Αποτελέσματα live αναζήτησης

Κεφάλαια ύψους 22,5 δις ευρώ για την Ελλάδα μέσα από την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής

27 Μάιου 2020 Σχόλια
Κεφάλαια ύψους 22,5 δις ευρώ για την Ελλάδα μέσα από την πρόταση της Ευρ. Επιτροπής
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Την καλύτερη δυνατή επιλογή που περιλαμβάνει μεγάλη άμεση ρευστότητα αλλά και προσαρμοσμένο δανεισμό με χαμηλούς όρους σε συνδυασμό με ομολογιακή προσαρμογή περιλαμβάνει το πακέτο χρηματοδότησης που προτείνεται για την Ελλάδα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή μέσα από τις αγορές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει ένα πακέτο δημοσιονομικής τόνωσης ύψους 750 δισ. ευρώ εκ των οποίων τα 500 δισ. ευρώ θα διανεμηθούν με τη μορφή επιχορηγήσεων στα κράτη μέλη και τα 250 δισ. ευρώ σε δάνεια. Με βάση την πρόταση της Κομισιόν η Ελλάδα θα λάβει 22,5 δισ. ευρώ σε επιχορηγήσεις και 9,4 δισ. ευρώ σε δάνεια με επιτόκιο της τάξης του 8%. Το επιτόκιο θεωρείται μεν υψηλό αλλά ουσιαστικά υποκαθιστά τους όρους ενός μνημονίου και έτσι μάλλον είναι προτιμητέο.

Συνολικά από τα 750 δισ. ευρώ που αναμένεται να δανειστεί η Κομισιόν για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία θα λάβει 173 δισ., από τα οποία τα 82 θα είναι επιχορηγήσεις και τα 91 δισ. θα είναι δάνεια. Η Ισπανία μπορεί να λάβει συνολικά 140 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 77 δισ. θα είναι επιχορηγήσεις και τα 63 δισ. δάνεια.

Μία πρόταση που ουσιαστικά συμβιβάζει και τις δύο πλευρές, δηλαδή αυτά τα κράτη μέλη που ήθελαν δωρεάν επιχορήγηση και αυτά τα κράτη μέλη που ήθελαν δανεισμό με μνημόνιο.  
"Είναι μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα ανάγκη για μία επείγουσα και εξαιρετικού χαρακτήρα κρίση. Ας βάλουμε στην άκρη τις παλιές προκαταλήψεις. Είναι η ώρα της Ευρώπης, την ώρα που ενισχύονται οι διαφορές και οι ανισότητες... Η κρίση την οποία καλούμαστε τώρα να αντιμετωπίσουμε είναι τεράστια... Αλλά η ευκαιρία για την Ευρώπη είναι επίσης τεράστια, όπως και η ευθύνη μας για να πράξουμε αυτό που πρέπει στην κατάσταση αυτή", δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν.

Χρηματοδότηση από τις αγορές

Για τη χρηματοδότηση του πακέτου, η Κομισιόν θα δανειστεί έως 750 δισ. ευρώ στις αγορές. Πρόκειται για μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προκειμένου να ξεπεραστεί η μεγαλύτερη ύφεση στην πρόσφατη ιστορία, σημειώνει το πρακτορείο.

Το σχέδιο, το οποίο αναμένεται να παρουσιαστεί  από την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν θα αποτελέσει το κεντρικό σημείο της αντίδρασης της Ε.Ε. στον καταστροφικό αντίκτυπο της πανδημίας του κορωνοϊού.

Με τα χρήματα αυτά θα χρηματοδοτηθούν κυρίως επενδύσεις και μεταρρυθμίσεις, ενώ ορισμένα κεφάλαια θα κατευθυνθούν στην ενίσχυση των υποδομών του κλάδου υγείας αλλά και στις πιο φτωχές περιφέρειες της Ευρώπης.

Η Ε.Ε. θα προσφέρει επίσης εγγυήσεις από τον προϋπολογισμό της προκειμένου να ενισχύσει τις ιδιωτικές επενδύσεις μέσω προσωρινών μέτρων στήριξης βιώσιμων επιχειρήσεων ή περισσότερων κεφαλαίων για τομείς στρατηγικής σημασίας, όπως οι κρίσιμες υποδομές, η τεχνολογία και η υγεία.

Η πρόταση της Κομισιόν συρρίκνωσε τις  αποδόσεις στα ιταλικά, ισπανικά και πορτογαλικά ομόλογα τα οποία υποχωρούσαν κατά 3 μονάδες βάσης περίπου στο 1,513%, 0,596% και 0,631%, αντίστοιχα. Οι αποδόσεις στα ελληνικά ομόλογα υποχωρούν μειώθηκαν κάτω από το 1,6%. Η απόδοση στο γερμανικό 10ετές αυξήθηκε στο (-0,39%).

Εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών

Η διαρροή των πληροφοριών για το ενισχυμένο πακέτο χρηματοδότησης των ευρωπαϊκών οικονομιών έφερε εκτίναξη των χρηματιστηριακών δεικτών. Ενδεικτικά, ο γερμανικός δείκτης DAX κινήθηκε προς τις 11.650 μονάδες και ο γαλλικός δείκτης CAC είχε διαμορφωθεί λίγο πριν το κλείσιμο στις 4.680 μονάδες.

Μεγάλη και άκρως θετική ήταν η ανταπόκριση στην είδηση και από τον Γενικό Δείκτη του ελληνικού χρηματιστηρίου. Ο Γεν. Δείκτης από εκεί που αυξάνονταν κατά 1,5% περίπου, μόλις διέρρευσε η πληροφορία στο Bloomberg εκτινάχθηκε πάνω από 3% ξεπερνώντας τις 650 μονάδες. Τελικά έκλεισε στις 660,3 μονάδες στο υψηλό ημέρας με άνοδο 3,91%. Την μεγαλύτερη ώθηση έδωσαν οι κλάδοι των Τραπεζών (10,23%), Ταξιδιών-Αναψυχής (9,17%), Κατασκευών-Υλικών (6,87%) και Προσωπικών-Οικιακών Προϊόντων (4,58%). Αυξημένες στα 124 εκατ. ευρώ ήταν οι συναλλαγές κατά την χθεσινή συνεδρίαση με πολύ μεγάλη άνοδο προς το τέλος της συνεδρίασης όταν έγινε και η παρουσίαση του προγράμματος.



Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης