Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών εκτοξεύουν τα χρηματιστήρια σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική

Οι παρεμβάσεις των κεντρικών τραπεζών εκτοξεύουν τα χρηματιστήρια σε Ασία, Ευρώπη και Αμερική


Η δεύτερη καλύτερη ημερήσια άνοδος για τον Γενικό Δείκτη κατά το α’ εξάμηνο 2020


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Oι συντονισμένες κινήσεις των Κεντρικών Τραπεζών σε ΗΠΑ, Ιαπωνία και Αυστραλία, οδήγησαν σε διακοπή των ρευστοποιήσεων και στη δημιουργία νέου ανοδικού ρεύματος στα διεθνή χρηματιστήρια. Στα θετικά της ημέρας, είναι και η είδηση για την εξεύρεση εμβολίου από κινέζους επιστήμονες, γεγονός που δεν έχει ακόμη εξακριβωθεί.
 
Ήδη από τα ξημερώματα Τρίτης (ώρα Ελλάδας) τα μηνύματα από τις ασιατικές αγορές ήταν θετικά και αυτό φάνηκε κατά τη συνεδρίαση των ευρωπαϊκών αγορών. Οι περισσότερες αγορές στην Ευρωζώνη αλλά και η χρηματιστηριακή αγορά του Λονδίνου, κατέγραψαν ανοδικές κινήσεις που ξεπερνούσαν το 3%. Τον έντονα ανοδικό ρυθμό ακολούθησε και η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά της οποίας ο Γενικός Δείκτης κατέγραψε τη δεύτερη μεγαλύτερη άνοδο των τελευταίων 6 μηνών.

H Bank of Japan ετοιμάζει νέα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης

Η κεντρική τράπεζα της Ιαπωνίας (Bank of Japan) διατήρησε αμετάβλητη τη νομισματική πολιτική της, σημειώνοντας ότι "η οικονομία της Ιαπωνίας είναι πιθανό να παραμείνει σε κρίσιμη κατάσταση για αρκετό καιρό λόγω της επίδρασης της πανδημίας τόσο εντός της χώρας όσο και διεθνώς, μολονότι η οικονομική δραστηριότητα αναμένεται να ανακάμψει σταδιακά". Σε ανακοίνωσή της (πρωινές ώρες Ελλάδας), αναφέρει ότι «η Τράπεζα θα συνεχίσει να παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού στην οικονομία και δεν θα διστάσει να λάβει επιπλέον μέτρα χαλάρωσης εάν κριθούν αναγκαία, ενώ εκτιμά ότι τα επιτόκια θα παραμείνουν στα ίδια ή και σε χαμηλότερα επίπεδα»

Νέες παρεμβάσεις από την FED

H ομοσπονδιακή κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ (Federal Reserve) ανακοίνωσε τη Δευτέρα νέα μέτρα στήριξης της αγοράς. Προχωρεί πλέον και σε αγορές μεμονωμένων εταιρικών ομολόγων, πλέον των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων (ETFs) που ήδη αγοράζει. Η Κεντρική Τράπεζα των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι θα αγοράζει, στη δευτερογενή αγορά, μεμονωμένα ομόλογα με υπολειπόμενη διάρκεια τα πέντε χρόνια ή λιγότερο. Οι αγορές αυτές θα συνδυαστούν με τα ETFs  που ήδη αγοράζει η FED.

Η κεντρική τράπεζα της Αυστραλίας (Reserve Bank of Australia) "αναγνωρίζει ότι η ουσιαστική, συντονισμένη και πρωτόγνωρη χαλάρωση σε δημοσιονομικό και νομισματικό επίπεδο στην Αυστραλία βοηθά την οικονομία να ανταπεξέλθει στην τρέχουσα δυσκολία". Το αυστραλιανό χρηματιστήριο στο Σίδνεϋ είναι το 3ο μεγαλύτερο χρηματιστήριο στη ζώνη Ασίας-Ωκεανίας, μετά το χρηματιστήριο του Τόκιο και το χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ.

Η δεύτερη μεγαλύτερη ανοδική κίνηση του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α μέσα στο 2020

Με τις ευρωπαϊκές αγορές να κινούνται με έντονα αγοραστικούς ρυθμούς, το ελληνικό χρηματιστήριο δεν μπορούσε να υστερήσει. Ο τραπεζικός κλάδος ήταν αυτός που επωφελείται από τις παρεμβάσεις των Κεντρικών τραπεζών με αποτέλεσμα να ‘σύρει τον χορό της ανόδου’.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με άνοδο 4,46% στις 676,91 μονάδες. Μοναδικό μη ικανοποιητικό φαινόμενο κατά τη συνεδρίαση ήταν οι –σχετικά- χαμηλές συναλλαγές, μόλις 60 εκατ. ευρώ. Θα πρέπει να περιμένουμε μία σημαντική αύξηση των συναλλαγών προς τα 80 εκατ. ευρώ τουλάχιστον προκειμένου να θεωρηθεί διατηρήσιμη η ανοδική κίνηση και όχι ένα ‘πυροτέχνημα’. Ο δείκτης των μετοχών υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 4,73%.

Ο τραπεζικός κλαδικός δείκτης αυξήθηκε κατά 7,22% και από τους υπόλοιπους κλαδικούς δείκτες ξεχώρισαν οι ανοδικές κινήσεις των τροφίμων-ποτών (6,37%), κατασκευών-υλικών (5,18%), Χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (4,51%). Ουδείς κλαδικός δείκτης υποχώρησε.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης