Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΠΟΟΕΕΕ: Αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου - Αιτήματα και προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας

ΠΟΟΕΕΕ: Αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου - Αιτήματα και προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Αθήνα 17/06/2020

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 - ΑΘΗΝΑ-10678 -ΤΗΛ. 210 3826627

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ


Το Δ.Σ. της Π.Ο.Ο.Ε.Ε. συνήλθε σήμερα εκτάκτως για να συζητήσει την κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο και έλαβε ομόφωνα τις ακόλουθες αποφάσεις:

Οι πολυάριθμες υποχρεώσεις που καλείτε να ανταποκριθεί ο κλάδος μας εντός σύντομου χρονικού διαστήματος, υπερβαίνουν τις ανθρώπινες αντοχές μας.

Θα πρέπει οι ιθύνοντες να αντιληφθούν ότι όταν καθυστερούν τρεις μήνες και πλέον να εκδώσουν μια υπουργική απόφαση, δεν μπορούν να ζητούν 6 εργάσιμες προθεσμία για να ανταποκριθεί ο κλάδος μας και να εξυπηρετήσει όλες τις πληττόμενες επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους!!!

Καταγγέλλουμε αυτές τις πρακτικές.

Συμμετέχουμε στην μαζική κινητοποίηση του κλάδου μας.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους σε αποχή από κάθε είδους ηλεκτρονική υποβολή την Πέμπτη 18 Ιουνίου.


 
Αθήνα 17/06/2020

Ο Πρόεδρος
Άρης Παπανδρέου

Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Λογοθέτης
____________________ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΕΛΛΑΔΑΣ
ΓΑΜΒΕΤΤΑ 4 - ΑΘΗΝΑ-10678 - ΤΗΛ. 2103810122
Α.Φ.Μ. 999184257
Δ.Ο.Υ. Α' Αθηνών
E-mail: [email protected]

Προς:
- Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταικούρα
- Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση
- Υπουργό Ανάπτυξης κ. Αδωνη Γεωργιάδη
- Υφυπουργό Οικονομικών κ. Απόστολο Βεσυρόπουλο
- Διοικητή Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε) κ. Γεώργιο Πιτσιλή
- Διοικητή ΕΦΚΑ κ. Χρήστο Χάλαρη
- Υπουργό ψηφιακής διακυβέρνησης κ. Κυριάκο Πιερρακάκη


Θέμα: «Αιτήματα και προτάσεις για επίλυση θεμάτων που αφορούν τον κλάδο μας»

Α. ΑΑΔΕ -ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

1. Παράταση των φορολογικών δηλώσεων Ν.Π. μέχρι 31.08.2020

2. Παράταση των φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. μέχρι 30.09.2020

3. Παράταση δηλώσεων ακινήτων Ε9 για μεταβολές του προηγούμενου έτους μέχρι την ημερομηνία υποβολής των φορολογικών δηλώσεων Φ.Π. 30.09.2020.

4. Να μην καθορίζονται ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής δηλώσεων, λόγω covid19, σε νέες ή επαναλειτουργούσες πλατφόρμες. Οι αντοχές μας έχουν όρια. Μετατρέψαμε το «Μένουμε Σπίτι» σε «Μένουμε Γραφείο», να μην γίνει «Πεθαίνουμε Γραφείο»

5. Να πάψει να ισχύει η λογική της χρήσης των κωδικών taxis σε πλατφόρμες άσχετες με τη φορολογική διοίκηση γιατί όλοι συνδέουν την χρήση αυτών των κωδικών με εργασία την οποία είναι υποχρεωμένος να διεκπεραιώσει ο λογιστής και απαιτούν να είμαστε γνώστες όλων των διαδικασιών που ανακοινώνει το κάθε υπουργείο.

6. Να ανασταλούν επ' αόριστο οι υποβολές παραστατικών στο my data. Δεν είναι ανθρωπίνως εφικτό να υλοποιηθεί αυτή η υποχρέωση των επιχειρήσεων. Επίσης να αναδειχθούν επιτέλους οι πρόσθετες υποχρεώσεις των επιχειρήσεων που επιβάλλονται με το μέτρο αυτό και όχι να παρουσιάζεται σαν ένα μέτρο που το μόνο που υλοποιεί είναι η διευκόλυνση των λογιστών.

7. Να παραμείνουν μόνιμα ανοικτές οι πλατφόρμες για τις τροποποιητικές φορολογικές δηλώσεις Φ.Ε. 2019 και όλων των προηγούμενων ετών.

8. Οι δηλώσεις των αποβιωσάντων να υποβάλλονται ηλεκτρονικά με τους κωδικούς των κληρονόμων που έχουν δηλωθεί στο τμήμα μητρώου.

9. Να ανοίξουν άμεσα οι Δ.Ο.Υ . για να έχουν πρόσβαση όλοι οι επαγγελματίες και να λύνονται άμεσα τα προβλήματα. Δεν μπορεί οι πολίτες να έχουν πρόσβαση σε όλες τις επιχειρήσεις και στο δημόσιο να βρίσκουν σφραγισμένες πόρτες ή ραντεβού μετά από 15 ημέρες.

10. Να εφοδιαστούν οι .Δ.Ο.Υ. με τον απαραίτητο εξοπλισμό( scanner) και να προσαρμόσουν το λογισμικό κατάλληλα , προκειμένου να αποστέλλουν στον κάθε αιτούντα όλα τα έγγραφα που αποδεικνύουν την ολοκλήρωση και την διεκπεραίωση του αιτήματος του, όπως αντίστοιχα απαιτούν από τους φορολογούμενους την ηλεκτρονική αποστολή των εγγράφων που αφορούν την υπόθεσή τους.

11. Οι επιστροφές που αναρτώνται στο taxisnet να μην αναφέρουν μόνο την Δ.Ο.Υ. αλλά να αναφέρουν συγκεκριμένα, από πού προκύπτει η επιστροφή καθώς και σε ποιο έτος αναφέρεται.

12. Να δημιουργηθεί στο taxis καρτέλα, για τον κάθε φορολογούμενο, στην οποία θα εμφανίζονται, κατά ημερομηνία, οι υποχρεώσεις του και οι καταβολές ή οι συμψηφισμοί που έχουν γίνει για την εξόφλησή τους.

13. Για τις επιχειρήσεις που έχουν οικονομικές συναλλαγές με το δημόσιο και παρακρατούνται ποσά για εξόφληση φορολογικών υποχρεώσεων ο Γολγοθάς του λογιστή που προσπαθεί να βρεί ποια υπηρεσία κατέβαλε χρήματα για λογαριασμό του είναι ατελείωτος. Πρέπει να δοθεί λύση και σε αυτό το πρόβλημα.

14. Η πάγια ρύθμιση για το έτος 2020 , να εφαρμοστεί για όλους με 48 δόσεις και να μην υπάρχουν κριτήρια εισοδηματικά. Αυτά τα εισοδήματα που εμφανίζονται έχουν, λόγω covid19, εξαφανιστεί για την πλειονότητα των εργαζομένων και των επιχειρηματιών.

15. Να καταργηθεί η ανούσια υποχρεωτικότητα για την συμπλήρωση του κωδ.023 στο Ε3 , που για τα απλογραφικά βιβλία δεν υπάρχει υποχρέωση διαχωρισμού και ανάλυσης και για τα διπλογραφικά δεν υπάρχει διαχωρισμός στην φορολογία. Γνωρίζετε άραγε την ταλαιπωρία που πρέπει να υποστεί ο επιχειρηματίας για να πάρει βεβαίωση προσθήκης δραστηριότητας από τον ασφαλιστικό του φορέα π.χ. ΕΦΚΑ-ΟΑΕΕ, του οποίου οι υπάλληλοι δεν είναι γνώστες πολλών διαδικασιών, λειτουργούν ως βασιλικότεροι του βασιλέως και προβάλλουν προσκόμματα στην όλη διαδικασία ακόμη και σε αυτούς που δεν οφείλουν στον φορέα ούτε ένα ευρώ. Η φορολογική διοίκηση πρέπει να απεξαρτηθεί από το να είναι ο θεματοφύλακας άλλων δημόσιων ή μη υπηρεσιών και ο επαγγελματίας να μπορεί να λειτουργήσει χωρίς καθημερινά εμπόδια.

16. Όλες οι μεταβολές στο ΓΕΜΗ να καταχωρούνται αυτόματα με υπηρεσιακή διαδικασία στο taxisnet , χωρίς την μεσολάβησή μας.

17. Όταν στον επιτηδευματία που είναι καταχωρημένος στο taxisnet έχει δηλωθεί Λογιστής-Φοροτεχνικός , να μην ζητούν οι Δ.Ο.Υ. εξουσιοδότηση για την διεκπεραίωση υποθέσεών του.

Β. ΥΠ. ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ

1. Όλες οι μεταβολές στο ΓΕΜΗ να αποστέλλονται αυτόματα ή με υπηρεσιακή διαδικασία στην αρμόδια Δ.Ο.Υ.

2. Η καταχώρηση των οικονομικών καταστάσεων στο ΓΕΜΗ να παραταθεί μέχρι 31/12/2020.

3. Να απαιτήσετε από τις τράπεζες να μην ζητούν για την χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, ακόμη και με την εγγύηση του Δημοσίου, προσχέδια οικονομικών καταστάσεων πριν την κατάθεση φορολογικής δήλωσης , λες και οι οικονομικές καταστάσεις προκύπτουν με τη μέθοδο «τρείς το λάδι τρείς το ξύδι»

Γ. ΥΠ. ΕΡΓΑΣΙΑΣ

1. Οι Υπουργικές αποφάσεις και οι εγκύκλιοι να μην είναι ασαφείς , να είναι κατανοητές ,να μην επιδέχονται παρερμηνείες,-να ελέγχονται από τους σχετικά αρμόδιους πριν εκδοθούν και να εμπεριέχουν παραδείγματα.

2. Να δοθούν παρατάσεις για όλες τις υποβολές , αφού πρώτα έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες οδηγίες , διευκρινήσεις και εγκύκλιοι από τους σχετικούς φορείς.

3. Να μην ανοίξει ή επαναλειτουργήσει καμία πλατφόρμα αν δεν έχουν δημοσιευθεί οι απαραίτητες οδηγίες συμπλήρωσης και υποβολής.

4. Να σταματήσει ο τραγέλαφος με τις ΠΝΠ , τις ΚΥΑ, τις εγκύκλιους και τα δελτία τύπου , που άλλοτε επικαλύπτονται, άλλοτε αντικρούονται μεταξύ τους , άλλοτε είναι εκ διαμέτρου αντίθετες και άλλοτε αναμένουμε την νομοθέτηση των δελτίων τύπου.

5. Να εκδοθεί άμεσα η εγκύκλιος με τις λεπτομερείς υποχρεώσεις των εργοδοτών για την αίτηση που πρέπει να υποβάλλουν ώστε να τους επιστραφεί η συμμετοχή του δημοσίου στο κόστος. Οι εταιρείες μηχανογράφησης περιμένουν τις οδηγίες σας. Η 30η Ιουνίου δεν είναι μακριά, γιατί πρέπει και αυτό να γίνει την τελευταία στιγμή. 

6. Να αναθεωρήσετε την κάθετη θέση σας, σε σχέση με τις πραγματικές ημερομηνίες αναστολής των συμβάσεων εργασίας, για τις επιχειρήσεις που α) έκλεισαν υποχρεωτικά β) εντάχθηκαν στις πληττόμενες επιχειρήσεις τον μήνα Απρίλιο και γ) αυτές που εντάχθηκαν στις πληττόμενες τον μήνα Μάρτιο αλλά περιμένοντας τις πολυπόθητες οδηγίες υποβολής δηλώσεων αναστολής συμβάσεων εργασίας, τις υπέβαλλαν τις πρώτες ημέρες του Απριλίου. Για τις παραπάνω επιχειρήσεις πρέπει, όπως έγινε και για το μήνα Μάρτιο, να υπολογίσουν, έστω και τώρα και να εκκαθαρίσουν τις μισθοδοσίες των μηνών Μαρτίου, Απριλίου, Μαΐου και Δώρου Πάσχα.

7. Εκδίδοντας οδηγίες και εγκυκλίους με προϋποθέσεις για προγράμματα όπως το ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ μέσα στο Σαββατοκύριακο 13-14 Ιουνίου, που οι επιχειρήσεις θέλουν να υλοποιήσουν την Δευτέρα 15 Ιουνίου πιστεύετε ότι συμβάλλετε στην ομαλή λειτουργία της αγοράς εργασίας? Σας ζητάμε για μία φορά ακόμη στις εγκυκλίους σας να αναφέρονται παραδείγματα εφαρμογής των διατάξεών τους.

Δ. ΥΠ. ΨΗΦΙΑΚΗΣ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

1. Οι υπηρεσίες θα πρέπει να απαντούν ηλεκτρονικά στα αιτήματα των πολιτών. Οι ηλεκτρονική υποβολή δεν πρέπει να δεσμεύει μόνο τους πολίτες .Πρέπει και το δημόσιο να είναι σε θέση να ανταποκριθεί.


Κύριοι Υπουργοί και Διοικητές

Πρέπει έστω και την τελευταία στιγμή να καταλάβετε ότι η συνεργασία υπουργείων, υπηρεσιών, επιχειρήσεων και λογιστών που βασίζεται στην αμοιβαία κατανόηση και συνεργασία είναι ικανή να οδηγήσει τη χώρα σε μονοπάτια ανάπτυξης και αμοιβαίας εμπιστοσύνης. Η εμπιστοσύνη δε είναι για εμάς ο ακρογωνιαίος λίθος στον οποίο ζητούν να στηριχθούν όλοι οι Έλληνες πολίτες. Σας αποστέλλουμε την επιστολή αυτή με μοναδικό σκοπό οι προτάσεις και παρατηρήσεις μας να βελτιώσουν την καθημερινότητα όσων ή επιχειρούν ή είναι εργαζόμενοι ή απλά φορολογούμενοι της χώρας μας.Για το Δ.Σ. της Ομοσπονδίας

Ο Πρόεδρος
Άρης Παπανδρέου

Ο Γενικός Γραμματέας
Δημήτριος Λογοθέτης

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης