Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σ. Πέτσας: Περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ελάφρυνση δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες

Σ. Πέτσας: Περίπου 300 με 400 εκατ. ευρώ θα διατεθούν για την ελάφρυνση δόσης για τους συνεπείς δανειολήπτες
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του Υφυπουργού παρά τω Πρωθυπουργώ και Κυβερνητικού Εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα στον «ΑΝΤ1»

Για την προστασία της πρώτης κατοικίας και των πιο ευάλωτων δανειοληπτών

Όταν αποφασίστηκε να δοθεί παράταση στην προστασία της πρώτης κατοικίας, έπρεπε να σκεφτούμε και τους επόμενους μήνες. Έπρεπε να στηριχθούν και όσοι είχαν «πράσινα» δάνεια, αλλά είναι στα όρια και φοβόμασταν ότι μπορούσαν και αυτά να «κοκκινήσουν»,. Δίνουμε, για πρώτη φορά, τη δυνατότητα και σε ανθρώπους, οι οποίοι δεν είχαν «κόκκινα» δάνεια, αλλά βρίσκονται στο όριο, να χρησιμοποιήσουν ένα μέρος της κρατικής βοήθειας για να πληρώσουν μέρος της δόσης τους. Έχουμε δύο στόχους: Πρώτον, να ελαφρύνουμε το νοικοκυριό και δεύτερον, να μην αυξηθούν τα «κόκκινα» δάνεια στις τράπεζες, τη στιγμή που τις χρειαζόμαστε για να δώσουν ρευστότητα στην οικονομία.

Σε λίγες ημέρες θα υπάρξουν λεπτομέρειες από το Υπουργείο Οικονομικών. Το βέβαιο είναι ότι οι άνθρωποι, οι οποίοι δεν είχαν «κόκκινα», που είχαν κανονικά εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά ήταν -σύμφωνα με το προφίλ και την ανάλυση που έχει κάνει το Υπουργείο Οικονομικών- σε έναν κίνδυνο να «κοκκινίσουν» τους επόμενους μήνες, λόγω της οικονομικής δυσπραγίας, λόγω του γεγονότος ότι δεν θα έβρισκαν δουλειά, θα μπουν σε αυτή την περίμετρο. Έχουμε εξασφαλίσει περίπου 300 με 400 εκατομμύρια ευρώ για το σκοπό αυτό και δεν είναι μικρό ποσό. Πιστεύουμε ότι θα βοηθήσουμε πολύ, θα δώσουμε μία ανάσα στα νοικοκυριά και στο τραπεζικό σύστημα, για να δώσει ρευστότητα. Οι συνεπείς δανειολήπτες βλέπουν για πρώτη φορά μία ελάφρυνση στη δόση τους.

Στήριξη ιδιοκτητών και ενοικιαστών

Ένα από τα βασικά προβλήματα σε μία περίοδο δυσπραγίας και μάλιστα απότομης και απρόβλεπτης, όπως αυτής της πανδημίας, αφορά στο ερώτημα: Tι θα συμβεί με τα ενοίκια που ορίζονται από ένα συμβόλαιο που έχει συναφθεί σε μία άλλη εποχή; Μία επιχείρηση που βλέπει ότι κλείνει, πώς θα πληρώσει το ενοίκιο χωρίς τζίρο; Υπήρχαν δύο προοπτικές. Ή θα έπρεπε κανείς να κάνει μία παρέμβαση σαν αυτή που κάναμε εμείς, βάζοντας ένα ποσοστό τέτοιο που να σηκώσουμε ένα βάρος όλοι μαζί -και ιδιοκτήτες και ενοικιαστές και το Κράτος- ή να αφήσει την οικονομία -και μαζί τα ενοίκια- να αυτορυθμιστεί. Εμείς κρίναμε ότι αυτό θα ήταν καταστροφικό σε αυτή την τελείως απρόβλεπτη  κατάσταση. Αν συγκρίνει κανείς το τι συνέβη σε άλλες χώρες -για παράδειγμα τι συνέβη στο Ηνωμένο Βασίλειο- θα δεί ότι εκεί που ήταν ακριβές περιοχές τα ενοίκια δεν υποχωρούσαν γιατί κανείς δεν ήθελε να αφήσει μία περιοχή-φιλέτο. Άρα, θα έκοβε από κάπου αλλού για να πληρώσει το ενοίκιο. Σε άλλες περιοχές φτωχότερες, τα ενοίκια ή κατέρρευσαν ή δεν καταβλήθηκαν καθόλου.

Επομένως, κάναμε μία παρέμβαση προσπαθώντας να σηκώσει και το Κράτος ένα βάρος, το 1/3 της απώλειας του ενοικίου. Όλοι βάζουμε πλάτη, για να μπορέσουμε να βγούμε από αυτή τη δύσκολη συγκυρία.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης