Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησαν στην άνοδο

Οι τραπεζικές μετοχές πρωταγωνίστησαν στην άνοδο


Του Νίκου Σακελλαρίου


Με μία αναμενόμενη ανοδική κίνηση, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε την Παρασκευή 5/6 στις 683,46 μονάδες με άνοδο 2,04%, συνεχίζοντας την ανοδική τάση στην οποία βρίσκεται το τελευταίο διάστημα. Με εξαίρεση την συνεδρίαση της Πέμπτης όταν δεν κατάφερε να κλείσει με θετική μεταβολή, ο Γενικός Δείκτης έχει καταγράψει από τα τέλη Μαίου άνοδο 80 μονάδων, δηλαδή περίπου 14%  σε σχέση με τα επίπεδα των 605 μονάδων.  Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά, ακολουθώντας την ξέφρενη ανοδική τάση των ισχυρών ξένων χρηματιστηριακών αγορών και ούσα υπερπουλημένη, προσπαθεί να κλείσει τις απώλειες που έγραψε με την κρίση του κορωνοιού.

Επί της ουσίας, ενώ οι μεγάλες ξένες αγορές απέχουν περίπου 10% από τα υψηλά του Φεβρουαρίου 2020 (στην Αμερική κάποιοι δείκτες έχουν ήδη κάνει ιστορικά υψηλά) , ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε χθες στις 683,46 μονάδες και απέχει περίπου 27% από τα υψηλά του 2020 που ήταν στα τέλη Ιανουαρίου. Εμφανέστατα υπολείπεται της ανόδου των ξένων αγορών. Αιτία για την υστέρηση ανόδου είναι η έντονη μεταβλητότητα που εμφανίζει ο «μεγάλος ασθενής», ο τραπεζικός κλάδος.

Κατά την συνεδρίαση της Πέμπτης, ο δείκτης του τραπεζικού κλάδου εκτινάχθηκε κατά 8,07% ακολουθώντας και τους υπόλοιπους ομοειδής δείκτες στην Ε.Ε.  Ο λόγος της ανόδου ήταν βεβαίως η διεύρυνση της χρηματοδότησης που εξήγγειλε την Πέμπτη 4/6 η ΕΚΤ, μέσω της νέας ποσοτικής χαλάρωσης (PEPP).

Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 75 έκλεισαν ανοδικά και οι 38 πτωτικά. Στους επιμέρους δείκτες –πλην τραπεζών- σημαντική άνοδο είχαν τα τρόφιμα και ποτά (3,14%), τα ταξίδια-αναψυχή (3,06%), το Εμπόριο (2,29%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (1,92%).

Οι δύο αναλύσεις που βγήκαν για τις ελληνικές τράπεζες (Deutsche Bank και Eurobank Equities) επισημαίνουν τα οφέλη για τον τραπεζικό κλάδο από την χρηματοδότηση της ΕΚΤ αλλά και την οργανική ανάπτυξη που θα έχουν μέχρι το τέλος του χρόνου υπό την αίρεση να μην υπάρξει δεύτερο κύμα πανδημίας.

ΞΕΝΕΣ ΑΓΟΡΕΣ: Συνεχίζοντας την άνοδο

Οι μεγαλύτερες ξένες αγορές σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται σε ανοδικό momentum και ουσιαστικά σε αρκετές περιπτώσεις έχουν κλείσει τα ‘κενά’ που δημιουργήθηκαν από την πτώση του Μαρτίου και εντεύθεν.  Πριν από το άνοιγμα των αμερικάνικων αγορών ανακοινώθηκαν πολύ καλά στοιχεία για την απασχόληση τον Μάιο με αποτέλεσμα να υπάρξει νέα άνοδος και στον Dow Jones και στον S&P 500.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης