Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εργασία - ασφάλιση οι επόμενοι στόχοι

12 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ο ΕΛΛΗΝΑΣ υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου εμφανίστηκε ενώπιον των εταίρων του στην ευρωζώνη και την Κομισιόν με στοιχεία που δείχνουν «ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν είναι αντιπροσωπευτικό για την ετήσια πορεία του προϋπολογισμού και ότι τα μεγέθη ξέφυγαν προσωρινά.

Εργασία - ασφάλιση οι επόμενοι στόχοι

 Ο ΕΛΛΗΝΑΣ υπουργός Οικονομίας Γιάννης Παπαθανασίου εμφανίστηκε ενώπιον των εταίρων του στην ευρωζώνη και την Κομισιόν με στοιχεία που δείχνουν «ότι το πρώτο τρίμηνο του έτους δεν είναι αντιπροσωπευτικό για την ετήσια πορεία του προϋπολογισμού και ότι τα μεγέθη ξέφυγαν προσωρινά.

Το απέδωσε μάλιστα σε αύξηση των δαπανών λόγω των μέτρων στήριξης που έλαβε η κυβέρνηση για την κρίση και σε στοχευμένες χρηματοδοτήσεις επιχειρήσεων, ενώ η απόκλιση στο δεύτερο τρίμηνο ύψους 1 δισ. ευρώ οφείλεται στις δαπάνες για τις ευρωεκλογές».

Η αντίδραση του επιτελείου Αλμούνια στις ελληνικές προθέσεις είναι αυτή τη στιγμή «συγκρατημένα αισιόδοξη καθώς, εκτός από τα φοροεισπρακτικά μέτρα που ανακοινώθηκαν και που παρουσιάστηκαν από το οικονομικό επιτελείο ως απαραίτητα, ο Γ. Παπαθανασίου έχει δώσει σαφές στίγμα στην Κομισιόν για τις διαρθρωτικές αλλαγές που μας περιμένουν με τον προϋπολογισμό του 2010.

Κυβερνητική πηγή αναφέρει ότι ο «κύβος ερρίφθη για τις περικοπές των συντάξεων, τη συρρίκνωση των αναπηρικών συντάξεων και την αναθεώρηση των βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, ενώ το οικονομικό επιτελείο ενημέρωσε για εκτεταμένες αλλαγές στον τομέα της υγείας με αιχμή του δόρατος την αλλαγή στις συνταγογραφήσεις φαρμάκων ώστε να μειωθούν δραστικά οι δαπάνες. Επίσης, πρέπει να θεωρούνται δεδομένες η εργασία-λάστιχο καθώς και η θέσπιση ενιαίου μισθολογίου για τους νεοπροσλαμβανόμενους στο Δημόσιο αμέσως μετά τη σημαντική συρρίκνωση του δημόσιου τομέα.

Τα τεκμήρια διαβίωσης αναμένεται να οριστικοποιηθούν τον Σεπτέμβριο και η κλίμακά τους θα εξαρτηθεί από την είσπραξη των εσόδων του 2009. Η εντολή του πρωθυπουργού είναι να επισπευστούν οι ιδιωτικοποιήσεις, ώστε τα μέτρα του Οκτωβρίου να είναι λιγότερο φοροεισπρακτικά και να ενισχυθούν οι μηχανισμοί για πάταξη της φοροδιαφυγής και ιδιαίτερα στον τομέα των εικονικών και πλαστών τιμολογίων. Σε αυτό το πλαίσιο το υπουργείο Οικονομίας θέλει να αναδιοργανώσει τον μηχανισμό παρακολούθησης, ώστε να ανιχνεύονται άμεσα τα τιμολόγια αυτά.

Η μείωση των τουριστικών αφίξεων αναγκάζει τον Γ. Παπαθανασίου να διατηρεί στο συρτάρι του γραφείου του τις προτάσεις από τους διάφορους φορείς. Παραμένουν υπό εξέταση η αύξηση ανώτατου φορολογικού συντελεστή φυσικών προσώπων, η κατάργηση αυτοτελούς φορολόγησης των εισοδημάτων και η περικοπή φοροαπαλλαγών.

Η κυβέρνηση ωστόσο αντιστέκεται σθεναρά στην επιμονή των Βρυξελλών να αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων με το επιχείρημα ότι κάτι τέτοιο θα «πνίξει» την αγορά τη στιγμή που η ανάπτυξη αναμένεται να είναι μηδενική.

Χάθηκε χρόνος

Πάντως, από το επιτελείο του Χοακίν Αλμούνια έχει ήδη περάσει το μήνυμα ότι «ήταν λάθος της ελληνικής κυβέρνησης να επιμένει μέχρι τον Ιούνιο ότι η ανάπτυξη θα κινηθεί στο 1,1% και μετά να αναθεωρηθεί απότομα στο μηδέν, καθώς χάθηκε σημαντικός χρόνος».

Κοινοτικός αξιωματούχος επισημαίνει, ότι «η απόφαση για το εάν η Ελλάδα (και οι άλλες χώρες) θα πάρει παράταση δεν θα παρθεί πριν από τον Νοέμβριο-Δεκέμβριο και λόγω αυτού τα μέτρα του Οκτωβρίου είναι επιβεβλημένα».

«Αντιλαμβανόμαστε ότι η πολιτική κατάσταση είναι δύσκολη, όμως πρέπει να υπάρξει σαφές μήνυμα τον Οκτώβριο. Από την άλλη, η Κομισιόν δεν μπορεί να αγνοήσει το γεγονός των επιπτώσεων από την κρίση και να δώσει παρατάσεις ίσως και δύο ετών». Οσο για τα σενάρια πρόορων εκλογών, η Κομισιόν δηλώνει άγνοια...

Πηγή Ελευθεροτυπία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης