Αποτελέσματα live αναζήτησης

Kατά 22 τρις. δολάρια αυξήθηκε η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση από το ράλι των χρηματιστηρίων

Kατά 22 τρις. δολάρια αυξήθηκε η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση από το ράλι των χρηματιστηρίων

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

«Μόνο λίγο καιρό ξαποσταίνουν και ξανά προς την δόξα τραβούν», ισχύει για τις χρηματιστηριακές αγορές. Μετά την βίαια διόρθωση της Πέμπτης (που αποδόθηκε στους φόβους για νέο κύμα κορωνοϊού), οι χρηματιστηριακές αγορές έκλεισαν την εβδομάδα με άνοδο. Η πτώση αποδίδεται επί της ουσίας στις ρευστοποιήσεις για αποκόμιση των κερδών της μεγαλύτερης ανοδικής κίνησης των τελευταίων 10 ετών. Σύμφωνα με στοιχεία που παρέθεσαν ξένοι οίκοι στο Bloomberg, η παγκόσμια κεφαλαιοποίηση των χρηματιστηρίων αυξήθηκε κατά 22 τρισεκατομμύρια δολάρια από το ράλι των μετοχών που ξεκίνησε μόλις οι Κεντρικές Τράπεζες ανακοίνωσαν τα προγράμματα χρηματοδότησης των οικονομιών και διευρυμένης ποσοτικής χαλάρωσης, από τα χαμηλά επίπεδα που είχαν πέσει οι αγορές τον Μάρτιο 2020.

Το 40% και πλέον από το ράλι στις μετοχές του δείκτης MSCI All Country World Index (αποτελείται από τις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες του πλανήτη) δεν οφείλεται μόνο στα μέτρα ποσοτικής χαλάρωσης των Κεντρικών τραπεζών αλλά στις προσδοκίες για μία σημαντική ανάκαμψη στην πραγματική οικονομία. Ωστόσο οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι θεωρούν ότι ο κίνδυνος από το δεύτερο κύμα πανδημίας δεν έχει απομακρυνθεί και θα υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις μέχρι το 2021 σε τακτά χρονικά διαστήματα

Ιστορικά, ο δείκτης S&P 500 κατέγραψε άνοδο 24% από τον Νοέμβριο 2008 (κρίση Lehman) μέχρι και τον Ιανουάριο 2009. Όμως η κρίση δεν είχε τελειώσει και μετά υποχώρησε 28% μέχρι τις αρχές Μαρτίου 2009. Σ’ αυτή τη βάση, ο πρόεδρος της FED είπε ότι η Κεντρική τράπεζα θα ακολουθήσει την πολιτική ποσοτικής χαλάρωσης για αρκετά χρόνια μετά το 2020.

Ποντάροντας σε  ανάπτυξη τύπου V

Oι αισιόδοξοι επισημαίνουν την αύξηση κατά 2,5 εκατομμύρια στις προσλήψεις (payroll) στις ΗΠΑ και την υποχώρηση της ανεργίας στο 13,3% ως ένδειξη αρχικής ανάκαμψης. Ο οικονομολόγος της Goldman Sachs, Jan Hatzius αντικρούει τους απαισιόδοξους οικονομολόγους τονίζοντας ότι εάν η παγκόσμια ανάκαμψη (GDP) αυξηθεί, η ύφεση θα είναι μεν πολύ βαθιά αλλά ταυτόχρονα η συντομότερη απ’ τον Β' παγκόσμιο πόλεμο. Στην ίδια άποψη καταλήγει και η επικεφαλής οικονομολόγος της Morgan Stanley  Chυetan Ahya υποστηρίζοντας ότι οι ανοδικές εκπλήξεις στα οικονομικά στοιχεία δείχνουν μεγάλη ανάπτυξη τύπου V.

Στον τομέα των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο πολλαπλασιαστής κερδών (p/x) του δείκτη S&P 500 διαμορφώνεται αυτή την περίοδο στο 25,6x που είναι το υψηλότερο από την εποχή της ‘φούσκας’ της ψηφιακής τεχνολογίας και πολύ πιο υψηλό σε σχέση με το 17x που ήταν στις αρχές του 2000.  

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης