Δεν προβλέπεται καμία αύξηση στις αποδοχές παγκοσμίως για το 25% των μη εισηγμένων επιχειρήσεων

Οικονομικές Ειδήσεις

21 Ιούλιος 2009
Η κατάσταση για τους εργαζόμενους για το 25% περίπου των μη εισηγμένων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο μπορεί να χειροτερεύσει την επόμενη χρονιά. Η έρευνα της Grant Thornton International αποκαλύπτει ότι το 21% των μη εισηγμένων εταιριών σχεδιάζουν να μη χορηγήσουν αυξήσεις στο προσωπικό το 2009, ενώ το 3% περίπου πιστεύουν ότι θα μειώσουν τελικώς τις αποδοχές τους. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα αυξήσουν τις αποδοχές τους πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού. Taxheaven.gr

Η κατάσταση για τους εργαζόμενους για το 25% περίπου των μη εισηγμένων επιχειρήσεων σε όλο τον κόσμο μπορεί να χειροτερεύσει την επόμενη χρονιά. Η έρευνα της Grant Thornton International αποκαλύπτει ότι το 21% των μη εισηγμένων εταιριών σχεδιάζουν να μη χορηγήσουν αυξήσεις στο προσωπικό το 2009, ενώ το 3% περίπου πιστεύουν ότι θα μειώσουν τελικώς τις αποδοχές τους. Από την άλλη πλευρά, μόλις το 10% των επιχειρήσεων αναμένουν ότι θα αυξήσουν τις αποδοχές τους πάνω από το ποσοστό του πληθωρισμού.

Στην Ελλάδα, το 65% (με 60% μέσο όρο στην ΕΕ) των μη εισηγμένων επιχειρήσεων απάντησε πως, για την επόμενη χρονιά, θα αυξήσει τις αποδοχές του προσωπικού του βάσει του ποσοστού του πληθωρισμού. Οι πιο απαισιόδοξες προβλέψεις για τις αποδοχές προέρχονται από τις χώρες της Ασίας (περιοχή Ειρηνικού), όπου το 29% των μη εισηγμένων επιχειρήσεων δε θα προσφέρουν καμία αύξηση στις αποδοχές κατά το 2009. Σε μια αγορά όπου υπάρχει μεγάλη προσφορά εργασίας και η ζήτηση για εξειδικευμένους εργάτες βρίσκεται σε πτώση, οι θέσεις εργασίας είναι πολύτιμες και η αντικατάσταση των εργαζομένων πιο εύκολη. Στην πιο ακραία περίπτωση, το 72% των ερωτηθέντων στην Ταϊβάν ανέφεραν ότι δε θα χορηγήσουν καθόλου αυξήσεις στο προσωπικό το 2009. Από τη στιγμή που μόλις το 10% των επιχειρήσεων στην Ταϊβάν σχεδιάζουν να χορηγήσουν αυξήσεις στο προσωπικό βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο, οι προοπτικές φαίνονται ιδιαίτερα δυσοίωνες.
Αντιθέτως, οι Σκανδιναβικές χώρες φαίνονται προετοιμασμένες να παρέχουν αυξήσεις κατά το επόμενο έτος, με το 82% των ερωτηθέντων (συγκριτικά με τον παγκόσμιο μέσο όρο, 64%) να αναφέρουν ότι σκοπεύουν να αυξήσουν τις αποδοχές βάσει πληθωρισμού ή περισσότερο. Η Δανία βρίσκεται πρώτη στη λίστα με 91%, ενώ οι επιχειρήσεις στη Φινλανδία (89%) και Σουηδία (74%) παρουσιάζουν παρόμοιες υψηλές προσδοκίες.

Ο Alex MacBeath, global leader of privately held business services της Grant Thornton International, δήλωσε πως: "Σε αντίθεση με τις χώρες της Ασίας (περιοχή Ειρηνικού), η ανεργία στις Σκανδιναβικές χώρες έχει μειωθεί αισθητά τα τελευταία χρόνια και υπήρξαν σοβαρές ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ο κίνδυνος απώλειας ικανού ανθρώπινου δυναμικού και η αδυναμία αντικατάστασής τους αποτελούν κρίσιμα ζητήματα για τις εν λόγω επιχειρήσεις, εάν δεν καταφέρουν να παρέχουν ικανοποιητικά κίνητρα".

Ο Alex MacBeath προσέθεσε πως: "Ίσως το πιο ανησυχητικό για τους εργαζόμενους είναι ότι το 54% των εργοδοτών σκοπεύουν να χορηγήσουν αυξήσεις μόνο συναρτήσει του πληθωρισμού. Αλλά με τον πληθωρισμό να μειώνεται παγκοσμίως, η οποιαδήποτε αύξηση στις αποδοχές βάσει αυτών των ποσοστών δε δύναται να ανακουφίσει τους εργαζομένους που ήδη έχουν επηρεαστεί από την ύφεση".
Παραδόξως, το 2008 τα πραγματικά ποσοστά απασχόλησης αυξήθηκαν κατά μέσο όρο 0,5% παγκοσμίως, παρόλο που το ποσοστό αυτό αποτελεί μείωση σε σχέση με εκείνο του 2007 (4%). Ο Alex MacBeath δήλωσε πως: "Με τα ποσοστά ανεργίας να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο, θα είναι απίθανο να δούμε ανάπτυξη της απασχόλησης κατά το 2009".

Η πλειοψηφία των επιχειρήσεων ανέφερε ότι προσδοκούν μείωση, και όχι αύξηση, του προσωπικού τους για το επόμενο έτος (-4% για το 2009, σε σύγκριση με 33% το 2008). Οι πιο αισιόδοξες χώρες ήταν το Βιετνάμ (+60%), η Μποτσουάνα (+49%) και η Αρμενία (+35%), όπου ένα αρκετά σημαντικό ποσοστό των επιχειρήσεων αναμένει αύξηση των ποσοστών απασχόλησης για το επόμενο έτος. Ωστόσο, υπάρχει ένα εξίσου σημαντικό ποσοστό επιχειρήσεων που αναμένουν μείωση των ποσοστών απασχόλησης για το 2009, όπως η με τις η Χιλή (-33%), το Χονγκ Κονγκ (-35%) και η Ισπανία (-42%).

Η International Business Report της Grant Thornton είναι μία ετήσια έρευνα που αποτυπώνει τις αντιλήψεις υψηλόβαθμων στελεχών επιχειρήσεων παγκοσμίως. Ξεκίνησε το 1992, αντλώντας στοιχεία από 9 ευρωπαϊκές χώρες και σήμερα έχει εξαπλωθεί σε 7.400 επιχειρήσεις σε 36 χώρες παρέχοντας τοπικά και διεθνή δεδομένα τάσεων για φλέγοντα ζητήματα της παγκόσμιας οικονομίας. Το 2009 θα είναι για πρώτη φορά διαθέσιμα στοιχεία για 8 βασικούς βιομηχανικούς κλάδους. Η έρευνα διεξάγεται από την Experian Business Strategies Ltd και η Grant Thornton International προσφέρει $5 δολάρια στη UNICEF για κάθε συμπληρωμένο IBR ερωτηματολόγιο (μία δωρεά που το 2008 ξεπέρασε τα $39.000 δολάρια).

Πηγή Κέρδος