Alpha Bank (5,3%), Πειραιώς (4,73%). Σημαντική άνοδο είχαν οι μετοχές των ΕΛΠΕ (5,45%), Ιντραλότ (6,35%), ΔΕΗ (1,5%).

Σε επίπεδο κλαδικών δεικτών, οι τράπεζες αυξήθηκαν κατά 3%, το Εμπόριο (2,68%), Προσωπικά και οικιακά προϊόντα (1,93%). Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Πρώτων Υλών (-2,24%), Χρηματοοικονομικών Υπηρεσιών (-1,05%), Τροφίμων-Ποτών (-0,87%).

Το δύσκολο θερινό τρίμηνο

Θα πρέπει να επισημάνουμε ότι οι επόμενοι δύο μήνες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμοι για τις ελληνικές επιχειρήσεις. Κατ’ αρχήν θα πρέπει να προχωρήσουν στις φορολογικές τους υποχρεώσεις, θα παρουσιάσουν στους μετόχους τους τα αποτελέσματα α’ εξαμήνου 2020 που αναμένονται (λόγω lockdown) αρκετά πιεσμένα και θα έχουν να αντιμετωπίσουν και τις επιπτώσεις από την πτώση του τουρισμού που επηρεάζει αρκετούς κλάδους στο ελληνικό χρηματιστήριο. Οι επενδυτικοί οίκοι έχουν προεξοφλήσει αρκετά από τα δυσοίωνα δεδομένα. Αν τα στοιχεία είναι καλύτερα απ’ αυτά που έχουν προεξοφλήσει, δημιουργούνται προοπτικές για νέα ανοδική κίνηση.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης