Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ημέρα μεγάλης ανόδου στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης

Ημέρα μεγάλης ανόδου στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρωζώνης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Taxheaven

Σε έντονα ανοδική τάση παραμένει το ελληνικό χρηματιστήριο ακολουθώντας και τις διεθνείς τάσεις ιδιαίτερα στην Ευρωζώνη αλλά και τις ΗΠΑ όπως διαμορφώνονται από τις τεράστιες χρηματοδοτήσεις που έχουν ήδη εξαγγελθεί εκατέρωθεν του Ατλαντικού. Οι νέες πληροφορίες περί αύξησης των κεφαλαίων που θα χρηματοδοτήσουν τα κράτη μέλη της Ε.Ε. οδηγούν σε νέα άνοδο τις χρηματιστηριακές αγορές.

Ήδη οι χρηματιστηριακοί δείκτες των περισσότερων κρατών μελών της Ε.Ε βρίσκονται σε απόσταση 10-15% απ’ τα επίπεδα που είχαν στα μέσα Μαρτίου. Στις ΗΠΑ υπάρχει χρηματιστηριακή άνοδος γιατί επανέρχεται η επιχειρηματική δραστηριότητα μετά το lockdown. Τα πολιτικά και κοινωνικά θέματα των τελευταίων ημερών στις ΗΠΑ, δεν φαίνεται να απασχολούν τους επενδυτές στις αμερικανικές μετοχές.

Κατά την χθεσινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ο Γενικός Δείκτης στο ελληνικό χρηματιστήριο διαμορφώθηκε στις 670,97 μονάδες με άνοδο 1,92%. Η αξία συναλλαγών ανήλθε στα 82,19 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 67 έκλεισαν ανοδικά και οι 34 πτωτικά. Το επενδυτικό ενδιαφέρον εστιάστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση στις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) οι οποίες πραγματοποίησαν το 80% περίπου των συναλλαγών.  

Στους κλάδους ξεχώρισε η άνοδος στις Κατασκευές-Υλικά (4,99%), Ταξίδια-Αναψυχή (3,98%), Τρόφιμα-Ποτά (3,37%), Προσωπικά-Οικιακά Προϊόντα (2,13%).

Η ανοδική τάση θα παραμείνει και θα συντηρείται από τα εταιρικά αποτελέσματα (μεγάλων ομίλων) α’ τριμήνου που θα ανακοινώνονται μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Από εκεί και πέρα, θα εξεταστεί επενδυτικά εάν τα κράτη θα καταφέρουν να μειώσουν την ύφεση στο β’ εξάμηνο ή θα οδηγηθούμε σε παράταση της αγωνίας για μετά το 2021.

Νέα υποχώρηση αποδόσεων ελληνικών ομολόγων


Σημαντική υποχώρηση κατά 19μονάδες βάσης παρουσίασαν οι αποδόσεις των 10ετών ελληνικών ομολόγων την Τρίτη 2/6 με αγορές από ΕΚΤ αλλά και από θεσμικά χαρτοφυλάκια εξωτερικού. Το 10ετές έχει επιστρέψει (σε απόδοση) στα επίπεδα Μαρτίου 2020 όταν ξεκίνησε η εκτόξευση των αποδόσεων λόγω του κορωνοϊού. Επιστροφή στην κανονικότητα, έστω και μέσω της ΕΚΤ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης