Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ο «άχρηστος» πίνακας διαχωρισμού των εσόδων: Η κοροϊδία συνεχίζεται

Ο «άχρηστος» πίνακας διαχωρισμού των εσόδων: Η κοροϊδία συνεχίζεται
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΕπιμέλεια:
Γεώργιος Θωμ. Παπαδημητρίου
Λογιστής - Φοροτεχνικός
Επιστημονικός Συνεργάτης Taxheaven
Πρόεδρος Σ.Ε.Ε.Λ.Φ.Ο.Κ. (Σύλλογος Ελευθέρων Επαγγελματιών Λογιστών Φοροτεχνικών Οικονομολόγων Ν. Καρδίτσας)
Γ.Γ. ΓΕ.Ο.Φ.ΙΝ. (Γεωργικό Οικονομικό Φορολογικό Ινστιτούτο)
Υπεύθυνος Γ.Ε.ΜΗ. & Εξυπηρέτησης Επιχειρήσεων Εμπορικού & Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου ΚαρδίτσαςΟι φορολογικές δηλώσεις ξεκίνησαν. Τουλάχιστον αυτό θέλησε να μας επισημάνει η Α.Α.Δ.Ε όταν ανακοίνωσε Μεγάλη Τετάρτη το άνοιγμα της εφαρμογής. Το σκεπτικό πολύ απλό: σέβομαι τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί από τον κορωνοϊό, αλλά δε μου καίγεται καρφί. Εμείς ανοίγουμε την εφαρμογή και κόψτε το λαιμό σας (άλλη μέρα θα λάβει χώρα το «στόλισμα»).

Το θέμα μας σήμερα είναι η παραδοξότητα που λέγεται: επιμερισμός των εσόδων ανά ΚΑΔ.

Η Ε.2019/2020 «Οδηγίες συμπλήρωσης του εντύπου Ε3», αναφέρει:
 

…Ειδικότερα, στον κωδικό 023 διενεργείται επιμερισμός των «Πωλήσεων αγαθών και υπηρεσιών» ανά Κ.Α.Δ. βάσει του εσωτερικού υποπίνακα, όπως αυτοί έχουν δηλωθεί στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis. Για το φορολογικό έτος 2019 η ανάλυση του κωδικού 023 θα διενεργείται βάσει των Κ.Α.Δ όπως έχουν δηλωθεί στο υποσύστημα Μητρώου του Taxis (μέχρι 4ο βαθμό)…


(αναλυτικά μπορείτε να δείτε τις οδηγίες συμπλήρωσης στη διεύθυνση του κόμβου).

Στις δηλώσεις που συμπληρώσαμε πέρυσι για το φορολογικό έτος 2018, η αντίστοιχη οδηγία περιείχε την προαιρετικότητα της συμπλήρωσης, νομίζοντας ότι μας έκαναν χάρη κιόλας, μέχρι να προσαρμοστούμε. Ξεχνώντας ένα βασικό στοιχείο, προφανώς εσκεμμένα: η ανάλυση δεν προκύπτει από καμία διάταξη νόμου.

Στις φετινές οδηγίες συμπλήρωσης του Ε3, σαν να μην άλλαξε τίποτε από πέρυσι, πήγαν ένα βήμα πιο πέρα: έκαναν τη συμπλήρωση του ωδικού 023, υποχρεωτική. Μάλιστα…..

Ο διαχωρισμός των εσόδων ανά είδος έχει πάψει να υφίσταται στις 31.12.13, με την κατάργηση του ν.2238/1994. Από την 01.01.14 τα έσοδα αναλύονται σε εμπορεύματα, προϊόντα και υπηρεσίες. Δεν έχει καμία λογική να υποχρεώσω τον πελάτη μου να πάει την ΦΤΜ στον τεχνικό και να στήσει τμήματα ανά είδος (όπως κάναμε παλιά). Άρα στην πράξη, αυτό που ζητείται με την Ε.2026/2019 δεν μπορεί να εφαρμοστεί.

Το γεγονός ότι διατήρησαν την ανάλυση στις ταμειακές τους μηχανές κάποιες επιχειρήσεις, ή την ανάλυση σε στήλες στα βιβλία των επιχειρήσεων κάποιοι συνάδελφοι, ουδόλως αλλάζει την παραπάνω επισήμανση: Δεν υπάρχει καμία υποχρεωτικότητα.

Στον κάτω πίνακα (λέει η διάταξη) συμπληρώνονται οι ΚΑΔ που είναι ενεργοί στο taxis. Η ενημέρωση γίνεται από αναδυόμενο παράθυρο αυτόματα, με ενημέρωση μέσω των λογιστικών προγραμμάτων.Φέτος, όπως προανέφερα, έγινε υποχρεωτική η αναγραφή ποσού στον κωδ. 023. Αυτό αντιμετωπίζεται ως εξής: Το ποσό από τον κωδικό 561 το καταχωρούμε συνολικά σε όποιον ΚΑΔ θέλουμε από όλους όσους εμφανίζονται.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Η βασική ενίσχυση δεν αποτελεί τζίρο της επιχείρησης, παρότι φορολογείται. Άρα, να πρέπει να έχουμε υπόψη μας ότι σε επιχειρήσεις με αγροτικά εισοδήματα για να μπορέσει να υποβληθεί το Ε3, θα πρέπει το ποσό του κωδικού 023 να είναι ίδιο με το ποσό του κωδικού 361 (όχι 360), ή 561 (όχι 560), σε περίπτωση που υπάρχουν και άλλα εισοδήματα.Επισήμανση: Καταχωρούμε το σύνολο του τζίρου σε έναν από τους ΚΑΔ και …γεια σας. Το έντυπο υποβάλλεται χωρίς κανένα απολύτως πρόβλημα.!!

Επισημαίνω για μία ακόμη φορά ότι ο συγκεκριμένος πίνακας είναι πληροφοριακός, όπως και όλη η πρώτη σελίδα του εντύπου Ε3. Επομένως, τα πληροφοριακά στοιχεία, ακόμη κι αν δεν αναγραφούν, δεν δημιουργούν πρόβλημα στον προσδιορισμό του αποτελέσματος, ούτε όμως και επιβολή προστίμου, όταν και αν αυτό απαιτηθεί.

Ο διαχωρισμός των εσόδων της χρήσης ανά ΚΑΔ, είναι άλλο ένα εισαγόμενο φρούτο, το οποίο επέβαλλε η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία, αποδεικνύοντας ότι είναι πάνω από τα κατά τόπους Υπουργεία των χωρών – μελών.

Είμαι περίεργος να μάθω, αν αυτή η υποχρεωτική επιβολή έγινε και σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη χώρα μας. Και θα ήθελα να το δω σε φυλλάδιο της ΑΑΔΕ που να γράφει «..η ανάλυση των Εσόδων στην Κύπρο δηλώνεται έτσι, στη Λιθουανία δηλώνεται έτσι κλπ. Γιατί έχω την αίσθηση ότι μόνο σε μας προσπαθούν να το εφαρμόσουν.

Κουράστηκα να προσπαθώ να είμαι ευγενής με ανθρώπους της Δημόσιας Διοίκησης (όχι όλους προς Θεού), κάποιους όμως ικανούς να μου κάψουν τα εγκεφαλικά μου κύτταρα), οι οποίοι όχι απλώς δε σέβονται τη δουλειά των λογιστών-φοροτεχνικών, τον καθημερινό μας κόπο και την απίστευτη προσπάθεια να κατανοήσουμε τα όσα άσχετα γράφουν σε διατάξεις που χρειάζονται μαντείο για να εξηγηθούν (και αν), αλλά μας κουνάνε και το δάχτυλο υποδεικνύοντας ότι είναι αλάνθαστοι.

Έχω ήδη υποβάλλει Ε3 και το έντυπο «φεύγει» μια χαρά με τον προαναφερόμενο τρόπο. Έχουμε σοβαρότερα πράγματα να ασχοληθούμε, από το να βαυκαλιζόμαστε στην συμπλήρωση ενός κωδικού που προσπαθείτε παντοιοτρόπως να μας πείσετε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να το κάνουμε. Δεν είμαστε και δεν θα το κάνουμε.!!!

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης