Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τα ΒΑΕ

Εργατικά - Ασφαλιστικά

15 Ιούλιος 2009
Τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που θα πρέπει να ενταχθούν στην νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών, εξέτασε η επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την προεδρία της καθηγήτριας, κυρίας Λινού, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της ως τα τέλη του καλοκαιριού. Το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη προτείνει την έξοδο περίπου 100 επαγγελμάτων από τη λίστα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες. Taxheaven.gr

Καθορίστηκαν τα κριτήρια για τα ΒΑΕ

 
Τα επαγγέλματα και τις ειδικότητες που θα πρέπει να ενταχθούν στην νέα λίστα βαρέων και ανθυγιεινών, εξέτασε η επιτροπή που έχει συσταθεί υπό την προεδρία της καθηγήτριας, κυρίας Λινού, η οποία αναμένεται να ολοκληρώσει το έργο της ως τα τέλη του καλοκαιριού.  Το πόρισμα της επιτροπής Μπεχράκη προτείνει την έξοδο περίπου 100 επαγγελμάτων από τη λίστα και τον διαχωρισμό των υπολοίπων σε τέσσερις κατηγορίες.

Εκκρεμείς αιτήσεις ειδικοτήτων και επαγγελμάτων που περιμένουν 26 χρόνια την ένταξη τους στα Βαρέα και Ανθυγιεινά εξετάζει η νέα επιτροπή. Στη πρώτη ουσιαστική συνεδρίαση καθορίστηκαν τα κριτήρια με βάση τα οποία θα εξεταστούν οι αιτήσεις που έχει καταθέσει η ΓΣΕΕ για 200 και πλέον επαγγέλματα.

Συγκεκριμένα ως κριτήρια τέθηκαν ο επαγγελματικός κίνδυνος και η τήρηση των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας, οι επαγγελματικές ασθένειες και η σύνδεση τους με τα υπό εξέταση επαγγέλματα αλλά και ο ευρωπαϊκός κατάλογος των βαρέων και ανθυγιεινών.

Η  Φάνη Πάλλη-Πετραλιά μιλώντας στo ραδιοφωνικό σταθμό της ΝΕΤ 105,8, πάντως ξεκαθάρισε ότι δεν θα υπάρξει νέος κύκλος ασφαλιστικού καθώς το σημερινό θεσμικό πλαίσιο είναι επαρκέστατο και οι παροχές κινούνται προς τα πάνω.

"Μόλις πριν λίγες ημέρες ο πρωθυπουργός βρέθηκε στο αρμόδιο υπουργείο και συζήτησε το θέμα των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων. Έχει συζητηθεί και έχει αναγγελθεί το άνοιγμα διαφόρων επαγγελμάτων. Αυτά είναι διαρθρωτικά μέτρα, τα οποία ούτε αιφνιδιάζουν κανέναν, ούτε έχουν στόχο να αιφνιδιάσουν κανέναν, αντιθέτως θα βοηθήσουν, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ακόμη πιο εύρωστη και προς αυτή ακριβώς την κατεύθυνση κινούνται όλες μας οι πρωτοβουλίες", τόνισε σχετικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Ευάγγελος Αντώναρος.  

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της εξίσωσης των ορίων ηλικίας ανδρών και γυναικών στο δημόσιο μετά τη καταδικαστική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, ενώ την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα ασφαλιστικά ταμεία κρούουν το κώδωνα του κινδύνου για μαζικές αποχωρήσεις εργαζομένων γυναικών που θα σημαίνει μείωση της σύνταξης, επιβάρυνση του ταμείου και συνιστούν ψυχραιμία και όχι πανικό.

Πηγή: EΡΤ