Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελληνικές τράπεζες: Θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ οι ενισχύσεις μέσω LTROs από την ΕΚΤ

Ελληνικές τράπεζες: Θα ξεπεράσουν τα 10 δις ευρώ οι ενισχύσεις μέσω LTROs από την ΕΚΤ


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Με άμεσα και έμμεσα κεφάλαια ύψους άνω των 10 δις ευρώ μέσω LTRO’s χρηματοδοτούνται από την ΕΚΤ οι ελληνικές τράπεζες για το διάστημα από τις 16 Μαρτίου μέχρι και τις 20 Ιουνίου 2020 που θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα, προκειμένου να στηριχθούν κεφαλαιακά και να ενισχύσουν ρευστότητα εν μέσω lockdown και κρίση. Tα LTROs (long term refinancing operations) έχουν αρνητικό επιτόκιο (-0,5%). Στελέχη της τραπεζικής αγοράς επισημαίνουν ότι η άντληση κεφαλαίων από την ΕΚΤ έγινε για προληπτικούς λόγους προκειμένου να αποφευχθούν πιθανά προβλήματα ρευστότητας (όπως είχε γίνει το 2015 με τις εκροές κεφαλαίων).

Ο οίκος Moody’s σημειώνει ότι ο ισολογισμός της Τράπεζας της Ελλάδος για τον Απρίλιο του 2020 δείχνει μία σημαντική αύξηση της χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών από την ΕΚΤ φέτος. Όπως ανέφερε στην τελευταία του έκθεση, μετά την απόφαση της ΕΚΤ να δέχεται τα ομόλογα του ελληνικού δημοσίου ως ενέχυρα έναντι δανείων, οι τράπεζες αύξησαν τη χρηματοδότησή τους από την ΕΚΤ στα 21,5 δισ. ευρώ τον Απρίλιο (περίπου 8% του συνολικού ενεργητικού τους) από 12,4 δισ. ευρώ τον Μάρτιο και 8,1 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο του 2019. Η χρηματοδότηση μέσω των LTRO με αρνητικό επιτόκιο, σε συνδυασμό με την αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων σε περίπου 145 δισ. ευρώ τον Μάρτιο του 2020, με ένα κόστος οριακά μεγαλύτερο από το μηδέν, «θα στηρίξει τα καθαρά περιθώρια επιτοκίου και την κερδοφορία κατά τη διάρκεια των φετινών οικονομικών δυσκολιών», σύμφωνα με τον οίκο. Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία είναι πιθανόν να συρρικνωθεί πάνω από 5% φέτος λόγω των σχεδόν δίμηνων περιοριστικών μέτρων και της διαταραχής του τουρισμού, ο οποίος συνέβαλε περίπου 12% στο ΑΕΠ το 2019.

Πωλήσεις τιτλοποιημένων δανείων: Mission Impossible

Μπορεί οι ελληνικές τράπεζες να προχωρούν την διαδικασία τιτλοποιήσεων αλλά επί της ουσίας η ύφεση στην παγκόσμια οικονομία καθιστά πολύ δύσκολη έως και αδύνατη την άμεση πώλησή τους. Οι ξένοι οίκοι αξιολόγησης περιμένουν να ξεκαθαρίσει ο οικονομικός ορίζοντας μετά το α’ εξάμηνο 2020 και κυρίως απεύχονται να υπάρξει δεύτερο κύμα επιδημίας του Covid 19 που θα ανατρέψει υπάρχουσες καταστάσεις. Σε περίπτωση που μετά το φθινόπωρο 2020 φανεί ότι επανέρχεται η ομαλότητα στις αγορές, θα έχουμε credit rating στα τιτλοποιημένα προϊόντα και ίσως από το 2021 αυξηθούν οι προσπάθειες πώλησής τους.

Αυξήθηκαν οι χορηγήσεις μειώθηκαν οι καταθέσεις τον Απρίλιο

Σύμφωνα με σημερινή έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, τον Απρίλιο του 2020, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας αυξήθηκε σε 2,1% από 0,7% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.570 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 3.689 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής του συνόλου των καταθέσεων μειώθηκε σε 6,8% από 8,0% τον προηγούμενο μήνα και η μηνιαία καθαρή ροή ήταν αρνητική κατά 2.683 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 5.150 εκατ. ευρώ το Μάρτιο του 2020.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης