Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πούλαγαν μετοχές και αγόραζαν ομόλογα οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι την προηγούμενη εβδομάδα

Πούλαγαν μετοχές και αγόραζαν ομόλογα οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι την προηγούμενη εβδομάδα

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Έντονη αποκλιμάκωση της απόδοσης του ελληνικού 10ετούς ομολόγου


Αντιφατικά ήταν τα μηνύματα από τις ξένες αγορές και από τους επενδυτικούς οίκους που αναφέρουν ανάπτυξη από το β’ εξάμηνο. Οι περισσότερες μεγάλες ξένες αγορές μετοχών κατέγραψαν υποχωρήσεις άνω του (-5%) κατά την προηγούμενη εβδομάδα και σημαντική ενίσχυση των κρατικών ομολόγων προς αναζήτηση ασφάλειας. Οι βασικοί λόγοι είναι δύο. Κατά πρώτον η αποκόμιση υπεραξιών μετά το ράλι της προηγούμενης περιόδου (ιδιαίτερα του Μαΐου) και δεύτερον οι φόβοι για την αναζωπύρωση του covid-19 σε Κίνα, ΗΠΑ και Ν. Αμερική. Αρκετοί αναλυτές εκτιμούν ότι για τον πρώτο λόγο (αποκόμιση υπεραξιών που θα γραφούν στις λογιστικές καταστάσεις α’ εξαμήνου 2020), η πτώση έχει ημερομηνία λήξης προς το τέλος Ιουνίου 2020. Σε ότι αφορά τον covid-19, αυτό που φοβούνται οι αγορές είναι μήπως φαλκιδεύσει την ανάπτυξη στο β’ εξάμηνο.

Η εβδομάδα που ξεκίνησε σήμερα (15/6) δείχνει συνέχιση ρευστοποιήσεων αλλά με μικρότερους ρυθμούς σε σχέση με την προηγούμενη εβδομάδα. Ήδη η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας έδειξε ότι ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο περιόρισε τις απώλειές του και ενδεχομένως να υπάρχει «κατώφλι» πάνω από τις 620 μονάδες.

Οι αγορές ομολόγων, ενισχύθηκαν σημαντικά κατά την εβδομάδα της διόρθωσης. Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων είτε σταθεροποιήθηκαν είτε υποχώρησαν ενώ υπήρχε μεγάλο ενδιαφέρον για τις εκδόσεις νέων 10ετών ομολόγων σε Ελλάδα και Ισπανία. Η απόδοση του 10ετους διαμορφώθηκε κάτω από το 1,3% σήμερα κινούμενο προς τα επίπεδα που είχε τον Ιανουάριο 2020. Η αναζήτηση ασφάλειας οδηγεί σε αύξηση της ζήτησης κρατικών ομολόγων με τους όγκους συναλλαγών στα αμερικανικά, γερμανικά, γαλλικά και βρετανικά ομόλογα να έχουν αυξηθεί κατά 20% την προηγούμενη εβδομάδα σε σχέση με τους όγκους συναλλαγών που είχαν όταν ανέβαιναν οι τιμές των μετοχών.

Ανάπτυξη για το β’ εξάμηνο βλέπει η Morgan Stanley

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται σε έναν νέο κύκλο επέκτασης και η παραγωγικότητα θα επανέλθει στα προ-κορωνοϊού επίπεδα μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του έτους, σύμφωνα με οικονομολόγους της αμερικανικής τράπεζας επενδύσεων Morgan Stanley.
«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη στην πρόβλεψή μας για ανάκαμψη σχήματος “V” [δηλ. ταχεία άνοδο ακολουθούμενη από μεγάλη ύφεση], λαμβάνοντας υπόψη πρόσφατες ανοδικές εκπλήξεις σε στοιχεία ανάπτυξης και στην πολιτική δράση», αναφέρει ομάδα οικονομολόγων με επικεφαλής τον Τσέταν Άχια, σε ερευνητικό σημείωμα στις 14 Ιουνίου για τις προοπτικές της οικονομίας στα μέσα του έτους.

Προβλέποντας μία «οξεία αλλά σύντομη» ύφεση, οι οικονομολόγοι αναφέρουν ότι αναμένουν το παγκόσμιο ΑΕΠ να σημειώσει πτώση της τάξεως του -8.6% κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους και κατόπιν να σημειώσει άνοδο 3.0% μέχρι το πρώτο τρίμηνο του 2021.

Η Morgan Stanley σημείωσε τρεις λόγους για τους οποίους η ύφεση θα είναι σύντομη:
- Δεν πρόκειται για μία ενδογενή κρίση που προκαλείται από τεράστιες ανισορροπίες,
- Οι πιέσεις για οικονομική απομόχλευση θα είναι πιο μετριασμένες,
- Η υποστήριξη της οικονομικής πολιτικής έχει υπάρξει αποφασιστικής σημασίας και θα είναι αποτελεσματική στο να δώσει ώθηση στην ανάκαμψη.

Η οικονομική υποστήριξη δεν είναι πιθανό να μειωθεί σύντομα, τόσο με τις κεντρικές τράπεζες όσο και τα υπουργεία Οικονομικών να διοχετεύουν χρήματα στις αντίστοιχες οικονομίες τους, αναφέρει η έκθεση. Οι κίνδυνοι για τις προοπτικές τους περιλαμβάνουν εξελίξεις σε ό,τι αφορά τον νέο κορωνοϊό και το εμβόλιο.

Τα δύο σενάρια σχετικά με τον Covid 19

«Στη βασική μας υπόθεση, εκτιμούμε ότι ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων θα καταγραφεί μέχρι το φθινόπωρο, αλλά αυτό θα είναι διαχειρίσιμο και θα οδηγήσει σε τοπικά lockdown», έγραψαν οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley, επικαλούμενοι ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίοι θα αναπτυχθεί ένα ευρέως διαθέσιμο εμβόλιο μέχρι το καλοκαίρι του 2021. «Αντιθέτως, με βάση τη δυσμενή υπόθεσή μας, θα επανέλθουμε στα αυστηρά μέτρα lockdown που εφαρμόστηκαν νωρίτερα αυτό το έτος, με αποτέλεσμα μια διπλή πτώση»

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης