Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αύξησε το «μπαζούκα» ρευστότητας η ΕΚΤ κατά 600 δις. ευρώ

Αύξησε το «μπαζούκα» ρευστότητας η ΕΚΤ κατά 600 δις. ευρώ


Του Νίκου Σακελλαρίου , συνεργάτη Taxheaven


Hμέρα διόρθωσης στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά τη συνεδρίαση της Πέμπτης 4/6 με εμφανέστατη διάθεση αποκόμισης κερδών από το προηγούμενο ράλι του Γενικού Δείκτη από τις 605 μονάδες προς τις 670 μονάδες. Η αρχική υποχώρηση που ξεπερνούσε το 2% στα μέσα της συνεδρίασης, περιορίστηκε από την είδηση ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει το πρόγραμμα χρηματοδότησης (το λεγόμενο PEPP) κατά 600 δις. Ευρώ φτάνοντας στο ιλιγγιώδες ποσό του 1,35 τρις. Ευρώ (750+600 δις. Ευρώ).

Όταν έγινε γνωστή η ανακοίνωση της ΕΚΤ , το κλίμα στο ελληνικό χρηματιστήριο άλλαξε και εμφανίστηκαν αρκετοί αγοραστές, περιορίζοντας έτσι τις αρχικές απώλειες. Τελικά ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 669,79 μονάδες με υποχώρηση (-0,63%). Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 85,16 εκατ. Ευρώ , με αύξηση συναλλαγών κατά τις δύο τελευταίες ώρες της συνεδρίασης. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 36 έκλεισαν ανοδικά και οι 63 πτωτικά. Για μία ακόμη συνεδρίαση, το επενδυτικό ενδιαφέρον μετακινήθηκε προς τις μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης . Ο δείκτης FTSE Large Cap υποχώρησε κατά (-0,87%) ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης (Mid Cap) αυξήθηκε κατά 0,43%.

Στους επιμέρους κλάδους, οι τράπεζες υποχώρησαν οριακά (-0,26%), όπως και τα διυλιστήρια (-2,26%), τα Τρόφιμα Ποτά (-1,79%) και οι Κατασκευές (-0,98%). Ανοδικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τηλεπικοινωνιών (0,4%) , δηλαδή ο ΟΤΕ , ο κλάδος τεχνολογίας (1,81%). Οι ανακοινώσεις της ΕΚΤ για την πρόσθετη χρηματοδότηση της οικονομίας και των υποδομών στα κράτη μέλη της Ε.Ε. ουσιαστικά άλλαξαν την τροπή της συνεδρίασης. Ενδεχομένως να έχουν αλλάξει τις τάσεις μεσοπρόθεσμα και να μιλάμε για διαφορετικούς ρυθμούς ύφεσης στο τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Χρηματιστηριακά, οι περισσότερες ευρωπαικές αγορές κινήθηκαν διορθωτικά καθώς τα μεγάλα χαρτοφυλάκια έπρεπε να αποκομίσουν υπεραξίες από το ράλι 10ημερών ενώ και οι αμερικανικές αγορές , αν και ξεκίνησαν πτωτικά, πέρασαν σε θετικές μεταβολές μετά την δεύτερη ώρα συνεδρίασης στη Νέα Υόρκη. Πλέον οι αμερικανικοί δείκτες κινούνται πολύ κοντά στα επίπεδα που είχαν βρεθεί τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο 2020. Αιτία της ανοδικής τους κίνησης είναι βεβαίως και η πρόθεση της FED να χρηματοδοτήσει με 2 τρις δολάρια περίπου την αμερικανική οικονομία (άμεσα και έμμεσα). Οι αναλυτές εκτιμούν ότι υπάρχει ακόμη μέλλον στις χρηματιστηριακές ανόδους αρκεί βεβαίως τα μακροοικονομικά αποτελέσματα να δείξουν ότι τα τεράστια κεφάλαια που διοχετεύονται στις οικονομίες πιάνουν τόπο , ότι οι επιχειρήσεις έχουν δυναμική ανάπτυξη και ότι, βεβαίως, ο covid 19 δεν θα επιστρέψει με ‘δεύτερο κύμα’ στο άμεσο μέλλον.

Συνεχίστηκε το «ράλι» και στα ελληνικά ομόλογα

Η νέα απόφαση της ΕΚΤ όπως ήταν φυσικό ενθάρρυνε τις τοποθετήσεις σε ομόλογα ενώ αποκλιμακώθηκε ακόμη περισσότερο η απόδοσή τους πιάνοντας το 1,35% όπως γράφαμε και χθες. Τα ελληνικά 10ετή ομόλογα διαπραγματεύονται στα ίδια επίπεδα με τις αρχές Μαρτίου, ενώ το κόστος δανεισμού του ελληνικού δημοσίου έχει υποχωρήσει κατά 67% από την ημέρα που η ΕΚΤ ανακοίνωσε το PEPP, όταν η απόδοσή του 10ετούς ομολόγου είχε βρεθεί στο 4,15%.


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης