Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ανοίγουν τα σύνορα για Ευρωπαίους επαγγελματίες

17 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Ανοίγει η πόρτα για την έλευση του... Πολωνού υδραυλικού στην Ελλάδα. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, θα ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο την κοινοτική οδηγία Μπολκεστάιν που αποτελεί το πρώτο βήμα για την άρση των περιορισμών παροχής υπηρεσιών από επαγγελματίες κοινοτικών χωρών στην Ελλάδα.
 Ανοίγουν τα σύνορα για Ευρωπαίους επαγγελματίες
Έρχεται νομοσχέδιο για την άρση των περιορισμών σε δεκάδες υπηρεσίες

Ανοίγει η πόρτα για την έλευση του... Πολωνού υδραυλικού στην Ελλάδα. Χθες η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι με νομοσχέδιο που θα φέρει στη Βουλή, θα ενσωματώσει στο Εθνικό Δίκαιο την κοινοτική οδηγία Μπολκεστάιν που αποτελεί το πρώτο βήμα για την άρση των περιορισμών παροχής υπηρεσιών από επαγγελματίες κοινοτικών χωρών στην Ελλάδα.

Παράλληλα, προανήγγειλε ότι θα βάλει στο τραπέζι και το άνοιγμα των λεγόμενων «κλειστών επαγγελμάτων» με διάλογο που εκτιμάται ότι θα αρχίσει από τον Σεπτέμβριο.

Η υιοθέτηση της κοινοτικής οδηγίας, που θα πρέπει να ενσωματωθεί στο Εθνικό Δίκαιο έως το τέλος του 2009, σημαίνει ότι αρχίζουν οι διαδικασίες για να αρθούν σταδιακά όλοι οι περιορισμοί που υπάρχουν σήμερα για την εγκατάσταση και παροχή υπηρεσιών από Ευρωπαίους επαγγελματίες στην Ελλάδα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει σε πρώτη φάση την καταγραφή των περιορισμών αυτών σε μια σειρά επαγγέλματα μεταξύ των οποίων είναι μηχανικοί, αρχιτέκτονες, φοροτεχνικοί, αρτοποιοί, κτηματομεσίτες, εργαζόμενοι σε παιδικούς σταθμούς, ιδιωτικά γηροκομεία, οικιακοί βοηθοί κ.ά. Πρόκειται συνολικά για πάνω από 25 γενικές κατηγορίες επαγγελμάτων, οι οποίες θα περάσουν από κόσκινο για να εντοπισθούν φραγμοί και περιορισμός στην είσοδο αντίστοιχων επαγγελματιών από χώρες της Ε.Ε.

Οι περιορισμοί αυτοί αφορούν, μεταξύ άλλων, και πρόσθετες αδειοδοτήσεις και εγκρίσεις για τους ξένους επαγγελματίες, ενώ θα αξιολογηθούν ακόμη και άλλες προϋποθέσεις που ισχύουν σήμερα για την άσκηση των επαγγελμάτων όπως πληθυσμιακά, χωροταξικά, κατώτατες αμοιβές (π.χ. προβλέπεται σήμερα ανώτατο όριο αριθμού χορήγησης αδειών για αρτοποιεία ανά περιοχή).

Η γενική κατεύθυνση είναι η κατάργηση των περιορισμών αυτών. Ωστόσο, δίνεται η δυνατότητα στα κράτη- μέλη να διατηρήσουν ορισμένους, εφόσον πείσουν την Ευρωπαϊκή Ένωση ότι λειτουργούν προς όφελος του δημόσιου συμφέροντος ή της δημόσιας ασφάλειας και υγείας. Να σημειωθεί ότι από την οδηγία Μπολκεστάιν εξαιρούνται τα λεγόμενα στην Ελλάδα «κλειστά επαγγέλματα» όπως είναι οι συμβολαιογράφοι, οι μεταφορείς με οχήματα δημοσίας χρήσεως, τα ταξί, οι φαρμακοποιοί, οι γιατροί, οι δικηγόροι κ.ά.

«Πρώτο βήμα»
Αυτά όμως θα τεθούν στο τραπέζι το επόμενο διάστημα με βάση τις προθέσεις της κυβέρνησης. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γ. Παπαθανασίου, «θα ακολουθήσουν έπειτα από μελέτη και διάλογο, οι αλλαγές στις κλειστές αγορές και τα “κλειστά επαγγέλματα” που δεν περιλαμβάνονται στη λίστα». Ο υπουργός χαρακτήρισε την υιοθέτηση της οδηγίας Μπολκεστάιν ως το «πρώτο βήμα» για την απελευθέρωση των αγορών υποστηρίζοντας ότι θα συμβάλει στη μείωση των τιμών για τον καταναλωτή, στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και στην αύξηση της απασχόλησης. Θα πρέπει, πάντως να σημειωθεί ότι το θέμα των «κλειστών επαγγελμάτων» είναι καυτή πατάτα στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς αφορά δεκάδες χιλιάδες επαγγελματίες που αναμένεται να αντιδράσουν στον βαθμό που επιχειρηθούν ανατροπές στο ισχύον καθεστώς.

Πηγή ΤΑ ΝΕΑ


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης