Αποτελέσματα live αναζήτησης

Με τροπολογία η λίστα για τα βαρέα

16 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία όπου θα εξεταστεί η πορεία της οικονομίας, τα δημοσιονομικά και οι επόμενες κινήσεις - παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι νέες ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.
Με τροπολογία η λίστα για τα βαρέα

Συνεδριάζει σήμερα το μεσημέρι η διυπουργική επιτροπή για την οικονομία όπου θα εξεταστεί η πορεία της οικονομίας, τα δημοσιονομικά και οι επόμενες κινήσεις - παρεμβάσεις της κυβέρνησης. Χθες ο υφυπουργός Οικονομίας Αντώνης Μπέζας ανακοίνωσε στη Βουλή ότι οι νέες ρυθμίσεις για τα βαρέα και ανθυγιεινά επαγγέλματα θα περιληφθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που προωθείται στη Βουλή.

Ανοίγει ο δρόμος με διαδικασίες - εξπρές εν μέσω του θέρους, για την αλλαγή του καθεστώτος βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Σχετικές ρυθμίσεις, όπως ανακοίνωσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Αντώνης Μπέζας, θα περιληφθούν στο νομοσχέδιο που αφορά στην αναμόρφωση του νομικού πλαισίου ιδιωτικών και επαγγελματικών σκαφών αναψυχής και στη ρύθμιση φορολογικών θεμάτων, το οποίο παρουσίασε στην αρμόδια Κοινοβουλευτική Επιτροπή.

Ο κ. Μπέζας δήλωσε ότι η Ειδική Επιστημονική Επιτροπή που είχε συσταθεί κατέθεσε το πόρισμά της «ως προς τον ανακαθορισμό του πίνακα των Βαρέων και Ανθυγιεινών» καθορίζοντας τα επαγγέλματα που πρόκειται να βγουν από τη λίστα, το οποίο όπως πρόσθεσε θα ληφθεί μεν υπόψη, αλλά δεν είναι δεσμευτικό.


Αναθεώρηση
Σε διάταξη που θα περιληφθεί στο νομοσχέδιο θα προβλέπεται παράλληλα η έκδοση υπουργικής απόφασης με την οποία θα καθοριστούν εργασίες, ειδικότητες ή χώροι εργασίας που θα ενταχθούν στο νέο Κανονισμό Βαρέων και Ανθυγιεινών του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ και άλλων Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης.

Οι ρυθμίσεις αυτές, σύμφωνα με τις διευκρινήσεις του υφυπουργού Οικονομικών «θα περιοριστούν στους νέους ασφαλισμένους που θα ασφαλιστούν για πρώτη φορά μετά τη δημοσίευση της απόφασης» και, προκειμένου «να διασφαλιστεί το κλίμα ασφάλειας των εργαζομένων, δεν θα θίξουν σε καμιά περίπτωση τα δικαιώματα όσων έχουν ήδη υπαχθεί στον Κανονισμό».

Στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμούσαν μετά τις ανακοινώσεις, ότι ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπαθανασίου αναλαμβάνει απολύτως την ευθύνη των επιλογών που θα έχουν ενδεχομένως πολιτικό κόστος, ενώ ακόμα και η πρόβλεψη για τα επαγγέλματα που θα υπαχθούν στη λίστα, περιλαμβάνεται σε απλό άρθρο σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Τέλος, η κυβέρνηση θα συστήσει Ειδική Επιτροπή Κρίσεως Βαρέων και Ανθυγιεινών, η οποία θα λειτουργεί για την εξέταση όσων αιτημάτων υπαγωγής στον ΚΒΑΕ υποβάλλονται στο μέλλον.

Στο ΠΑΣΟΚ πάντως με τον Αν. Μακρυπίδη και τον Δ. Κουσελά, έκαναν λόγο για θερινό αιφνιδιασμό και πραξικόπημα και μάλιστα την ώρα που διεξάγεται σχετικός διάλογος, ενώ ο Ν. Καραθανασόπουλος από το ΚΚΕ χαρακτήρισε τις εξελίξεις «αιτία πολέμου με το ταξικό κίνημα».

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης