ΠΟΕΕΤ: Διευκρινίσεις χρειάζεται η διευκρινιστική ΚΥΑ για τις επαναπροσλήψεις

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

15 Ιούνιος 2020
Taxheaven.gr


ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟ - ΤΟΥΡΙΣΜΟ
https://poeet.gr

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15/06/2020

Διευκρινίσεις χρειάζεται η διευκρινιστική ΚΥΑ για τις επαναπροσλήψεις.

Εκδόθηκε η Κοινή Υπουργική Απόφαση για τις επαναπροσλήψεις στον κλάδο του Επισιτισμού – Τουρισμού.

Αναλυτικά:

- Για ξενοδοχειακές επιχειρήσεις που θα επαναλειτουργήσουν φέτος, οι εργοδότες υποχρεούνται από σήμερα να κάνουν τις επαναπροσλήψεις του συνόλου του προσωπικού που εργάστηκε το 2019 και να προχωρήσουν στην αναστολή της σύμβασης.

Όσο ανεβαίνουν οι πληρότητες θα ενεργοποιούνται οι συμβάσεις των εργαζομένων και θα γυρνούν στην δουλειά τους.

- Όσες ξενοδοχειακές επιχειρήσεις δεν ανοίξουν οι εργαζόμενοι μόνοι τους θα δηλώσουν στην πλατφόρμα της "Εργάνη" τα στοιχεία τους για να πάρουν τα 534€ έως 30/09/2020.

Η ένσταση μας λοιπόν εδώ είναι πως πρέπει το Υπουργείο να ξεκαθαρίσει πως όσοι συνάδελφοι ανήκουν σε αυτή την κατηγορία ΔΕΝ ΧΑΝΟΥΝ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΕΠΑΝΑΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ ΤΟΥ 2021.

- Εξακολουθούν να παραμένουν εκτός ρύθμισης οι συνάδελφοι από τα γραφεία ευρέσεως εργασίας (ενοικιαζόμενοι) καθώς και αυτοί με συβάσεις μιας ημέρας (εξτρά).

- Οι συνάδελφοι που δουλεύουν εποχικά σε 12μηνης λειτουργίας ξενοδοχεία είναι κυριολεκτικά στον αέρα καθώς δεν έχουν το δικαίωμα επαναπρόσληψης, επομένως είναι στην διακριτική ευχέρεια του εργοδότη η επαναπρόσληψη τους και η αναστολή σύμβασης μέχρι 30/07/2020 καθώς δεν αναγνωρίζεται η εποχικότητα στην εργασία τους.

Οι συνάδελφοι στον Επισιτισμό και την εστίαση είναι σε πιο δύσκολη θέση αφού κατά το Υπουργείο δεν είναι εποχικά εργαζόμενοι παρόλο που δουλεύουν σε εποχικές επιχειρήσεις δεν υποχρεώνει τους εργοδότες σε επαναπρόσληψη παρά μόνο όσοι δεν βρουν δουλειά θα είναι δικαιούχοι ενός επιδόματος διάρκειας τριών (3) μηνών (Ιούνιο – Ιούλιο – Αύγουστο) στο ύψος του επιδόματος ανεργίας (399€) χωρίς να εξηγεί αν οι συνάδελφοι αυτοί θα έχουν το δικαίωμα επιδότησης ανεργίας τον χειμώνα του 2020.

Τέλος επιμένει η Κυβέρνηση εν μέσω πανδημίας να θέτει όρους και προϋποθέσεις επιδότησης αυτής της κατηγορίας εργαζομένων αποκλείοντας έτσι χιλιάδες εργαζόμενους.

Ζητούμε λοιπόν ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ & ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΤΗΝ ΕΠΙΔΟΤΗΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ.

Δεν γίνεται καμία αναφορά για κήρυξη της ΣΣΕ στον Επισιτισμό ως γενικώς υποχρεωτική.

Όσο αφορά την Κλαδική Σύμβαση Εργασίας Ξενοδοχοϋπαλλήλων είναι σε ισχύ μέχρι 31/08/2020 και είναι γενικώς υποχρεωτική για όλες τις επιχειρήσεις της χώρας.

Γεγονός που απορρέει και από την αναφορά του Υπουργείου Εργασίας σε άρθρα της Σύμβασης για την υποχρεωτική επαναπρόσληψη.

Καλούμε τα συναρμόδια Υπουργεία να προχωρήσουν στις σχετικές διορθώσεις.

Σε κάθε περίπτωση η διοίκηση της Ομοσπονδίας καλεί τα Σωματεία και τους εργαζόμενους σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα γιατί ένα είναι σίγουρο.

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΧΑΡΙΣΤΕΙ

ΟΛΑ ΘΑ ΤΑ ΚΕΡΔΙΣΟΥΜΕ ΜΕ ΑΓΩΝΑ