Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία χρηματιστηριακή άνοδος μέσα στο 2020

Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία χρηματιστηριακή άνοδος μέσα στο 2020


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά προεξόφλησε με τον καλύτερο τρόπο την προηγούμενη εβδομάδα, την πρόταση για το Ταμείο Ανάκαμψης (Recovery Fund) και τα 32 δις. ευρώ που θα δοθούν κατά 22,5 δις. ευρώ με επιχορήγηση και κατά 9,5 δις. ευρώ εάν και όταν περάσει βεβαίως από τον Ευρωκοινοβούλιο. Ο επενδυτικός ενθουσιασμός φάνηκε και στη εκτίναξη της μέσης ημερήσιας αξίας συναλλαγών στα 145,26 εκατ. ευρώ από μόλις 50 εκατ. ευρώ που ήταν μία εβδομάδα πριν. Με έντονη ανοδική κίνηση και εβδομαδιαία μεταβολή 7,12% που ήταν η μεγαλύτερη άνοδος από την αρχή του χρόνου, έκλεισε η τελευταία εβδομάδα του Μαΐου (22/5-29/5), ο Γενικός Δείκτης διαμορφώθηκε την Παρασκευή 29/5 στις 652,58 μονάδες.

Στους κλαδικούς δείκτες, ο τραπεζικός κλάδος γνώρισε την μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο των τελευταίων ετών με 21,62%. Το μεγάλο ποσό που θα χορηγηθεί στην Ελλάδα (με επιχορήγηση και δανεισμό) εκτιμάται ότι θα στηρίξει άμεσα ή έμμεσα την κεφαλαιακή επάρκεια των ελληνικών τραπεζών και θα καλύψει άμεσα τα θέματα των NPL’s και NPE’s. Γενικότερα, χρηματιστηριακά ο τραπεζικός κλάδος θα επωφεληθεί από το κλίμα οικονομικής ανάκαμψης -εάν και όταν- αυτό συμβεί. Στους υπόλοιπους κλάδους ξεχώρισαν οι ανοδικές κινήσεις των Τροφίμων-Ποτών (10,42%), Πετρελαίου-Αερίου (8,2%), Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (8,09%), Τηλεπικοινωνιών (5,41%). Από μετοχές ξεχώρισαν οι τραπεζικές με την μετοχή της Τράπεζας Πειραιώς να αυξάνεται εβδομαδιαίως κατά 35,67%, την ΕΤΕ με 27,26%, τη Eurobank (23,02%), τη ΔΕΗ (16,79%), την Ελλάκτωρ (13,41%) και την Coca Cola (10,52%). Μετά την έντονη άνοδο της προηγούμενης εβδομάδας, εκτιμάται ότι οι επενδυτές θα ακολουθήσουν τις χρηματιστηριακές εξελίξεις στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Η νέα εβδομάδα ξεκίνησε με πλαγιοκαθοδικές τάσεις μετά την ξέφρενη ανοδική κίνηση στο ελληνικό χρηματιστήριο κατά την τελευταία εβδομάδα του Μαΐου. Είναι λογικό, ότι θα υπάρξουν διαθέσεις αποκόμισης κερδών αλλά το momentum παραμένει ανοδικό στις αγορές.

ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ MORGAN STANLEY

Σε αναβάθμιση της ελληνικής αγοράς μετοχών προχωρά η Morgan Stanley, σε στάση overweight από underweight πριν. Ο αμερικανικός επενδυτικός εξετίμησε την ανθεκτικότητα της Ελλάδας απέναντι στον Covid-19 αλλά και το γεγονός ότι οι ελληνικές μετοχές (σε επίπεδο Γενικού Δείκτη) είναι υπερπουλημένες. Βασικός όμως λόγος για την αναβάθμιση της χρηματοπιστωτικής αξιολόγησης της MS είναι ότι η Ελλάδα θα είναι ιδιαίτερα ωφελημένη την ‘επόμενη ημέρα’ από την δημιουργία του Ταμείου Ανάκαμψης και τα 32 δις ευρώ που θα λάβει απ’ αυτό (22,5 δις. Ευρώ από επιχορήγηση και 9,5 δις. Ευρώ από δάνεια). Μαζί με την Ελλάδα, ωφελημένες από το Ταμείο ανάκαμψης θα είναι και οι χώρες της Ανατολικής και Κεντρικής Ευρώπης. Οι μη τραπεζικές μετοχές στο ελληνικό χρηματιστήριο θα αποτελέσουν ιδιαίτερα δημοφιλείς επενδυτικές επιλογές, εκτιμά η Morgan Stanley. Οι ελληνικές μετοχές προσφέρουν πολύ ελκυστικά θεμελιώδη μεγέθη και έτσι αποτελούν την προτιμώμενη επενδυτική επιλογή για το μακροπρόθεσμο διάστημα, ενώ η ελληνική αγορά είναι επίσης στις "προτινόμενες" της επενδυτικής τράπεζας. Την χαρακτηρίζει μάλιστα ως την αγορά που αναμένεται να αποτελέσει το καλύτερο επενδυτικό στοίχημα σε ό,τι αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε.

Επισημαίνεται ότι η σύνθεση του δείκτη MSCI Ελλάδας έχει μία σημαντική προσαρμογή και έχει γίνει πιο αμυντική από ό,τι κυκλική, καθώς τρεις τράπεζες –Alpha Bank, ETE και Eurobank καθώς και η Titan, αφαιρέθηκαν από τον δείκτη ο οποίος πλέον απαρτίζεται από τις ΟΤΕ, Jumbo, ΟΠΑΠ και Motor Oil. Οι ελληνικές μετοχές εκτός του χρηματοοικονομικού κλάδου, όπως τονίζει η MS, προσφέρουν ένα ελκυστικό προφίλ ρίσκου/απόδοσης σε ό,τι αφορά τον πιθανό καταλύτη που έχει δημιουργηθεί πλέον, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ.

Σχετικά με το Ταμείο Ανάπτυξης, εάν το σχέδιο εγκριθεί, οι μετοχές του χρηματοοικονομικού κλάδου θα επαναξιολογηθούν με καλύτερες συνθήκες. Ειδικά για τον ελληνικό τραπεζικό κλάδο, οι μετοχές των τραπεζών διαπραγματεύονται με πολύ χαμηλό δείκτη τιμής / λογιστική αξία και εάν εγκριθούν οι χρηματοδοτήσεις του ταμείου Ανάκαμψης τότε μπορεί να υπεραποδώσουν.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης