Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αποδόσεις 30% για τα ελληνικά ομόλογα σε διάστημα 2 μηνών από την αποκλιμάκωση των αποδόσεών τους

Αποδόσεις 30% για τα ελληνικά ομόλογα σε διάστημα 2 μηνών από την αποκλιμάκωση των αποδόσεών τουςΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Ραγδαία αποκλιμάκωση καταγράφουν εδώ και 40 ημέρες οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων μετά το πρόγραμμα επαναγορών που ανακοίνωσε στις αρχές Απριλίου η ΕΚΤ. Οι αγορές ελληνικών ομολόγων ξεπέρασαν τα 4 δισ. ευρώ το τελευταίο διάστημα και σε συνδυασμό με τη βελτίωση της αξιολόγησης του χρηματοπιστωτικού προφίλ της χώρας να οδηγηθούμε στη μεγαλύτερη αποκλιμάκωση αποδόσεων στην Ευρωζώνη. Πιο συγκεκριμένα, η κρίση του κορωνοϊού οδήγησε στις αρχές Απριλίου στην εκτίναξη των αποδόσεων των 10ετων ελληνικών ομολόγων στο 4,15% από το ιστορικό χαμηλό του 0,92% που είχαν βρεθεί τον Ιανουάριο. 

Ωστόσο η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο νέο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ βοήθησε στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων από το 4% προς τα επίπεδα του 1,35%. Οι όγκοι συναλλαγών έχουν αυξηθεί στο τελευταίο διάστημα καθώς οι ξένοι επενδυτικοί οίκοι εκτιμούν ότι μπορεί να υπάρξει και περαιτέρω αποκλιμάκωση αποδόσεων που μπορεί να δημιουργήσει πρόσθετα κέρδη σε τράπεζες, ασφαλιστικά ταμεία, επενδυτικά σχήματα και ασφαλιστικές εταιρείες.

Για τους ιδιώτες επενδυτές όσοι είχαν τοποθετηθεί μέσα στην κρίση σε ομολογιακά αμοιβαία κεφάλαια εσωτερικού όταν οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων ήταν στο 4% έχουν υπεραξίες που φτάνουν στο 30% σήμερα, σε διάστημα δύο μηνών περίπου.

ΔΗΜΟΠΡΑΣΙΑ ΕΝΤΟΚΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ

Την Τετάρτη 3 Ιουνίου το ελληνικό δημόσιο άντλησε μέσω δημοπρασίας Εντόκων Γραμματίων κεφάλαια ύψους 1 δις ευρώ για διάστημα 26 εβδομάδων με επιτόκιο 0,25%. Υπήρξε υπερκάλυψη της ζήτησης κατά 2,3 φορές. Κατά την προηγούμενη δημοπρασία στις 29 Απριλίου, το επιτόκιο είχε διαμορφωθεί στο 0,36%.

ΣΥΝΕΧΙΣΤΗΚΕ Η ΑΝΟΔΟΣ ΣΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ

Η βελτίωση της εικόνας των ελληνικών ομολόγων βοήθησε στη νέα άνοδο του τραπεζικού δείκτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση και αυτός με τη σειρά του στην άνοδο του Γενικού Δείκτη στο Χ.Α. Το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης της Τετάρτης 3/6 ήταν ότι παρατηρήθηκε μετατόπιση του επενδυτικού ενδιαφέροντος και προς τη μεσαία κεφαλαιοποίηση.

Ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 674,07 μονάδες με άνοδο 0,46%. Η αξία συναλλαγών διαμορφώθηκε στα 87,74 εκατ. ευρώ. Ο δείκτης των τραπεζών είχε άνοδο 4,08%, των χρηματοεπενδυτικών οργανισμών στο 5% και του εμπορίου στο 4,31%.  

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης