Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποκόμιση υπεραξιών στα χρηματιστήρια ενόψει τέλους α' εξαμήνου

Αποκόμιση υπεραξιών στα χρηματιστήρια ενόψει τέλους α' εξαμήνου


Στην περίοδο πωλήσεων μετοχών για την εγγραφή των υπεραξιών στις λογιστικές καταστάσεις α’ εξαμήνου προχωρούν οι μεγάλοι χρηματοοικονομικοί οίκοι

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Έντονη κίνηση καταγράφεται στα αμερικανικά ομόλογα εν αναμονή των αποφάσεων της FED. Οι αγορές ομολόγων  αν και είχαν προεξοφλήσει ότι δεν θα υπάρχει άλλη μείωση επιτοκίων στα treasuries τώρα εκτιμούν ότι θα υπάρξουν νέες δράσεις.

Άνοδος λοιπόν στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων αλλά υποχώρηση στις μετοχές είναι το νέο σκηνικό μετά το παρατεταμένο ράλι των μετοχών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ασία-Ωκεανία. Ωστόσο χρειάζεται να επισημανθεί ότι η υποχώρηση στις μεγάλες ευρωπαϊκές αγορές, στη Βρετανία και στις αμερικανικές αγορές είναι χλιαρή και αποδίδεται στην αποκόμιση υπεραξιών που θα περαστούν στα αποτελέσματα α’ εξαμήνου τραπεζών, επενδυτικών οίκων, ασφαλιστικών εταιρειών κ.ά. ενώ ο δείκτης τεχνολογίας (ο γνωστός Nasdaq) συνεχίζει να ανεβαίνει κινούμενος πέριξ των ιστορικών υψηλών του εξαιτίας του ραγδαίου και συχνά βιαστικού ψηφιακού μετασχηματισμού παγκοσμίως. Αναζητώντας τους λόγους αυτής της χρηματιστηριακής ευφορίας θα στεκόμασταν στις τεράστιες χρηματοδοτήσεις από τις Κεντρικές Τράπεζες αλλά και στην σταδιακή ανάκαμψη των οικονομιών μετά από το δίμηνο lockdown. Το πρόβλημα είναι ότι οι περισσότεροι οικονομολόγοι και αρκετοί επιχειρηματίες εστιάζουν στο ‘σπασμένο βάζο’ (δηλαδή στις ζημιές του εξαμήνου) και όχι στους ρυθμούς ανάπτυξης από τον Ιούνιο και μετά.

Το θέμα είναι να τονωθεί η καταναλωτική και επενδυτική ψυχολογία. Η δεύτερη έχει ήδη τονωθεί μετά το παρατεταμένο ράλι των μετοχών και των ομολόγων διεθνώς. Η κατανάλωση όμως παραμένει αδύναμη.

Αποκλιμάκωση του “δείκτη φόβου” (VIX)

Ο δείκτης VIX , ο λεγόμενος δείκτης ‘φόβου’ (ουσιαστικά δείχνει μέσω χρηματιστηριακών μοντέλων τον φόβο που έχουν οι χρηματιστηριακές αγορές απέναντι στις εξελίξεις) έχει υποχωρήσει στο 28,3% στα επίπεδα που είχε στο τέλος Φεβρουαρίου 2020. Στα υψηλά του επίπεδα (τέλος Μαρτίου-αρχές Απριλίου) εν μέσω πανδημίας ο δείκτης είχε ξεπεράσει το 80%.

Διόρθωση και στην Ελλάδα

Πτωτικά κινήθηκε το ελληνικό χρηματιστήριο την Τετάρτη 10/6 εξαιτίας ρευστοποιήσεων σε μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης προκειμένου να επωφεληθούν από τις υπεραξίες που είχαν δημιουργήσει μετά το μεγάλο ράλι ανάκαμψης.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 662,67 μονάδες με μεταβολή (-2,36%). Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν 19 έκλεισαν με άνοδο και 91 πτωτικά. Ο τραπεζικός δείκτης που έχει ιδιαίτερη βαρύτητα στην αγορά μεταβλήθηκε κατά (-5,04%) και ο δείκτης ταξιδίων-αναψυχής κατά (-5,82%). Ο δείκτης των πετρελαϊκών υποχώρησε κατά (-4,51%). Μόνο ο δείκτης τροφίμων-ποτών αυξήθηκε οριακά εξαιτίας της ανόδου της μετοχής της Coca Cola.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης