Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους

  • «Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής, συνιστά κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η τροπολογία του, που υπερψηφίστηκε σήμερα, στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ.
Ψηφίστηκε η τροπολογία για τους ημιυπαίθριους χώρους

Μείωση στο μισό για το τέλος τακτοποίησης για τις πολύτεκνες οικογένειες.

«Τακτοποίηση και όχι νομιμοποίηση» των ημιυπαίθριων χώρων, στο πλαίσιο πολεοδομικής και όχι εισπρακτικής πολιτικής, συνιστά κατά τον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Γ. Σουφλιά, η τροπολογία του, που υπερψηφίστηκε σήμερα, στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, από τη ΝΔ και τον ΛΑΟΣ.

«Στη νομοθεσία δεν υπάρχει η λέξη «τακτοποίηση», αλλά τη νομοθετούμε τώρα. Η αλλαγή χρήσης, επιτρέπεται σε νόμιμα δομημένους χώρους. Γι' αυτό το λόγο, δεν δέχομαι να ενταχθούν στη διάταξη αυτή, οι σοφίτες και τα πατάρια στα καταστήματα, διότι είναι επιφάνειες, που δεν έχουν οικοδομική άδεια. Με την τακτοποίηση, ο ιδιοκτήτης αποκτά το δικαίωμα να διατηρήσει τη χρήση, όσο υπάρχει το κτήριο. Δεν μπορεί, όμως, η επιφάνεια αυτή να έχει μερίδιο στο οικόπεδο. Δεν μπορεί να μπει υποθήκη για δάνειο. Και το βασικότερο, παίρνουμε μέτρα αποτροπής του φαινομένου στο μέλλον. Μειώνουμε τους ημιυπαίθριους χώρους στο 15% του συντελεστή δόμησης (από 20% που είναι σήμερα), λέμε πως θα κατανέμονται σε όλους τους ορόφους και στο ισόγειο. Ορίζουμε το βάθος του ημιυπαίθριου στα 1,80 μέτρα, ώστε να μη διευκολύνουμε το κλείσιμό του για τη δημιουργία ενός δωματίου και ορίζουμε πως η οροφή του υπογείου θα απέχει το πολύ ογδόντα πόντους από την επιφάνεια του εδάφους, οπότε δεν θα προσφέρεται για αλλαγή χρήσης», ανέφερε ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ.

Η ρύθμιση αφορά χώρους, με βάση άδειες που εκδόθηκαν, ή αναθεωρήθηκαν, έως την 2α Ιουλίου και εφόσον η νέα τους χρήση δεν απαγορεύεται στην περιοχή του ακινήτου.

Επιπλέον, ο υπουργός απεδέχθη παρατήρηση της εισηγήτριας της ΝΔ, Παρασκευής Μπουζάλη, μειώνοντας στο μισό το τέλος τακτοποίησης (κανονικά το 10% της αντικειμενικής αξίας του κλειστού χώρου) για τις πολύτεκνες οικογένειες.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σπηλιόπουλος, υποστήριξε πως με την τροπολογία «θίγεται το περιβαλλοντικό και πολεοδομικό κεκτημένο, όπως επίσης και το θέμα της ισονομίας και της ισοπολιτείας, καθώς υπάρχουν πολίτες, που έχουν ανοικτούς ημιυπαίθριους χώρους. Σύμφωνα με την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, ο κοινός νομοθέτης δεν μπορεί να προχωρήσει σε γενική εξαίρεση από την κατεδάφιση και αυτό είναι που κάνουμε σήμερα. Αν το ΣτΕ βρει αντισυνταγματική τη διάταξη, οι πολίτες θα έχουν πληρώσει και θα έχουν και πάλι ένα αυθαίρετο κτίσμα"

«Προβληματίστηκα για το αν θέλετε να γίνετε κυβέρνηση. Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να δίνει λύσεις και οι φιλολογίες, οι ωραιολογίες δεν δίνουν. Έχουμε να κάνουμε με 2 εκ. περιπτώσεις», απάντησε ο κ. Σουφλιάς. Για δε, το το ενδεχόμενο ακύρωσης της ρύθμισης απ' το ΣτΕ, η αντίδρασή του ήταν έντονη:

«Δεν μπορεί το Συμβούλιο της Επικρατείας να είναι μπαμπούλας, ούτε να είναι κριτήριο εδώ μέσα, τι θα πει. Πώς παίρνετε στο λαιμό σας ανθρώπους, που αν σας ακούσουν, δεν θα υπαχθούνε στις ρυθμίσεις, με αποτέλεσμα να πληρώσουν τα μαλλιά της κεφαλής τους και να είναι υποχρεωμένοι να προχωρήσουν και σε κατεδαφίσεις;"

Ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ υπογράμμισε πως «πρέπει να γίνει Συνταγματικό Δικαστήριο για τον έλεγχο της συνταγματικότητας και να φύγει αυτό το Συμβούλιο της Επικρατείας. Βλέπουμε το Σύνταγμα να αναθεωρείται κάθε μέρα απ' το ΣτΕ και να αλλάζει σαν λάστιχο».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, διέκρινε εισπρακτικό χαρακτήρα στη ρύθμιση, επικαλούμενος και σχετική αναφορά της εισηγητικής έκθεσης της τροπολογίας στη βελτίωση των οικονομικών του κράτους.

«Αν η συζήτηση άνοιγε με πρωτοβουλία του ΠΕΧΩΔΕ γενικά, και εκτός εισπρακτικής λογικής, θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για μια πλήρη αλλαγή των πάγιων ρυθμίσεων του Γενικού Οικοδομικού Κανονισμού, ύστερα από μία συζήτηση με τον τεχνικό και επιστημονικό κόσμο της χώρας. Εδώ όμως θεσπίζει μέτρα πρόχειρα, με τη γνωστή, μπακάλικη λογική. Μια κακής ποιότητος νομοθεσία, τελικά οδηγεί τον δικαστή στο να καταλάβει και να ασκήσει στην πραγματικότητα, το ρόλο του νομοθέτη», σχολίασε.

«Εγώ δεν έφερα αποσπασματικά την τροπολογία αυτή. Είχα δεσμευτεί στους δημοσιογράφους εδώ και ένα εξάμηνο», απάντησε ο κ. Σουφλιάς και πρόσθεσε: «Σε περίπου ένα μήνα, θα έρθει και νομοσχέδιο, που θα ρυθμίζει γενικότερα πολεοδομικά ζητήματα. Σχετική Επιτροπή είχαμε συγκροτήσει στο ΥΠΕΧΩΔΕ, πριν 8 μήνες. Ο ΓΟΚ δεν χρειάζεται πλήρη αναθεώρηση. Σε πολλά θέματα είναι πάρα πολύ σωστός και για τα αυθαίρετα είναι πλήρης. Υπάρχει όμως θέμα εφαρμογής».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ν. Μωραΐτης, εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του, κρίνοντας πως «οι ιδιοκτήτες εμπαίζονται, καθώς παρά τα χαράτσια που θα πληρώσουν, δεν νομιμοποιούν τους χώρους τους και θα βρίσκονται εκτεθειμένοι σε μια διαρκή πολιτική και δικαστική ομηρία. (?) Τέτοιες πολιτικές αθωώνουν στην ουσία τους κατασκευαστικούς ομίλους, που αυθαιρετούν, φορτώνοντας και αυτό το βάρος της «τακτοποίησης» στις πλάτες των εργατικών, λαϊκών οικογενειών, πολλές από τις οποίες έχουν πληρώσει τους ομίλους αυτούς, με την αγορά των κατοικιών».

«Λέτε πως ο ιδιοκτήτης θα πληρώνει το ΕΤΑΚ. Με ποιο δικαίωμα θα εισπράττετε εσείς φόρο για κάτι, που είναι μη νόμιμο; Και όταν ο ιδιοκτήτης θα θέλει να πάρει ένα δάνειο, δεν θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το χώρο ως υποθήκη; Αυτά είναι τρελά πράγματα», παρατήρησε ο Π. Λαφαζάνης.

«Δικαίως οργίζεται ο κ. υπουργός με το ΣτΕ. Γιατί γνωρίζει πως το νομικό αυτό έκτρωμα δεν έχει υπόσταση. Ξεκινά με επίθεση κατά του ΣτΕ, για να προλάβει ανεπιθύμητες καταστάσεις, σαν αυτές που ζήσαμε με το κτήριο του Βωβού και το γήπεδο του Παναθηναϊκού», συμπλήρωσε ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

Από πλευράς ΛΑΟΣ, ο Μάκης Βορίδης, παρατήρησε πως, πέραν των κρίσεων του ΣτΕ, υπάρχει ο προβληματισμός, για το «αν είμαστε διατεθειμένοι να κατεδαφίζουμε όποιο αυθαίρετο κτίσμα υπάρχει. Θα βρίσκονται οι ιδιοκτήτες σε μια κατάσταση εσαεί ομηρίας, πληρώνοντας πρόστιμα διατηρήσεως στο διηνεκές; Εξαντλείται κάποια στιγμή η τιμωρία, ή ποτέ;"

«Αν κάποιος θέλει κατεδαφίσεις, δεδομένου ότι δεν πρόκειται να γίνουν από τις νομαρχίες, ας αναλάβει να το πει εδώ, διότι εγώ δεν το ακούω από καμία πολιτική δύναμη», πρόσθεσε ο κ. Βορίδης.

www.kathimerini.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης