Αποτελέσματα live αναζήτησης

Όπως είναι γνωστό, «Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή»

25 Μάιος 2020
Όπως είναι γνωστό, «Ο βίος βραχύς, η δε τέχνη μακρή, ο δε καιρός οξύς, η δε πείρα σφαλερή, η δε κρίσις χαλεπή»


Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Σχετικά με τον κουρνιαχτό που έχει σηκωθεί γύρω από την είδηση του κόμβου με την αναμενόμενη Κ.Υ.Α. για τις διαδικασίες που αφορούν στο Δώρο Πάσχα 2020, θα τοποθετηθώ μόνο στο κομμάτι που με αφορά προσωπικά.

Η φράση «όπως είναι γνωστό» της ανάρτησης ήταν αυτή που ενόχλησε τους συναδέλφους και ήταν ικανή να πυροδοτήσει ένα απύθμενο μένος προς τον κόμβο και κυρίως προς εμένα προσωπικά. Ομολογουμένως η φράση αυτή ξενίζει τον αναγνώστη σε σχέση με όσα αναφέρονται στην από 30.3.2020 Π.Ν.Π. Ωστόσο, όπως όλοι οι συνάδελφοι έχουν δικαίωμα να εκφράζουν την άποψή τους έτσι έχω κι εγώ το δικαίωμα να εκφράζω τη δική μου. Είτε θεωρείται για κάποιους σωστή ή όχι. Και θα εξηγήσω πιο κάτω τι ακριβώς εννοώ.

Το ότι σχολίασα προσωπικά στην ως άνω είδηση του κόμβου καταθέτοντας την άποψή μου, αυτομάτως αυτό το γεγονός με κατέταξε στα μάτια πολλών συναδέλφων στην κατηγορία των υποστηρικτών του κυβερνητικού έργου ή και άλλα που δεν χρειάζεται να τα αναφέρω. Νομίζω πως όσοι συνάδελφοι έχουν σχηματίσει τέτοια άποψη θα πρέπει να φροντίσουν λίγο να ακονίσουν τη μνήμη τους. Διαχρονικά έχω τοποθετηθεί δημοσίως για πάρα πολλά θέματα κι έχω ασκήσει δριμεία κριτική, ενώ έχω χαρακτηριστεί από πολλούς ως γραφικός ή ακόμη και ως «ψευτοεκπρόσωπος» των λογιστών. Δεν με ενοχλούν φυσικά όλα αυτά, γιατί εφόσον είναι απόψεις συναδέλφων οφείλω να τις σεβαστώ. Ο κάθε επαγγελματίας κατά τη διάρκεια του επαγγελματικού του βίου αφήνει και το αποτύπωμά του.

Στην περίπτωση που εξετάζουμε ισχύει και το οξύμωρο, να εκφράζεις δηλαδή μια άποψη και αμέσως να περνάς από την κρησάρα των πολιτικών πεποιθήσεων του κάθε συναδέλφου. Αν δηλαδή η άποψη σου δεν έρχεται κόντρα σε όσα ορίζονται από την εκάστοτε κυβέρνηση τότε είναι φιλοκυβερνητικός, ενώ σε αντίθετη περίπτωση είσαι αντικυβερνητικός. Δηλαδή οι απόψεις σου πρέπει να ταυτίζονται με κάτι οπωσδήποτε, δεν μπορούν να είναι απλώς και μόνο καθάριες απόψεις δίχως πολιτικό χρωματισμό ή άλλα ελατήρια. Πότε δεν ήμουν φερέφωνο κάποιων άλλων και εύκολα μπορεί να το διαπιστώσει αυτό ο οποιοσδήποτε, γιατί ευτυχώς τα γραπτά μένουν στο διηνεκές. Ποτέ δεν μπέρδεψα τα επαγγελματικά ζητήματα με τα πολιτικά μου φρονήματα.

Πάμε όμως ξανά στο επίμαχο θέμα της φράσης που αποτέλεσε τη θρυαλλίδα που πυροδότησε τις έντονες αντιδράσεις. Δέχομαι πως η φράση των συντακτών του άρθρου δεν είναι διατυπωμένη σωστά γιατί δεν έδινε σαφείς εξηγήσεις ως προς το περιεχόμενό και το συμπέρασμά της. Για το μέρος αυτό θα πω εμφατικά ένα mea culpa.

Συνεχίζοντας όμως τη σκέψη μου πιο πέρα θα σημειώσω πως, από το άρθρο 19 της από 30.3.2020 Π.Ν.Π. δεν προκύπτει πως αυτά που αναφέρονται στην υπό δημοσίευση Κ.Υ.Α. είναι αντίθετα σε όσα ορίζονται στην παρ. 2 αυτού, γιατί στην παρ. 5 του ιδίου άρθρου δίνεται «εξουσιοδότηση στους Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων να ρυθμίσουν με κοινή υπουργική απόφαση ζητήματα, όπως η διαδικασία και ο τρόπος καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου».

Δεν είμαι νομικός για να κρίνω, αλλά από το συνδυασμό των εν λόγω διατάξεων φρονώ πως αν τελικά η Κ.Υ.Α. θα αναφέρει όσα αναγράφηκαν στη δημοσίευση του κόμβου, η εξουσιοδοτική διάταξη που δίνει στους υπουργούς τη δυνατότητα να ρυθμίζουν τη διαδικασία, τον τρόπο καταβολής του επιδόματος εορτών Πάσχα και τις λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 19 της Π.Ν.Π., δεν έρχεται σε αντίθεση με όσα ορίζονται στο άρθρο αυτό.

Αυτή είναι η άποψή μου και δεν μπορεί να μου απαγορεύσει κάποιος να την εκφράζω ελεύθερα, ούτε να με λοιδορεί επειδή απλώς την υποστηρίζω.

Ουσιαστικά δηλαδή ο εργοδότης θα καταβάλει ολόκληρο το ποσό του δώρου, ωστόσο ταμειακώς θα επιβαρυνθεί μόνο με το μέρους αυτού μέχρι και την αναστολή των συμβάσεων εργασίας, αφού θα λάβει το ποσό που αναλογεί στην αναστολή από τον κρατικό προϋπολογισμό. Θα πει κάποιος, γιατί επιλέχθηκε τούτη η διαδικασία; Γιατί αυτό δεν είχε ξεκαθαριστεί νωρίτερα από επίσημα χείλη; Γιατί να ξαναμπεί στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ εκ νέου ο εργοδότης, κ.λπ.; Δεν το γνωρίζω, προφανώς υιοθετήθηκε για κάποιους λόγους που ίσως γίνουν γνωστοί κάποια στιγμή. Αυτό που θα αναφέρω μόνο στο σημείο αυτό είναι πως συχνά, όταν υπάρχει σε νόμους εξουσιοδοτική διάταξη για παροχή οδηγιών, διαδικασίας, κ.λπ. καλό είναι να περιμένουμε πριν πράξουμε το οτιδήποτε. Αναλογιστείτε πως υπάρχουν διατάξεις νόμων που ποτέ δεν εφαρμόστηκαν επειδή δεν κοινοποιήθηκε ποτέ η σχετική Κ.Υ.Α. εφαρμογής των διατάξεων.

Σέβομαι την αγανάκτηση και τις απόψεις όλων των συναδέλφων, ασχέτως αν διαφωνώ με ορισμένες εξ αυτών. Η διαφωνία είναι θεμιτή, όμως θεωρώ πως πολλές τοποθετήσεις με τον τρόπο που καταγράφηκαν δηλητηριάζουν κάθε προσπάθεια περαιτέρω διαλόγου. Αλίμονο όμως για τον κλάδο μας αν οι διαφωνίες μεταξύ συναδέλφων οδηγούν σε τέτοιες συμπεριφορές. Πως να αντιπαλέψεις για τη δημιουργία ενός αρραγούς μετώπου του κλάδου που θα στέκεται επάξια στον επιστημονικό διάλογο με την εκάστοτε ηγεσία όταν αρκεί μια φράση για να εκτοξευτούν τα πάρθια βέλη και έπειτα να χαρακτηριστείς, να λοιδορηθείς ή να απαξιωθείς;

Δεν είναι καιρός για αντεγκλήσεις και διαξιφισμούς, γιατί όλοι μαζί πρέπει να προχωρήσουμε με αλληλεγγύη και ανθρωπιά ώστε να βρούμε το βηματισμό μας μέχρι το τέλος της στενωπού. Βέβαια, δεν είναι κανείς υποχρεωμένος να επισκέπτεται τη σελίδα του taxheaven ή να διαβάζει τις δικές μου τοποθετήσεις. Δεν είναι το taxheaven o ομφαλός της γης και για τα θέματα του επαγγέλματος αρμόδιοι είναι οι συνδικαλιστικοί μας φορείς.

Το παρόν δεν έχει απολογητικό χαρακτήρα. Έγραψα αυτές τις αράδες γιατί θέλω να τα έχω καλά με τον εαυτό μου ευχαριστώντας ταυτόχρονα όσους έχουν δαπανήσει πολύτιμο χρόνο όλα αυτά τα χρόνια διαβάζοντας προσωπικά μου κείμενα και τοποθετήσεις σε επιστημονικά ή άλλα θέματα, είτε συμφωνούσαν ή διαφωνούσαν μαζί μου.

Λένε πως η ζωή μας κάνει κύκλους. Ο διαβήτης ανοίγει χαράζοντας στο λευκό χαρτί της ζωής άλλοτε μικρούς κι άλλοτε μεγάλους κύκλους με κέντρο το ίδιο το άτομο. Στο πέρασμα του χρόνου γίνεσαι σοφότερος και παίρνεις μαθήματα από συμπεριφορές και καταστάσεις. Και από όλο αυτό που έγινε από την Παρασκευή μέχρι και σήμερα, πήρα ένα γερό μάθημα. Εδώ λοιπόν κλείνει ένας μεγάλος κύκλος για μένα.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης