Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 2030

Ιδιαίτερα επιτυχημένη η έκδοση νέου 10ετούς ομολόγου λήξης 2030


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ζητήθηκαν 2,5 δις ευρώ και προσφέρθηκαν 15 με υπερκαλύπτοντας 6 φορές την ζήτηση


Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη η δεύτερη έκδοση ομολόγου αυτή τη φορά 10ετούς διάρκειας από τον ΟΔΔΗΧ. Το βιβλίο προσφορών άνοιξε σήμερα το πρωί και είχε ως στόχο να αντλήσει ένα μικρό ποσό προκειμένου να δοκιμαστεί η ικανότητα της ελληνικής οικονομίας στην άντληση χρήματος αλλά και να ικανοποιηθούν βραχυπρόθεσμες ταμειακές ανάγκες του Ελληνικού Δημοσίου και ιδιαίτερα του ΕΦΚΑ, ο οποίος εμφανίζει υστέρηση στα έσοδα τους δύο τελευταίους μήνες. Ζητήθηκαν περίπου 2,5 δις ευρώ και προσφέρθηκαν πάνω από 15 δις ευρώ, δηλαδή υπήρξε υπερκάλυψη κατά 6 φορές περίπου. Το αρχικό επιτόκιο της έκδοσης τοποθετήθηκε στο 1,65% με 1,70%. Στη συνέχεια υποχώρησε στο 1,55% με 1,60%, ενώ το τελικό επιτόκιο διαμορφώθηκε στο 1,55%.

Η Ελλάδα έχει ως στόχο την άντληση έως 8 δισ. ευρώ από τις αγορές φέτος. Με το 15ετές και το 7ετές έχουν αντληθεί 4,5 δισ. ευρώ, ενώ μετά το 10ετές αναμένεται άλλη μία έκδοση στις αρχές του φθινοπώρου, με το σύνολο να αναμένεται να διαμορφωθεί στα 8-9 δισ. ευρώ. Κύριοι ανάδοχοι της έκδοσης ήταν οι 6 μεγάλες επενδυτικές τράπεζες οι: BNP Paribas, BofA Securities, Deutsche Bank, Goldman Sachs International Bank, HSBC και J.P. Morgan.

To ελληνικό δημόσιο έσπευσε να αξιοποιήσει το θετικό κλίμα που είχε διαμορφωθεί για τα ελληνικά ομόλογα τους προηγούμενους 2 μήνες (Μάιο και Απρίλιο 2020) με τη σταδιακή αποκλιμάκωση ρεκόρ των αποδόσεων τους από το 4,1% προς τα παρόντα επίπεδα δηλαδή κοντά στο 1,35% για τα 10ετή ομόλογα. Ήταν μία αποκλιμάκωση ρεκόρ που προήλθε κυρίως από την ΕΚΤ και την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE), ενώ την μεγάλη αποκλιμάκωση εκμεταλλεύτηκαν και ξένα funds καθώς και οι ελληνικές τράπεζες.  

Χρηματιστήριο: Αποκόμιση κερδών στο κλίμα των διεθνών αγορών

Παρεμφερή πορεία με τις χρηματιστηριακές αγορές εξωτερικού ακολούθησε το ελληνικό χρηματιστήριο κατά της σημερινής συνεδρίασης της Τρίτης 09/06. Ο Γενικός Δείκτης, μετά από μία παρατεταμένη ανοδική κίνηση κατά τον Μάιο, υποχώρησε λόγω αποκόμισης κερδών ιδιαίτερα σε κλάδους που είχαν υπεραποδώσει. Διαμορφώθηκε στις 678,68 μονάδες με πτώση κατά (-0,7%), μία εξέλιξη που ήταν αναμενόμενη.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα το ελληνικό χρηματιστήριο δεν λειτούργησε λόγω της αργίας του Αγίου Πνεύματος.

Αξιοσημείωτη για μία ακόμη συνεδρίαση ήταν η άνοδος του τραπεζικού κλάδου (2%) που ευνοείται ιδιαίτερα από το κλίμα που έχει διαμορφώσει το πρόγραμμα PEPP της ΕΚΤ. Ανοδικά κινήθηκαν και οι κλάδο των Ταξιδιών-Αναψυχής (3,6%) λόγω της μετοχής της Aegean και οι κατασκευές (0,23%) λόγω της μετοχής του ομίλου Ελλάκτωρ. Πτωτικά οι τηλεπικοινωνίες (-3,07%) λόγω  υποχώρησης της μετοχής του ΟΤΕ και τα Τρόφιμα-Ποτά (-1,94%) λόγω της μετοχής της Coca Cola. Πτώση και για τον κλάδο της Υγείας (-1,93%).

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης