Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το μακέτο του λογιστή όπως είναι γνωστό.

Το σχόλιο της Δευτέρας - Το μακέτο του λογιστή όπως είναι γνωστό.
Επιμέλεια
Κωνσταντίνος Αντ. Κουλογιάννης
Πτυχιούχος Τ.Ε.Ι.
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Μέλος της επιστημονικής ομάδας του Taxheaven

Μια ακόμη εβδομάδα με πλήθος αποφάσεων διατάξεων και εξαγγελιών οι οποίες σύντομα θα μετουσιωθούν σε διατάξεις και μετά θα ακολουθήσουν πάλι νέες αποφάσεις και διευκρινίσεις επί των αποφάσεων και το μαρτύριο μας δεν έχει τελειωμό.
Ορισμένοι βουλευτές που καταλαβαίνουν —ή τους ενημερώνουν κάποιες από τις οργανώσεις μας— για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε ως κλάδος, υποβάλλουν ερωτήσεις στη Βουλή, ωστόσο μέχρι σήμερα τα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα.
[Οι ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή και αφορούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών εν μέσω της πανδημίας]

Όμως μη νομίζετε ότι οι αρμόδιοι υπουργοί δεν αναγνωρίζουν το έργο μας, κάθε άλλο.
Σύμφωνα με όχι και τόσο ασφαλείς πληροφορίες οι επιτελείς των υπουργείων έχουν αποφασίσει για τον κλάδο μας να κάνουν κάτι ξεχωριστό σε σχέση με τις απλές ευχαριστίες που έχουν εκφράσει για μια σειρά από κλάδους που κατά γενική ομολογία προσέφεραν πολλά αυτή την περίοδο (γιατροί, υπάλληλοι καθαριότητας, υπάλληλοι
supermarket κλπ).
Το έργο για την αναγνώριση του κλάδου έχει αναλάβει το Υπ.Οικονομικών, το οποίο έχει ήδη αναθέσει σε γνωστό γλύπτη την κατασκευή ενός αγάλματος προς τιμήν των λογιστών.
Ο κόμβος όπως σωστά καταλάβατε, εξασφάλισε πρόσβαση στα απόρρητα αρχεία, στα προσχέδια αλλά και στο "μακέτο", και σας το παρουσιάζει κατά αποκλειστικότητα.
 

Πηγή: Εμείς. Δηλαδή κατ' αποκλειστικότητα, όπως είναι γνωστό.


Από το ΠΣ Εργάνη θα περάσει και μια διαδικασία η οποία αφορά στο δώρο Πάσχα, όπως αποκάλυψε ο κόμβος την Παρασκευή το απόγευμα σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπ. Εργασίας.[Δώρο Πάσχα 2020: Οι λεπτομέρειες καταβολής του και πως θα υποβληθούν οι Α.Π.Δ.] .

Δυστυχώς άλλη μια ακόμη υποχρέωση η οποία αποτελούσε ρουτίνα για μας (αναφέρομαι στον υπολογισμό του δώρου Πάσχα), αναμένεται να μας επιβαρύνει με επιπλέον φόρτο εργασίας.
Βέβαια όπως συνηθίζουμε πάντα σε αυτές τις περιπτώσεις καλό θα ήταν να δούμε πρώτα την ΚΥΑ και μετά να βγάλουμε τα τελικά συμπεράσματά μας. Ελπίζω το Υπ. Εργασίας να ξαναδεί το θέμα και να βρει τον βέλτιστο τρόπο για να μην επιβαρυνθεί κανένας.
Σε ό,τι αφορά τώρα τα σχόλια των συναδέλφων κάτω από την είδηση,  επισυνάπτω και εδώ το σχόλιο που έκανα στο άρθρο του κόμβου
:

"Στο σημείο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τους συναδέλφους για τα "καλά" τους λόγια τα οποία εξέφρασαν μέσω σχολίων κάτω από την είδηση.
Κατανοώ ότι τα νεύρα είναι τεντωμένα, κατανοώ ότι αυτή την περίοδο της πανδημίας όλοι όσοι ασχολούμαστε με το επάγγελμα αυτό έχουμε επωμιστεί όλο το βάρος της εφαρμογής των αλλεπάλληλων αντιφατικών και σε πολλές περιπτώσεις ακατανόητων διατάξεων, ωστόσο αυτό που δεν καταλαβαίνω είναι γιατί ο κόμβος και συγκεκριμένα ο συνάδελφος και συνδιαχειριστής στον κόμβο Κωστής Γραβιάς, έγινε στόχος αρνητικών σχολίων από συνάδελφους λες και είναι ο συντάκτης της διάταξης ή της απόφασης ή ακόμη και του σχετικού άρθρου.
Η κρητική πρέπει να γίνεται και πολλές φορές είναι και εποικοδομητική. Άλλωστε ποτέ κανένας από εμάς δεν ισχυρίστηκε ότι διαθέτει το αλάθητο.
Αντί όμως να υπάρχει μια εποικοδομητική κριτική, μια πραγματική ανταλλαγή απόψεων με επιχειρήματα εκατέρωθεν και ένα πολιτισμένος διάλογος, ξεκινάει μια επίθεση προς τα πρόσωπα και μάλιστα με χυδαίο τρόπο από ορισμένους συναδέλφους.
Για την αποκατάσταση λοιπόν της αλήθειας.
Ο Κ.Γραβιάς εξέφρασε μια άποψη απαντώντας σε δύο σχόλια συναδέλφων.
Το άρθρο δεν συντάχθηκε από το Κ.Γραβιά. Η φράση "όπως είναι γνωστό" αναφέρονταν στην ημερομηνία απόδοσης του δώρου (30.6.2020), όμως δεν συντάχθηκε σωστά και γιαυτό φταίει ο συντάκτης του άρθρου ο οποίος είναι ο υποφαινόμενος και ο οποίος δεν συνηθίζει να γράφει το όνομά του στα άρθρα του κόμβου.
Ο λόγος που δεν διόρθωσα το άρθρο είναι γιατί ήθελα να δω μέχρι που θα φτάσει το μένος και η επίθεση ορισμένων.
Δηλαδή για να καταλάβω όποτε γράφονται άρθρα στον κόμβο που μας χαϊδεύουν τα αυτιά είμαστε καλοί ενώ όποτε γράφεται κάτι (έστω και κατά λάθος) το οποίο δεν μας αρέσει ξεκινάμε να πετροβολούμε;
Το όποιο λάθος έχει λοιπόν το άρθρο δεν θα διορθωθεί όπως αναρωτιέται ένα συνάδελφος από κάτω, και δεν θα διορθωθεί για να μας θυμίζει την αγνωμοσύνη ορισμένων συναδέλφων αλλά και την εμπάθεια που έχουν ορισμένοι προς τους ανθρώπους του κόμβου.
Οφείλω τέλος ένα συγνώμη στον Κ.Γραβιά γιατί την άδικη επίθεση που δέχθηκε.
"

[
Όπως είναι γνωστό, «Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή»]

Κλείνω το θέμα αυτό εδώ αναφέροντας εντελώς φιλικά σε όσους μας μέμφονται για προδημοσιεύσεις, ότι ο κόμβος δεν προδημοσίευσε καμία απόφαση του υπουργείου. Το παραπάνω άρθρο συντάχθηκε έχοντας πληροφορίες για τον τρόπο που θα δοθεί το δώρο σύμφωνα με τα όσα έχει αποφασίσει το Υπ. Εργασίας. Στο άρθρο δεν έχουμε αναρτήσει, ούτε έχουμε επισυνάψει κάποια απόφαση.
Άλλο πράγμα οι πληροφορίες, άλλο πράγμα η ανάγνωση και η προδημοσίευση μια απόφασης, (όπως είναι γνωστό). Όσοι λοιπόν μας κατηγορούν για προδημοσιεύσεις αποφάσεων, θα πρέπει να έχουν και επιχειρήματα γι αυτά που λένε, αλλιώς είναι κοινοί συκοφάντες.

Είπαν : "Πολλές οι άγνωστες λέξεις, λίγος ο χρόνος για να ανατρέχουμε στα λεξικά".
 


Διορθώθηκε το τεχνικό πρόβλημα στην ΕΡΓΑΝΗ και μπορεί πλέον από το βράδυ της 22ας Μαΐου να  υποβληθεί και το έντυπο Ε6 που αφορά στην καταγγελία σύμβασης εργασίας. [Διαθέσιμο το έντυπο Ε6 στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ].
Είναι γνωστό φυσικά γιατί είχε δημιουργηθεί το πρόβλημα...


Την Παρασκευή έγινε γνωστό και το νέο χρονοδιάγραμμα των υπ. Δηλώσεων στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ για τον μήνα Μάιο. [
ΕΡΓΑΝΗ: Το χρονοδιάγραμμα υποβολής υπεύθυνων δηλώσεων επιχειρήσεων και εργαζομένων] .
Ορισμένες ημερομηνίες δεν συνάδουν με την ΚΥΑ .... ωστόσο το ΕΡΓΑΝΗ ξέρει καλύτερα. 

 

1) «Επισημάνσεις»

Τα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων την εποχή του κορωνοϊού και οι προϋποθέσεις που έχουν σχέση με το προσωπικό

Δήλωση αποθεμάτων προϊόντων ατομικής προστασίας και προσωπικής υγιεινής

 ⥢⥤

 

2) «Επιστημονικά θέματα...αυξημένου κινδύνου»

Διευκρινίσεις για την αναστολή συμβάσεων εργασίας, την λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας και την υποχρέωση χορήγησης κανονικής άδειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων στους μισθωτούς σε συνδυασμό με την άδεια ειδικού σκοπού.

Με την ΚΥΑ αυτή [οικ. 19221/379/19.5.2020 ] δόθηκαν διευκρινίσεις για :

Α) Την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων σε επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, που:
-α) έχει ανασταλεί η λειτουργία τους και δε θα επαναλειτουργήσουν με εντολή δημόσιας αρχής κατά το μήνα Μάιο 2020,
-β) επαναλειτουργούν μετά την άρση της αναστολής λειτουργίας τους με εντολή δημόσιας αρχής,
-γ) πλήττονται σημαντικά και έχουν θέσει σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας μέρους ή του συνόλου των εργαζομένων τους και
-δ) για την παράταση αναστολής συμβάσεων εργασίας εργαζομένων με συμβάσεις εξαρτημένης εργασίας ορισμένου χρόνου στις περιπτώσεις α), β) και γ).

Β) την εφαρμογή του άρθρου ένατου «Λειτουργία επιχειρήσεων με προσωπικό ασφαλούς λειτουργίας» της από 20.3.2020 ΠΝΠ (Α’ 68) στις επιχειρήσεις που πλήττονται σημαντικά ή επαναλειτουργούν μετά την άρση αναστολής λειτουργίας τους

Γ) την υποχρέωση χορήγησης κανονικής άδειας δύο συνεχόμενων εβδομάδων στους μισθωτούς σε συνδυασμό με την άδεια ειδικού σκοπού.

 


3) «Αποζημιώσεις 800,00 ευρώ,  συνέχεια Νο 2»

Αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων: Τροποποίηση της εγκυκλίου 2052/22.4.2020

Με την εγκύκλιο Ε.202/2020 τροποποιήθηκε η Ε.2052/2020 και διευκρινίστηκε ότι
Ειδικά για τις επιχειρήσεις που έκαναν έναρξη για πρώτη φορά από την 1η Απριλίου 2019 και μετά, το κριτήριο αυτό δεν έχει εφαρμογή, καθώς σκοπός της διάταξης είναι να εξαιρέσει από το κριτήριο επιχειρήσεις που έχουν συσταθεί μέσα στο τελευταίο δωδεκάμηνο και οι οποίες είναι πιθανό μην έχουν προλάβει να αποκτήσουν θετικό κύκλο εργασιών.


 

 ⥢⥤

4) Νέα πλατφόρμα για Αποθέματα Νο 2

Νέα πλατφόρμα ενημέρωσης για τις υπεραγορές τροφίμων. Οι προθεσμίες, η συχνότητα ενημέρωσης και τα πρόστιμα που προβλέπονται

Με την Υπουργική Απόφαση 50370/2020 του Υφυπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Νίκου Παπαθανάση, οι επιχειρήσεις των σούπερ μάρκετ που το οικονομικό έτος 2018 είχαν κύκλο εργασιών μεγαλύτερο των ενενήντα εκατομμυρίων ευρώ (90.000.000,00), υποχρεούνται να αποστέλλουν τις τιμές των προϊόντων στην ψηφιακή πλατφόρμα e-Καταναλωτής της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή.


 

 ⥢⥤

4) «Μέτρα με το μέτρο.»
 

Νέο νομοσχέδιο κατατέθηκε στην βουλή το οποίο κυρώνει τις δυο τελευταίες από το σύνολο των 7 ΠΝΠ που εκδόθηκαν για την λήψη μέτρων της πανδημίας.  Φυσικά το νομοσχέδιο περιέχει και νέα μέτρα τα οποία περιληπτικά είναι τα εξής :

1. Παράταση προθεσμίας ληξιπροθέσμου για τα αναδρομικά που εισπράχθηκαν εντός του 2013.
[Δίνεται παράταση μέχρι τις 31 Ιουλίου 2020 προκειμένου να καταστούν ληξιπρόθεσμες οι οφειλές από πράξεις διοικητικού προσδιορισμού φόρου που εκδόθηκαν από τη Φορολογική Διοίκηση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2019 και συνδέονται με αποδοχές συνταξιούχων που εισπράχθηκαν αναδρομικά για το έτος 2013.]

2. Παράταση προθεσμιών καταβολής φορολογικών επιβαρύνσεων που αναλογούν σε προϊόντα καφέ
[ Παρατείνεται για ένα μήνα, ήτοι έως και 25 Ιουνίου 2020 η προθεσμία καταβολής στα τελωνεία του Φόρου Κατανάλωσης (Φ.Κ.) και του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (Φ.Π.Α.) που βεβαιώνονται έως και την 25η Μαΐου 2020 για προϊόντα καφέ τα οποία εξήλθαν από το καθεστώς αναστολής της φορολογικής αποθήκης κατά τον μήνα Απρίλιο 2020. Επιπλέον, δίδεται παράταση δέκα επιπλέον ημερών στις προθεσμίες βεβαίωσης και είσπραξης των φορολογικών επιβαρύνσεων από Φ.Κ. και Φ.Π.Α. για τις περιπτώσεις παραλαβής προϊόντων από άλλο κράτος μέλος της Ε.Ε., καθώς και στις περιπτώσεις παραγωγής καφέ εκτός καθεστώτος αναστολής. Η παράταση του προηγούμενου εδαφίου, αφορά περιπτώσεις για τις οποίες η γένεση της υποχρέωσης βάσει των ισχυουσών διατάξεων του Εθνικού Τελωνειακού Κώδικα θα πραγματοποιηθεί μέχρι και την 5η Ιουνίου 2020.]

3. Ρύθμιση ασφαλιστικών οφειλών: Παράταση μέχρι 30 Σεπτεμβρίου για την υπαγωγή
αρατείνεται κατά τέσσερις (4) μήνες η προθεσμία για την υποβολή αίτησης για την υπαγωγή σε ρύθμιση του συνόλου των οφειλών των μη μισθωτών ασφαλισμένων, καθώς και των ασφαλισμένων προς Ο.Γ.Α., που δημιουργήθηκαν έως και 31.12.2018, και δύναται αυτή να υποβληθεί έως 30.9.2020 (αντί της 31.5.2020) κατά τα ειδικότερα προβλεπόμενα.]

4.
Επέκταση της έκπτωσης ποσοστού 25% σε εμπρόθεσμα καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών

Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 1 επιχειρείται η περαιτέρω στήριξη τόσο των επιχειρήσεων όσο και των φυσικών προσώπων που πλήττονται από τη διασπορά του κορωνοϊού COVID-19. Ειδικότερα, επεκτείνεται το ευεργέτημα της έκπτωσης ποσοστού εικοσιπέντε τοις εκατό (25%) και σε εμπροθέσμως καταβαλλόμενες δόσεις βεβαιωμένων οφειλών και δόσεις ρυθμίσεων ή διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής με ημερομηνία καταβολής εντός του μηνός Μαΐου 2020 για επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, για τα οποία οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων στη φορολογική διοίκηση οφειλών που λήγουν ή έληξαν από 1η Μαΐου 2020 έως και 31 Μαΐου 2020 παρατείνονται με τις αποφάσεις της παρ. 2 της από 11.3.2020 ΠΝΠ (Α' 55). Από το ευεργέτημα εξαιρούνται οι οφειλές από ΦΠΑ και παρακρατούμενους φόρους που δεν έχουν υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης/διευκόλυνσης τμηματικής καταβολής, καθώς και οφειλές που προέρχονται από ανάκτηση κρατικών ενισχύσεων και χρέη υπέρ αλλοδαπού Δημοσίου. Με την προτεινόμενη ρύθμιση της παρ. 2 αποσαφηνίζεται ότι η διάταξη της παρ. 1, με την οποία εισάγεται νέο έβδομο εδάφιο στην παρ. 1 της από 11.3.2020 ΠΝΠ, δεν εφαρμόζεται για οφειλές που καταβλήθηκαν πριν από τις 11.3.2020.

5. Μείωσης μισθωμάτων για το μήνα Μάιο

Με την προτεινόμενη ρύθμιση επεκτείνεται χρονικά και για τον μήνα Μάιο 2020 η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής μέρους του μισθώματος για επαγγελματικές μισθώσεις επιχειρήσεων που αναφέρονται στις παρ. 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α'68), η οποία έχει κυρωθεί με το άρθρο 1 του ν. 4683/2020 (Α' 83), για μισθώσεις κύριας κατοικίας εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις, καθώς και για μισθώσεις ακινήτων για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών φοιτητών που είναι τέκνα - εξαρτημένα μέλη εργαζομένων στις ως άνω επιχειρήσεις. Με τη διάταξη επιχειρείται να επεκταθεί η προστασία των κοινωνικών ομάδων των οποίων ανατράπηκε αιφνίδια η οικονομική κατάσταση λόγω της διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 και για το μήνα Μάιο 2020.
Ειδικά για την περίπτωση των συμβάσεων μίσθωσης κύριας κατοικίας των εργαζομένων στις επιχειρήσεις των παρ. 1 και 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68), με την προτεινόμενη διάταξη, διευκρινίζεται ότι το πεδίο εφαρμογής της ρύθμισης καταλαμβάνει ρητά και τις περιπτώσεις όπου μισθωτής δεν είναι ο ίδιος ο εργαζόμενος στις ως άνω επιχειρήσεις, αλλά και ο/η σύζυγος ή το έτερο μέρος συμφώνου συμβίωσης του εργαζομένου.
Παράλληλα, με τη διάταξη της παρ. 1 διευκρινίζονται τα ειδικά οριζόμενα για την περίπτωση μισθωτών στους οποίους έχει παραχωρηθεί έναντι μισθώματος η χρήση πράγματος, κινητού ή ακινήτου, ή και των δύο από κοινού, που προορίζεται αποκλειστικά για επαγγελματική χρήση, στο πλαίσιο χρηματοδοτικής μίσθωσης και αφορά τις επιχειρήσεις της παρ. 1 ή της παρ. 3 του άρθρου δεύτερου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α' 68). Με τη ρύθμιση, εξειδικεύεται ο τρόπος εφαρμογής της διάταξης για την περίπτωση των χρηματοδοτικών μισθώσεων, ο οποίος συνίσταται στην επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του ως άνω ποσοστού του 40%, σε έως και δώδεκα μηνιαίες δόσεις για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης ακινήτων και σε έως έξι μηνιαίες δόσεις για συμβάσεις χρηματοδοτικής μίσθωσης κινητών μέσω συμφωνιών αναδιάρθρωσης των συμβάσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που έχουν συνάψει οι εταιρείες χρηματοδοτικής μίσθωσης. Επίσης, καθορίζεται ότι τα καταβλητέα κατά την έναρξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης αυξημένα μισθώματα απομείωσης κεφαλαίου, δεν εμπίπτουν στην προτεινόμενη ρύθμιση και αποπληρώνονται στο σύνολό τους κατά τις συμφωνηθείσες ημερομηνίες. Ως έναρξη της χρηματοδοτικής μίσθωσης νοείται η περίοδος των τριών πρώτων μηνών της αποπληρωμής της χρηματοδοτικής μίσθωσης. Με την ως άνω ρύθμιση, το πλαίσιο προστασίας προσαρμόζεται στον ιδιαίτερο χαρακτήρα των χρηματοδοτικών έναντι των λοιπών μισθώσεων.

6. Επεκτείνεται και για τον Απρίλιο η δυνατότητα καταβολής μειωμένων εισφορών κατά ποσοστό 25%

Ειδικότερα, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι άμεσες οικονομικές επιπτώσεις που επέφεραν οι απρόβλεπτες και εξαιρετικές συνθήκες στους αυτοτελώς απασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες και η συνεπακόλουθη μη ομαλή λειτουργία των οικονομικών δραστηριοτήτων, χορηγείται κατά παρέκκλιση του άρθρου 39 του ν.4387/2016 (A' 85) που αντικαταστάθηκε με το άρθρο 35 του ν.4670/2020 (A'43) σε όλους όσους καταβάλλουν εμπρόθεσμα τις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές που αντιστοιχούν σε περίοδο απασχόλησης του μήνα Απριλίου του έτους 2020 μείωση κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%). Προσέτι, διευκρινίζεται ότι η μείωση κατά ποσοστό είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) επί του ποσού που αντιστοιχεί στην ασφαλιστική κατηγορία επιλογής ή κατάταξης του εκάστοτε αυτοτελώς απασχολούμενου ή ελεύθερου επαγγελματία ασφαλισμένου προϋποθέτει την εμπρόθεσμη καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών.

Το νομοσχέδιο   Αιτιολογική έκθεση - Σχέδιο νόμου

Τα μέτρα όμως δεν τελειώνουν εδώ. Την τετάρτη ο πρωθυπουργός εξήγγειλε εξελεγχθεί μια σειρά από νέα μετρά τα οποία εξειδικεύτηκαν αργότερα με Δ.Τ και με τις καθιερωμένες συνεντεύξεις των αρμοδίων υπουργών .

Συνέχεια λοιπόν
:

7.  Αναστολή πληρωμών δόσεων βεβαιωμένων οφειλών]
[Δίδεται η δυνατότητα αναστολής πληρωμής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών προς τη φορολογική αρχή σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, καθώς και στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, και για τον μήνα Ιούνιο.
Οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις τελούν σε προσωρινή αναστολή, έχουν το δικαίωμα αναστολής των δόσεων βεβαιωμένων οφειλών.]

8. Μείωση ενοικίου για Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.
[Επεκτείνεται η δυνατότητα μείωσης ενοικίου κατά 40%, τον μήνα Ιούνιο, σε όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές και στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού. Επιπλέον, δίνεται η ίδια δυνατότητα και σε όσες επιχειρήσεις άνοιξαν τον Μάιο, συμπεριλαμβανομένου του λιανικού εμπορίου. Επιπρόσθετα, στις επιχειρήσεις που ανήκουν στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού, δίδεται η δυνατότητα μείωσης του ενοικίου και κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.
Τέλος, δικαίωμα μείωσης ενοικίου για την 1η τους κατοικία και τη φοιτητική κατοικία των εξαρτώμενων μελών τους, διατηρούν και όλοι οι εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις εργασίας τελούν σε καθεστώς προσωρινής αναστολής.]

9. Για τους ιδιοκτήτες που εκμισθώνουν ακίνητα σε πληττόμενες επιχειρήσεις και εργαζόμενους, αναστέλλονται οι προθεσμίες καταβολής των βεβαιωμένων οφειλών.

10. Για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που θα χάσουν εισόδημα λόγο της μείωσης ενοικίων, προβλέπεται η δυνατότητα συμψηφισμού μέρους του εισοδήματος που έχασαν, με φορολογικές υποχρεώσεις μετά τον Ιούλιο.

11. 2η Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με βάση την απώλεια τζίρου των μηνών Μαρτίου, Απριλίου και Μαΐου.
[Το αδιάθετο υπόλοιπο της πρώτης φάσης, θα προστεθεί στη 2η φάση, ώστε το συνολικό ποσό που θα έχει χορηγηθεί, μέχρι τέλος Ιουνίου, να διαμορφωθεί στα 2 δισ. ευρώ.]

12. Μείωση της προκαταβολής φόρου.
[Για τις επιχειρήσεις που θα εμφανίσουν μείωση τζίρου κατά τους μήνες Μάρτιο, Απρίλιο και Μάιο, αθροιστικά άνω ενός ποσοστού, θα προβλεφθεί μείωση της προκαταβολής φόρου που καλούνται να πληρώσουν εντός του 2020 για το 2021, κατά ένα ποσοστό.
Το ποσοστό θα προσδιοριστεί τον Ιούλιο, με βάση τα στοιχεία τζίρου που θα έχουν υποβάλει οι επιχειρήσεις για την προηγούμενη περίοδο.]

13.
Μειώσεις συντελεστών ΦΠΑ  
[Μειώνεται ο ΦΠΑ στις μεταφορές από το 24% στο 13%, για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
Καλύπτει μεταφορές επιβατών με τρένο, με μετρό και τραμ, με αστικά και υπεραστικά λεωφορεία, με αεροπλάνο, με πλοίο, με συνδυαστικές μεταφορές.
Μειώνεται ο ΦΠΑ στον καφέ και στα μη αλκοολούχα ποτά από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
Μειώνεται ο ΦΠΑ στο τουριστικό πακέτο από 80/20 (80% με 13% και 20% με 24%) σε 90/10 για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.
Μειώνεται ο ΦΠΑ στα εισιτήρια των κινηματογράφων από το 24% στο 13% για την περίοδο 1 Ιουνίου – 31 Οκτωβρίου 2020.]

14. Οι δαπάνες επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων προσαυξημένες κατά 100%, έναντι 30% που είναι σήμερα, για δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν από 1η Σεπτεμβρίου.

15. Δίνονται κίνητρα σε φυσικά πρόσωπα που εισφέρουν επενδυτικά κεφάλαια [angel investors] για νεοφυείς επιχειρήσεις, με τη μορφή εκπτώσεων φόρου επί του ποσού που επενδύεται.

16.
Δρομολογείται πρόγραμμα στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού, και έχουν δάνεια με υποθήκη στην πρώτη κατοικία.

Η παρουσία των μέτρων αυτών και η σχετική συνέντευξη του Υπ.Οικονομικών
[Τα νέα φορολογικά μέτρα για την αντιμετώπιση της κρίσης]

Συνεχίζουμε με τα εργασιακά διατηρώντας την αρίθμηση των μέτρων ...

17. Παράταση της δυνατότητα αναστολής πληρωμής των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους όλων των πληττόμενων επιχειρήσεων.

18. Παράταση αναστολής των συμβάσεων εργασίας και τον μήνα Ιούνιο και Ιούλιο και αποζημίωση ειδικού σκοπού
[Για τον μήνα Ιούνιο παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο για όσες επιχειρήσεις παραμένουν κλειστές, αλλά και για επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, της εστίασης, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ΄αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης των ασφαλιστικών τους εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.]

Για τον μήνα Ιούλιο θα παρατείνουμε την δυνατότητα αναστολής των συμβάσεων εργασίας σε ποσοστό 100% των εργαζομένων, αποκλειστικά και μόνο όμως για τις επιχειρήσεις στους κλάδους του τουρισμού, των μεταφορών, του πολιτισμού και του αθλητισμού που πλήττονται.
Οι εργαζόμενοι σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωσης ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ, κατ’ αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής και πλήρους κάλυψης ασφαλιστικών εισφορών επί του ονομαστικού τους μισθού.


19. Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης με τη μορφή οικονομικής ενίσχυσης βραχυχρόνιας εργασίας - «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»

Ο Μηχανισμός Ενίσχυσης Απασχόλησης τίθεται σε ισχύ για την χρονική περίοδο από 1η Ιουνίου έως 30 Σεπτεμβρίου 2020 με επέκταση της χρονικής ισχύος του εάν και εφόσον χρειαστεί.
Δικαίωμα συμμετοχής σε αυτόν τον μηχανισμό θα έχουν όλες οι επιχειρήσεις της χώρας οι οποίες εμφανίζουν μείωση του τζίρου τους, τουλάχιστον 20%, κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα, ανεξαρτήτως ΚΑΔ.
Στο μηχανισμό θα συμπεριληφθούν και επιχειρήσεις που λειτουργούν για πρώτη φορά και δεν έχουν καταγράψει έσοδα τους προηγούμενους μήνες.
Ο μηχανισμός θα καλύπτει όλους τους υφιστάμενους εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης.
Επίσης ο μηχανισμός θα αφορά και τις εποχικές επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν όλοι οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης που θα προσληφθούν σε αυτές, μέχρι τον αριθμό των εργαζομένων πλήρους απασχόλησης που διατηρούσαν πέρυσι τον αντίστοιχο μήνα.
Δεν θα επιτρέπεται η μετατροπή της σχέσης εργασίας από μερικής σε πλήρους απασχόλησης, προκειμένου να λάβει η επιχείρηση το ευεργέτημα της συμμετοχής στον μηχανισμό.
Το δικαίωμα του εργοδότη να μειώνει το χρόνο εργασίας του εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, θα ασκείται υπό την αυστηρή προϋπόθεση ότι δεν θα μεταβάλλεται το είδος της σχέσης εργασίας.
Η πολιτεία αναλαμβάνει την υποχρέωση αναπλήρωσης κατά 60% του εισοδήματος του εργαζομένου για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν θα εργάζεται.
Επιπλέον, σε περίπτωση που η καθαρή αμοιβή μετά την ανωτέρω προσαρμογή υπολείπεται του κατώτατου μισθού, η διαφορά θα καλύπτεται από το κράτος εξ’ ολοκλήρου.
Ταυτόχρονα, ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου, υπολογιζόμενων επί του αρχικού ονομαστικού μισθού.
Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης απαγορεύεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας και σε μείωση του ονομαστικού μισθού του εργαζομένου.
 

20. Χορήγηση επιδόματος ανεργίας στους εποχικά απασχολούμενους που δεν θα προσληφθούν την τρέχουσα τουριστική περίοδο και κίνητρα επαναπρόσληψης τους.

21. Χορήγηση -ως μηνιαία οικονομική ενίσχυση- το επίδομα εποχικής ανεργίας έως και τον μήνα Σεπτέμβριο του 2020 στους περίπου 120.000 εποχικά ανέργους. Παράλληλα, το κράτος αναλαμβάνει την κάλυψη των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών των εποχικά εργαζόμενων μερικής απασχόλησης.

22. Επέκταση των επιδομάτων ανεργίας που λήγουν τον μήνα Μάιο κατά δύο μήνες.


Η παρουσία των μέτρων αυτών και η σχετική συνέντευξη του εργασίας  [Τα νέα εργασιακά μέτρα στήριξης για Μάιο, Ιούνιο και Ιούλιο.]

 ⥢⥤


 


5) «My Data»

Για τις εταιρείες που υλοποιούν τα Ηλεκτρονικά βιβλία ανακοινώθηκε νέα έκδοση 0.6.1 σε τεχνικές και επιχειρησιακές προδιαγραφές του mydata.

 

 ⥢⥤

 

6) «Φορολογικές και μη, αποφάσεις»


ΦΠΑ σε υπηρεσίες εκπαίδευσης που παρέχονται δια ζώσης ή εξ αποστάσεως - Νέα εγκύκλιος της ΑΑΔΕ
ο δικαίωμα πρόσβασης σε εκπαιδευτικό σεμινάριο δεν επιβαρύνεται με ΦΠΑ, εφόσον πρόκειται για απαλλασσόμενη από τον ΦΠΑ εκπαίδευση. Στην εξ αποστάσεως διδασκαλίας ο τόπος παροχής θεωρείται η Ελλάδα ως τόπος πραγματοποίησης της υπηρεσίας, εφόσον ο διδάσκων παρέχει τις υπηρεσίες του από την έδρα ή τη μόνιμη εγκατάσταση που διαθέτει στην Ελλάδα ή, σε περίπτωση που δεν διαθέτει έδρα ή μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα, εφόσον πράγματι παρέχει τη διδασκαλία από την Ελλάδα ]
[Η απόφαση
Ε.2071/2020 ]


Α.1103/2020 - Η απόφαση αυτή εκδόθηκε σε συνέχεια των τροποποιήσεων ου επήλθαν στις σχετικές διατάξεις του ΚΦΔ με τον νόμο 4646/2019, σχετικά με την αλληλέγγυα Ευθύνη.
[
Η απόφαση Α.1103/2020 ]


Επιστροφή ΦΠΑ - Η νέα απόφαση της ΑΑΔΕ
[Με την νέα αυτή απόφαση της ΑΑΔΕ καθορίζεται η διαδικασία επιστροφής του Φόρου Προστιθέμενης Αξίας, σύμφωνα με την παράγραφο 1 του άρθρου 34 του Κώδικα Φ.Π.Α. (ν. 2859/2000), όπως ισχύει.
Για την εφαρμογή της καθορίζονται δύο πλέον διαδικασίες επιστροφής
:
-Επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α. μέσω διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου
-Διαδικασία επιστροφής Φ.Π.Α. λοιπών περιπτώσεων εκτός διαδικασίας ανάλυσης κινδύνου
[Η απόφαση Α.1104/2020 ]


Αλλαγές στην προτεραιοποίηση του πλήθους των υποθέσεων ελέγχου της Υ.Ε.Δ.Δ.Ε. για το 2020
[Η απόφαση ΔΙ.Π.Α.Ε.Ε. 1033564 ΕΞ 2020]


→   Τροποποίηση της αριθμ. 100335/Ι2/28.06.2019 (Β΄ 2600) κοινής υπουργικής απόφασης «Κριτήρια χαρακτηρισμού δαπανών επιστημονικής και τεχνολογικής έρευνας των επιχειρήσεων»
[Η απόφαση 45821/2020]


Λοιπές αποφάσεις :

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 20/2020 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρ. 28 παρ. 10 του ν.4670/2020 (ΦΕΚ 43 τ. Α') περί παροχής δυνατότητας υποβολής νέας αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις αναστολής καταβολής της σύνταξης του άρθρ. 37 του ν.3996/2011

ΔΙΔΑΔ/Φ.69/115/9670/2020 Μέτρα και ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση της ανάγκης περιορισμού της διασποράς του κορωνοϊού [Για το δημόσιο : ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΑΠΟΥΣΙΑΣ ΟΜΑΔΩΝ ΑΥΞΗΜΕΝΟΥ ΚΙΝΔΥΝΟΥ - ΑΝΑΣΤΟΛΗ - ΕΠΑΝΑΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΡΟΘΕΣΜΙΩΝ -ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΑΔΕΙΑΣ ΕΙΔΙΚΟΥ ΣΚΟΠΟΥ - ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΣΧΟΛΕΙΩΝ]

13οικ.17784/368/8.5.2020 Παράταση ισχύος εγκριτικών αποφάσεων Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και Επιδόματος Στέγασης

17537/989/6.5.2020 Καθορισμός των τεχνικών παραμέτρων σχετικά με τις παροχές του κλάδου Επικουρικής Ασφάλισης του e-Ε.Φ.ΚΑ.

οικ. 17779/345/8.5.2020 Πρόγραμμα προεργασίας για 1.100 ανέργους νέους, ηλικίας 18-30 ετών σε επιχειρήσεις του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα που ασκούν τακτικά οικονομική δραστηριότητα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ο. ΔΕΦΚΦ Α 1054889 ΕΞ 2020 Κοινοποίηση της με αριθμ. πρωτ. Α.1110/11-05-2020 (ΦΕΚ 1851 Β΄/15-05-2020) Απόφασης Υφυπουργού Οικονομικών με θέμα «Παράταση χρονικής περιόδου διάθεσης πετρελαίου θέρμανσης με μειωμένο συντελεστή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης έως και την 31η Μαΐου 2020.»

Εγκύκλιος ΕΦΚΑ 20/2020 Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρ. 28 παρ. 10 του ν.4670/2020 (ΦΕΚ 43 τ. Α') περί παροχής δυνατότητας υποβολής νέας αίτησης συνταξιοδότησης στις περιπτώσεις αναστολής καταβολής της σύνταξης του άρθρ. 37 του ν.3996/2011

Δ. ΟΡΓ. Δ 1054856 ΕΞ 2020 Συμπλήρωση των διατάξεων του άρθρου 11 του ν. 2690/1999 (Α' 45), που αφορούν στη βεβαίωση του γνησίου της υπογραφής

 

 ⥢⥤ 

7) «Αρθρογραφία»

Ενδιαφέρουσα ήταν την εβδομάδα που μας πέρασε η αρθρογραφία του κόμβου. Διαβάστε τα σημαντικότερα άρθρα από αυτά ενώ εάν δεν υπάρχει χρόνος μπορείτε να τα αποθηκεύσετε στην προσωπική βιβλιοθήκη του προφίλ σας δημιουργώντας θεματικές κατηγορίες ώστε να τα διαβάσετε σε δεύτερο χρόνο. Εκτός από τα παρακάτω δημοσιευμένα άρθρα της εβδομάδας που πέρασε μπορείτε να βρείτε συγκεντρωμένα όλα τα πρόσφατα άρθρα του κόμβου.

Άρθρα Επιστροφή Φ.Π.Α.

Φορολογική μεταχείριση των παροχών σε είδος του άρθρου 13 του ν. 4172/2013 - ΣΟΛ ΑΕ

O Φ.Π.Α. που επιβάλλεται στις μισθώσεις Ε.Ε. μέχρι 9 θέσεων δεν λαμβάνεται υπόψη κατά τον υπολογισμό του δικαιώματος χρήσεως του παγίου περιουσιακού στοιχείου σύμφωνα με το ΔΠΧΑ 16 «μισθώσεις» - ΣΟΛ ΑΕ (  ο Φ.Π.Α. δεν αποτελεί μέρος των μισθωμάτων, πρέπει να θεωρηθεί «εισφορά» που εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής της Διερμηνείας Ε.Δ.Δ.Χ.Α. 21 «εισφορές» και, κατά συνέπεια, πρέπει να καταχωρίζεται ως έξοδο του μισθωτή, κατά την έκδοση του τιμολογίου. Δεν αποτελεί μέρος της υποχρεώσεως από την μίσθωση και δεν πρέπει να συμπεριλαμβάνεται στις καταβολές μισθωμάτων, προκειμένου να υπολογιστεί το κόστος του υποκείμενου περιουσιακού στοιχείου. )  

 ⥢⥤8
) Δικαστικές αποφάσεις


ΣτΕ 1486/2019 Πρόστιμο ΚΒΣ λόγω ανακριβούς έκδοσης τιμολογίου παροχής υπηρεσιών. Παραγραφή.

ΔΕΘ 614/2020 Το επιβαλλόμενο πρόστιμο του άρθρου 58 του ΚΦΔ συναρτάται με τα αναλογούντα φόρο στην εκάστοτε φορολογητέα ύλη χωρίς να αφαιρείται ο φόρος που προκαταβλήθηκε κατά την προηγούμενη χρήση

ΔΕΘ - Μη νόμιμος ο τρόπος υπολογισμού του ύψους του προστίμου ανακριβούς δήλωσης ή μη υποβολής δήλωσης (Άρθρο 58 του ΚΦΔ)

 

 ⥢⥤

 

9) Εργαλεία ρευστότητας
 

ΤΕΠΙΧ ΙΙ, μικροπιστώσεις και μέτρα παροχής ρευστότητας στις επιχειρήσεις ανάμεσα στα θέματα της σημερινής έκτακτης συνέντευξης τύπου του Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων

Από 1η Ιουλίου και για ένα μήνα οι αιτήσεις στο πρόγραμμα-γέφυρα για την επιδότηση δανείου

Δύο νέες προσκλήσεις του Αναπτυξιακού Νόμου, προϋπολογισμού 500 εκατ. ευρώ, υπέγραψε ο Υπ. Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Άδωνις Γεωργιάδης

■  50095/20.5.2020 Δεύτερη (2η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων "Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων” του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016

■  50088/20.5.2020 Τέταρτη (4η) Προκήρυξη καθεστώτος ενισχύσεων «Γενική Επιχειρηματικότητα» του αναπτυξιακού ν. 4399/2016.

■  408 νέα επιχειρηματικά σχέδια εντάσσονται στη δράση ενίσχυσης της αυτοαπασχόλησης πτυχιούχων τριτοβάθμιας εκπαίδευσης 

 ⥢⥤

 

9) Επιστροφή στην κανονικότητα


Οι επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές από 25.5.2020 έως και 31.5.2020

ΔΙα/Γ.Π.οικ. 32009/23.5.2020 Κανόνες τήρησης αποστάσεων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις, δημόσιες υπηρεσίες και άλλους χώρους συνάθροισης κοινού στο σύνολο της Επικράτειας, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19.

Υγειονομικά Πρωτόκολλα τουριστικών επιχειρήσεων

1η Ιουνίου ανοίγουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και camping. 15 Ιουνίου τα υπόλοιπα καταλύματα

Covid-19: Οδηγός επανεκκίνησης από τον ΕΦΕΤ για τη μαζική εστίαση

Δ11/Φ.29/Γ.Π.οικ.19881/691/22.5.2020 Επαναλειτουργία δομών ανοικτής φροντίδας, Κέντρων Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) και Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Νέων με Αναπηρία (ΚΔΑΠμεΑ)

 ⥢⥤

 

 

10) Ψηφιοποιούμαστε


Χορήγηση αποσπασμάτων ληξιαρχικών πράξεων και πιστοποιητικών δημοτολογίου μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης

Ηλεκτρονικά εντός διμήνου η έναρξη ατομικής επιχείρησης και η χορήγηση ΑΦΜ από την ΑΑΔΕ

Ψηφιακά οι αιτήσεις εγγραφής στα δημόσια νηπιαγωγεία - proti-eggrafi.services.gov.gr

 

 ⥢⥤

 

11) Φορολογικές υποχρεώσεις

Μην ξεχάσετε Παράταση διόρθωσης των τετραγωνικών έως 30/06/2020  Δείτε από εδώ τις λοιπές υποχρεώσεις από το φορολογικό ημερολόγιο του κόμβου.

Υ.Γ. Ευχαριστώ τον Δ. Καρποδίνη για την συγκέντρωση των θεμάτων και τις γελοιογραφίες.

Καλή συνέχεια ...

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης