Αποτελέσματα live αναζήτησης

Υπερψηφίστηκε το σ/ν για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

9 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
  • Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, ενώ κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα συζητηθούν και οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν τα νέα φορολογικά μέτρα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.
Υπερψηφίστηκε το σ/ν για τις ενδοομιλικές συναλλαγές

Υπερψηφίστηκε επί της αρχής και επί των άρθρων στο Α' Θερινό Τμήμα της Βουλής, το νομοσχέδιο για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, ενώ κατά την αυριανή συνεδρίαση, θα συζητηθούν και οι τροπολογίες που περιλαμβάνουν τα νέα φορολογικά μέτρα και την τακτοποίηση των ημιυπαίθριων χώρων.

Ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Παπαθανασίου, σημείωσε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, πως το νομοσχέδιο «εκσυγχρονίζει τη φορολογική νομοθεσία σε ό,τι αφορά τις εγχώριες επιχειρήσεις που συνδέονται με αλλοδαπές επιχειρήσεις, ώστε να μπει ένα οριστικό τέλος στο φαινόμενο της τεχνητής μεταφοράς κερδών από την Ελλάδα σε άλλες χώρες με χαμηλότερο συντελεστή φορολογίας, μέσω υπερτιμολογήσεων και υποτιμολογήσεων στις συναλλαγές μέσα στον ίδιο όμιλο».

Παράλληλα, «προωθείται η εφαρμογή του leasing απ' το Δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα, την οποία αξιοποιεί σε μεγάλο βαθμό και έκταση παντού, ο ιδιωτικός τομέας. Ρυθμίζουμε το θέμα της εγγύησης του ελληνικού δημοσίου κατά 25% στα στεγαστικά δάνεια, έτσι ώστε το ύψος των στεγαστικών δανείων να καλύπτει το σύνολο της αξίας του ακινήτου και όχι μόνο το 75% που ίσχυε μέχρι τώρα. Αυξάνεται το μετοχικό κεφάλαιο του Ταμείου Εγγυοδοσίας των Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων κατά 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ με στόχο την αποτελεσματικότερη ενίσχυση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και μειώνεται από 1% σε 0,25% η προμήθεια που πλήρωνε ως εγγύηση για τα δάνεια.

Παρατείνεται μέχρι την 31η/12/2010, η έκπτωση από τα καθαρά κέρδη των επιχειρήσεων, σε ποσοστό 50% από τις δαπάνες έρευνας και τεχνολογίας, με στόχο να αναληφθούν ερευνητικά προγράμματα σε μια περίοδο που κρίσιμο ζητούμενο είναι η ενίσχυση της καινοτομίας. Με σχετική ρύθμιση, θεσμοθετείται η διαδικασία ταχείας αδειοδότησης για επενδύσεις στον τουρισμό, στην υψηλή τεχνολογία και στην καινοτομία» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Παπαθανασίου.

Ο εισηγητής του ΠΑΣΟΚ, Κ. Σπηλιόπουλος, εκτίμησε πως οι ρυθμίσεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές αντιμετωπίζουν ένα σημαντικό πρόβλημα και ως εκ τούτου, είναι «απαραίτητες». Πρόβλημα, είπε, ενδεχομένως να δημιουργηθεί από την ύπαρξη μιας δεύτερης σειράς διατάξεων που αφορούν το Υπουργείο Ανάπτυξης - κάτι που «είναι βέβαιο πως θα μας εκθέσει στον ΟΟΣΑ που παρακολουθεί τις εξελίξεις σε κάθε χώρα». Όσον αφορά δε, την εισαγωγή του leasing στο Δημόσιο, ο κ. Σπηλιόπουλος την έκρινε θετική για ορισμένες περιπτώσεις, (π.χ. συντήρηση ιατρικών μηχανημάτων) «αλλά όχι με γενικευμένη εφαρμογή, γιατί υπάρχει κίνδυνος υπερχρέωσης».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Ν. Καραθανασόπουλος, είπε πως η κυβέρνηση λαμβάνει μια σειρά αποσπασματικά μέτρα, προκειμένου να μην φανεί ο «αντιλαϊκός και επικίνδυνος» χαρακτήρας του σχεδίου οικονομικής ανασυγκρότησης. «Από τη μια έχουμε την διευκόλυνση της δράσης του κεφαλαίου, είτε αφορά τις διατάξεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, είτε μια σειρά από φορολογικά κίνητρα που παρέχονται, ενώ από την άλλη, με το leasing ιδιωτικοποιείται ακόμη περισσότερο η υγεία και η πρόνοια» είπε και πρόσθεσε: «Τα όποια 'φιλολαϊκά' μέτρα τα οποία εμπεριέχονται, όπως η αύξηση της εγγυοδοσίας στα στεγαστικά δάνεια, απέχουν πολύ από την κάλυψη των λαϊκών αναγκών».

Για λογαριασμό του ΣΥΡΙΖΑ, η Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου, είπε ότι υπάρχουν κενά στις προβλέψεις για τις ενδοομιλικές συναλλαγές, εξέφρασε την αντίθεσή της στην «κατάργηση του φορολογικού απορρήτου» για μελέτες που θα αποσκοπούν στη βελτίωση του φορολογικού συστήματος (άρθρο 4), ενώ εξέφρασε και τις ενστάσεις της για «την ακύρωση προστίμων ύψους 5 εκ. ευρώ που αφορούσαν παραβιάσεις από επιχειρήσεις, ρητρών του τραπεζικού συστήματος που καταργήθηκαν μετά το 1987».

Τέλος, εκ μέρους του ΛΑΟΣ, ο Κυριάκος Βελόπουλος χαρακτήρισε «πρόχειρο» το νομοσχέδιο, υποστηρίζοντας πως η κατεύθυνσή του είναι σωστή, στην προσπάθεια αύξησης των φορολογικών εσόδων, αλλά από την άλλη,

«αφήνονται μερικά κενά σε σχέση με τον εσωτερικό δανεισμό των εταιρειών και δεν κλείνονται οι στρόφιγγες της φοροδιαφυγής». «Ο ήδη υπάρχων ελεγκτικός μηχανισμός δεν επαρκεί, δεν λειτουργεί. Θα πρέπει να κάνετε έναν νέο ελεγκτικό μηχανισμό που να σταματήσει τη φοροδιαφυγή - και να καθίσουμε σοβαρά, όλα τα κόμματα, να μιλήσουμε για την φοροδιαφυγή και την εισφοροδιαφυγή στην Ελλάδα» ανέφερε μεταξύ άλλων, ο κ. Βελόπουλος.

www.kathimerini.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης