ΤτΕ: Αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας έως 1%

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Ιούλιος 2009
Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) αναμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έως 1% φέτος σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψή της τον Απρίλιο για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, είπαν αξιωματούχοι της ΤτΕ την Δευτέρα. Taxheaven.gr

ΤτΕ: Αναμένει συρρίκνωση της οικονομίας έως 1%

Η Τράπεζα της Ελλάδας (ΤτΕ) αναμένει συρρίκνωση της ελληνικής οικονομίας έως 1% φέτος σε σύγκριση με προηγούμενη πρόβλεψή της τον Απρίλιο για μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης, είπαν αξιωματούχοι της ΤτΕ την Δευτέρα.

"Αναμένουμε συρρίκνωση μεταξύ 0 και 1%", είπε στο Reuters αξιωματούχος της ΤτΕ που ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία του.

Οι ενδείξεις ότι η ελληνική οικονομία βαίνει προς ύφεση για πρώτη φορά φέτος μετά το 1993 πληθαίνουν, καθώς η παγκόσμια κρίση πλήττει τον τουρισμό, τις κατασκευές, την ναυτιλία και την ιδιωτική κατανάλωση, τους βασικούς δηλαδή μοχλούς ανάπτυξης της χώρας.

Η επιδείνωση που παρουσιάζουν τα οικονομικά στοιχεία οδήγησε την κυβέρνηση τον περασμένο μήνα να αναθεωρήσει την αισιόδοξη πρόβλεψή της για ανάπτυξη 1,1% φέτος. Τώρα αναμένει μηδενικό ρυθμό ανάπτυξης.

Η ΤτΕ είπε τον Απρίλιο ότι η οικονομική ανάπτυξη θα διαμορφωθεί κοντά στο μηδέν φέτος, ενώ υπάρχει πιθανότητα να υποχωρήσει σε αρνητικό έδαφος, εάν επιδεινωθούν περαιτέρω οι διεθνείς οικονομικές συνθήκες.

"Οι τουριστικές αφίξεις σε μεγάλους προορισμούς, όπως η Κρήτη, μειώθηκαν πάνω από 10%, περισσότερο από τις αρχικές εκτιμήσεις", είπε άλλο στέλεχος της ΤτΕ που θέλησε να μην κατονομαστεί. "Υπάρχει γενικά πτώση στη ζήτηση για προϊόντα και υπηρεσίες".


Πηγή Ημερησία