Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή και αφορούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών εν μέσω της πανδημίας

Οι ερωτήσεις που έχουν γίνει στη Βουλή και αφορούν στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει ο κλάδος των λογιστών εν μέσω της πανδημίας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Τρεις ερωτήσεις και μία αναφορά έχουν γίνει από βουλευτές σχετικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπιζαν και συνεχίσουν να αντιμετωπίζουν οι λογιστές κατά την διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του Covid-19. Οι δύο ερωτήσεις έχουν γίνει στις αρχές Απριλίου, ωστόσο ακόμα δεν υπάρχει απάντηση από τα αρμόδια υπουργεία.

Αναλυτικά οι ερωτήσεις έχουν ως ακολούθως:


Ι. Bασίλης Κεγκέρογλου Βουλευτής Ν. Ηρακλείου

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τους Υπουργούς:

1) Υγείας, κ. Β. Κικίλια
2) Οικονομικών. κ. X. Σταϊκούρα
3) Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. 1. Βρούτση
3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων, κ. Ά. Γεωργιάδη
4) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Μ. Βορίδη

Αθήνα. 09/04/2020

θέμα: «Κραυγή αγωνίας από τους Λογιστές που φορτώνονται την υλοποίηση των μέτρων».

Κύριοι Υπουργοί.

Η ανάγκη για άμεση θεσμοθέτηση μέτρων αντιμετώπισης της πανδημίας, προκαλεί τεράστιο αριθμό αλλεπάλληλων νομοθετικών και κανονιστικών πράξεων και αποφάσεων, που προβλέπουν εκατοντάδες μέτρα και χιλιάδες διαδικασίες των οποίων η απλή και μόνον ανάγνωση είναι πολύ δύσκολη έως αδύνατη.

Πόσο μάλλον η υλοποίηση όλων αυτών των μέτρων που αφορούν πρωτίστως τη διοίκηση και την αυτοδιοίκηση αλλά στην πράξη καταλήγει να περνούν μέσα από τους λογιστές και τα λογιστικά γραφεία, που ασφυκτιούν και βγάζουν μια κραυγή αγωνίας. Η πληθώρα ρυθμίσεων φορολογικών, εργατικών και ασφαλιστικών θεμάτων, καθώς και ζητήματα παροχών σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, ποιοι δικαιούνται και ποιοι όχι είναι θέματα που αντιμετωπίζουν οι λογιστές και σε συνδυασμό με τις πολύ ασφυκτικές προθεσμίες οδηγούνται σε αδιέξοδο και αδυναμία ανταπόκρισης.

Η πληθώρα διφορούμενων διατάξεων, η απουσία ενός Οδηγού Εφαρμογής Μέτρων με τυποποίηση και απλούστευση διαδικασιών, ο οποίος να εξειδικεύει και να επιλύει τις επιμέρους περιπτώσεις σε συνδυασμό με τη δυσλειτουργία και τα τεχνικά προβλήματα πολλών ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών προκαλούν πολλά και μεγάλα προβλήματα.

Τα μέτρα και οι κανόνες του «Μένουμε Σπίτι» δεν έχουν εφαρμογή για τους λογιστές αφού τα γραφεία τους έχουν γίνει κέντρα διερχομένων πελατών αλλά και ανθρώπων που αναζητούν λύσεις και διεκπεραίωση της διαδικασίας των θεμάτων τους από τους λογιστές με ότι αυτό σημαίνει για την υγεία των εργαζομένων στα λογιστικά γραφεία αλλά και των οικογενειών τους.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης είναι οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου μέχρι 10 Απριλίου 2020. Απαιτούνται ως προϋπόθεση τα οικονομικά στοιχεία Μαρτίου 2020 ενώ πλήθος επιχειρήσεων είναι κλειστό, υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων και τα τιμολόγια Μαρτίου μπορούν να εκδοθούν βάσει νόμου μέχρι 15/4/2020.

Την ίδια περίοδο πολλές δημόσιες υπηρεσίες υπολειτουργούν και οι προβλεπόμενες καταχωρήσεις αποθεμάτων που υποβάλουν ορισμένες κατηγορίες καταστημάτων λιανικής που λειτουργούν ανά 3 ημέρες είναι πολλές, και μάλλον αχρείαστες.

Επειδή όλα τα παραπάνω δημιουργούν ένα ασφυκτικέ) περιβάλλον, μέσα στο οποίο καλούνται να λειτουργήσουν οι λογιστές με κίνδυνο για την προσωπική υγεία τους αλλά και αυτή των οικογενειών τους και

Επειδή οι αδιευκρίνιστες πλευρές των μέτρων και οι ασυνδύαστες προθεσμίες φέρνουν τους λογιστές σε καθημερινή αντιπαράθεση με πολίτες
Ερωτάστε κ. κ. Υπουργοί:

    1.  Τι θα πράξετε για την προστασία της υγείας των λογιστούν και των οικογενειών τους;

    2.  Προτίθεστε να ακούσετε την κραυγή αγωνίας των λογιστών και να εξετάσατε τα προβλήματα που προέκυψαν. δίνοντας λύσεις:

    3.  Προτίθεστε να εκδώσετε Οδηγό Εφαρμογής Μέτρων, με απλοποίηση των διαδικασιών και βελτίωση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών;

    4.  Θα δώσετε παράταση στις ασφυκτικές προθεσμίες υποβολής αιτήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής αιτήσεων αλλά και για άλλα μέτρα και υποχρεώσεις:

Ο ερωτών βουλευτής
Βασίλης Κεγκέρογλου
ΙΙ. Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος Ε' Αντιπρόεδρος Βουλευτής Αρκαδίας
Βουλή των Ελλήνων
Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αριθ.Πρωτ.Ερωτήσεων.5616

Ημερ.κατ.8-4-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τους Υπουργούς: 1) Οικονομικών κ. Σταϊκούρα Χρήστο
Υπόψη Υφ. Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλο Απόστολο
2) Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη
3) Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Γεωργιάδη Άδωνι
4) Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων κ. Βορίδη Μαυρουδή

ΘΕΜΑ: Σε αδιέξοδο ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις των επιχειρήσεων οι λογιστές λόγου του πλήθους των μέτρων και των ασφυκτικών ημερομηνιών υλοποίησης.

Κύριοι Υπουργοί,

Ένα σοβαρό πρόβλημα έχει ανακύψει με βάση όσα αναφέρουν οι επαγγελματίες λογιστές και οι οργανώσεις τους με επανειλημμένες και αναλυτικές ανακοινώσεις τους, που εάν δεν αντιμετωπισθεί ολοκληρωμένα θα μετατραπεί στην “αχίλλειο πτέρνα” εφαρμογής των μέτρων, για την έγκαιρη ενίσχυση των πληττομένων επιχειρήσεων από την κρίση της πανδημίας του κορονοϊού.

Ο καταιγισμός των μέτρων και των ρυθμίσεων από την Κυβέρνηση για πληθώρα φορολογικών, εργατικών και ασφαλιστικών θεμάτων, καθώς και θέματα κοινωνικών παροχών σε εργαζομένους και επιχειρήσεις, εμπλέκει για την ολοκλήρωσή τους τους λογιστές. Αυτό σε συνδυασμό με τις πολύ ασφυκτικές ημερομηνίες ολοκλήρωσης τους τους οδηγεί σε αδιέξοδο και να δηλώνουν αδυναμία ανταπόκρισης. Το παραπάνω αντικειμενικό πρόβλημα, επιτείνεται σύμφωνα με τους λογιστές, από την απουσία ενός κωδικοποιημένου και ενιαιοποιημένου κειμένου το οποίο να εξειδικεύει και να επιλύει τις επιμέρους περιπτώσεις εφαρμογής καθώς και από το ότι οι ηλεκτρονικές εφαρμογές υποβολής (ΕΡΓΑΝΗ, «myBusinessSupport" ΑΑΔΕ ) που χρησιμοποιούνται για την υποβολή των αιτήσεων, εμφανίζονται δυσλειτουργίες και τεχνικά προβλήματα.

Τα μέτρα αφορούν πολλές μικρές επιχειρήσεις που δεν διαθέτουν καν λογιστήριο και όλη την προετοιμασία πρέπει να την κάνουν οι λογιστές που στις περισσότερες φορές πρέπει να τους συναντήσουν στο γραφείο τους. Η συχνή επαφή με τους πελάτες τους εκθέτει περισσότερο σε κινδύνους μόλυνσης από το κορονοϊό άρα το “Μένουμε_σπίτι” δεν έχει εφαρμογή για αυτούς. Πρόβλημα διεκπεραίωσης της διαδικασίας των αιτήσεων στήριξης από τους λογιστές δημιουργείται και για τις επιχειρήσεις που έχουν υποδομή αλλά το προσωπικό δεν εργάζεται λόγω των μέτρων. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη και πρόνοια για ασθένεια λογιστή από τον ιό ( όχι μόνο). Χαρακτηριστικό παράδειγμα της όλης κατάστασης είναι οι δυσκολίες για την ολοκλήρωση της υποβολής των αιτήσεων για την επιστρεπτέα προκαταβολή φόρου μέχρι 10 Απριλίου 2020. Απαιτούνται ως προϋπόθεση τα οικονομικά στοιχειά Μαρτίου 2020 ενώ το πλήθος των επιχειρήσεων είναι κλειστό, υπάρχει απαγόρευση μετακινήσεων, τα τιμολόγια Μαρτίου μπορούν να εκδοθούν βάση νόμου μέχρι 15/4/2020 κ.ο.κ.Παράλληλα την ίδια περίοδο πολλές δημόσιες υπηρεσίες λειτουργούν με προσωπικό ασφαλείας ενώ οι καταχωρήσεις αποθεμάτων που υποβάλουν τα καταστήματα λιανικής (ψιλικατζίδικα,φαρμακεία, κρεοπωλεία κλπ) ανά 3 ημέρες είναι πολλές και αχρείαστες κατά την γνώμη τους.

Οι λογιστές σε αυτό το περιβάλλον δεν μπορούν να ανταποκριθούν στοιχειωδώς, χάνουν πολύτιμο χρόνο. Αποτέλεσμα καθυστερήσεις και δυσκολία στην άσκηση του επαγγέλματος τους που τους φέρνει και αντιμέτωπους με τους πελάτες τους.

Ως εκ τούτου, ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

Τι μέτρα προτίθενται να λάβουν για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι λογιστές στην εφαρμογή των μέτρων. Θα υπάρξει

- ενοποιημένο και κωδικοποιημένο κείμενο οδηγιών και απλοποίηση διαδικασιών;
- παράταση στη ημερομηνία υποβολής αιτήσεων της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλων αιτήσεων που είναι αναγκαία;
- βελτίωση της λειτουργίας των ηλεκτρονικών εφαρμογών υποδοχής των αιτήσεων ενίσχυσης;
- πρόβλεψη για τις περιπτώσεις ασθένειας των λογιστών;


Αθήνα, 08.04.2020

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Οδυσσέας Κωνσταντινόπουλος
ΙΙΙ. ΜΙΙΟΥΡΧΑΝ ΜΠΑΡΑΝ Βουλευτής Ν. Ξάνθης - ΚΙΝΗΜΑ ΑΛΛΑΓΗΣ

Αθήνα, 7-4-2020

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς:- Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Βρούτση Ιωάννη
-Τον Υπουργό Οικονομικών
κ. Σταϊκούρα Χρήστο
-Τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων
κ. Γεωργιάδη Άδωνι

Θέμα: «Αίτημα λογιστών Ν. Ξάνθης για επαναπροσδιορισμό υποβολής δηλώσεων λόγω των μέτρων της υποχρεωτικής καραντίνας»

Σημαντικό είναι το πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι φοροτεχνικοί του Νομού Ξάνθης, καθώς καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες να υποβάλουν εντός των προβλεπόμενων μέχρι τώρα προθεσμιών, οιεσδήποτε δηλώσεις ή αιτήσεις όταν παράλληλα δύο μεγάλοι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Ξάνθης, βρίσκονται σε καραντίνα από την 1 Απριλίου 2020,ήτοι ο Δήμος Μύκης -στην ορεινή περιοχή του Νομού- και ο Μητροπολιτικός Δήμος της πόλης της Ξάνθης.

Οι λογιστές με αίσθημα ευθύνης, προσπαθούν να ανταποκριθούν στον καταιγισμό των νέων νομοθετημάτων και να ενημερώσουν υπεύθυνα, πελάτες-επιχειρήσεις και πελάτες-ιδιώτες για τα νέα μέτρα και τις ΠΝΠ, έτσι ώστε να στηρίξουν την κοινωνία στις δύσκολες αυτές μέρες.

Η πλειονότητα των λογιστικών γραφείων δραστηριοποιείται στην πόλη της Ξάνθης, η οποία και έχει τεθεί σε καραντίνα, με αποτέλεσμα τα περισσότερα από αυτά να έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους, αφού οι φοροτεχνικοί έχουν το αίσθημα του φόβου για τις συνέπειες του κορωνοϊού για τους εργαζόμενους, τους πελάτες και αυτούς τους ίδιους. Επομένως, η επικοινωνία γίνεται χωρίς φυσική παρουσία, αποκλειστικά με email, διαδικτυακά και μέσω τηλεφωνικής εξυπηρέτησης. Δεν υπάρχει δυνατότητα προσκόμισης των παραστατικών στα γραφεία τους, λόγω της καραντίνας και ως εκ τούτου αδυνατούν να παραλάβουν τα απαραίτητα έγγραφα των πελατών τους προκειμένου να είναι εντός των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων που έχουν τεθεί από τα αρμόδια Υπουργεία.

Επειδή θα πρέπει να υπάρξει ειδική μέριμνα από την Πολιτεία για τις περιοχές που βρίσκονται σε καραντίνα, λόγω του Covid-19

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί:

Προτίθεστε να προχωρήσετε στον επανακαθορισμό των προθεσμιών υποβολής οποιασδήποτε δήλωσης ή αίτησης, είτε στην ΑΑΔΕ, είτε στην ΕΡΓΑΝΗ, είτε στο MINAGRIC, είτε και σε οποιονδήποτε άλλη πλατφόρμα ή άλλο φορέα (Δημόσιο και μη) ώστε να είναι οι λογιστές της Π.Ε Ξάνθης συνεπείς στις ημερομηνίες που έχουν τεθεί;


Ο Ερωτών Βουλευτής
Μπουρχάν Μπαράν
ΙV. ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Διευκόλυνση λογιστών και φοροτεχνικών στη διαχείριση της επαγγελματικής ύλης από την εφαρμογή των έκτακτων μέτρων»

Με την παρούσα σας διαβιβάζω συνημμένως επιστολή της Ένωσης Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσπρωτίας.

Ο Βουλευτής
Βασίλειος Γιόγιακας

Γρηγορίου Λαμπράκη 2,461 00 Ηγουμενίτσα - τηλ: 26650 29440, fax: 26650 29444
Σέκερη 1,10671 Αθήνα-τηλ: 210 3675838, φαξ:210 3675638, e-mail:[email protected]
ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ Ν.ΘΕΣΠΡΩΤΙΑΣ
ΑΓ. ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ 55 ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ 46100 ΤΗΛ.2665022426 email: [email protected]

Ηγουμενίτσα 8 Απριλίου 2020

Υπόψιν:

Γραφείο Πρωθυπουργού

Υπουργείο Υγείας
Υπουργείο Οικονομικών
Υπουργείο Ανάπτυξης
Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας
Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας
Βουλευτές Ν. Θεσπρωτίας
Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας
Π.Ο.Φ.Ε.Ε.
Επιμελητήριο Θεσπρωτίας
Τοπικά Μ.Μ.Ε.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Με αφορμή την χθεσινή παγκόσμια ημέρα υγείας ως Ένωση Φοροτεχνικών Λογιστών Ελευθέρων Επαγγελματιών Νομού Θεσπρωτίας θα θέλαμε να εκφράσουμε την αγανάκτησή μας αλλά και την ανησυχία μας για τις τελευταίες εξελίξεις .

Από την πρώτη στιγμή των δύσκολων καταστάσεων που οδηγήθηκε η χώρα μας ο κλάδος των φοροτεχνικών λογιστών αισθανόμενος το χρέος που έχει ,προτίμησε να παραμείνει στα γραφεία ,να συνεχίσει την εξυπηρέτηση και σε όσες περιπτώσεις ήταν εφικτό να υπερβεί εαυτόν. Σταμάτησε για αυτόν να είναι εργασία και το θεώρησε λειτούργημα, βλέποντας το σύνολο σχεδόν του επιχειρηματικού κόσμου να χρειάζεται βοήθεια. Έτσι «δεν μείναμε σπίτι» κατά το σωστό σλόγκαν αλλά «μείναμε γραφείο» για να βοηθήσουμε τους πολίτες και το κράτος. Ως ελάχιστο φόρο τιμής στο ηρωικό ιατρικό προσωπικό της χώρας που σώζει τις ζωές των συμπολιτών μας, εργαζόμαστε πιο σκληρά από ποτέ για να διατηρήσουμε τις συνθήκες της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας μας.

Θεωρήσαμε ότι η προσπάθεια μας αυτή θα εκτιμηθεί και θα μας δοθεί κάθε απαραίτητο εφόδιο από το κράτος ώστε να βγούμε όλοι μαζί από αυτήν την πανδημία που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμά της. Κατανοήσαμε τις αρχικές ασάφειες των μέτρων στήριξης της οικονομίας λόγω της ταχύτητας και της σφοδρότητας της επιδημίας .Κατανοήσαμε το σοκ που υπέστησαν οι δομές του κράτους γιατί ακριβώς ήμασταν και οι ίδιοι σοκαρισμένοι.

Όμως σε αυτό ακριβώς το σημείο θέλουμε να βάλουμε ένα τέλος στην κατανόηση μας και αναμένουμε την ανταπόδοση της από τους κυβερνώντες για τον δυσανάλογο και άδικο πόλεμο που δεχόμαστε. Τις τελευταίες ημέρες έχουν εκδοθεί τόσες Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου, ερμηνευτικές, διατάξεις, εγκύκλιοι και δελτία τύπου που για να αφομοιωθούν και να εφαρμοστούν θα χρειαζόταν μήνες διαβάσματος και διαβουλεύσεων από τους επαγγελματίες λογιστές. Οι προθεσμίες υλοποίησης των πολλών νέων υποχρεώσεων είναι συνήθως κάποιες λίγες ημέρες με μια δαμόκλειο σπάθη πάνω από τα κεφάλια μας που λέγεται ευθύνη υποβολής. Δεν υπάρχει ημέρα που να μην ενεργοποιηθεί κάποιο καινούριο μέτρο, κάποια νέα πλατφόρμα ,κάποια νέα υποχρέωση. Κλείσιμο επιχειρήσεων σε δόσεις μέσα σε κυκλώνα ασαφειών (βλ. delivery),αναστολές συμβάσεων, μειώσεις ενοικίων, πλατφόρμες απογραφής αντισηπτικών, αιτήσεις εργαζομένων. Θα έπρεπε να αναφερθεί ως κερασάκι στην τούρτα η επιστρεπτέα προκαταβολή η οποία μας ανακοινώθηκε στις 3 Απριλίου ,έχει διορία την 10η Απριλίου, προϋποθέτει καταχωρημένα τα άφαντα λόγω κλειστών επιχειρήσεων και καραντίνας τιμολόγια του Α τριμήνου 2020 και έτοιμες φορολογικές δηλώσεις για την χρήση 2019 χωρίς καν να έχουν δημοσιευτεί οι όροι δανεισμού. Όμως το κερασάκι τελικά ήταν η πλατφόρμα απογραφής αυγών, πουλερικών και αμνοεριφίων που μπορεί να χαρακτηριστεί μονάχα ως κακόγουστο αστείο. Ο κόσμος τριγύρω μας νοσεί και πεθαίνει και εμείς να πρέπει να καλούμε πελάτες και να τους υποχρεώνουμε να μετρήσουν πόσα αυγά έχουν στο καλάθι προς πώληση. Αυτοί που αποφασίζουν πρέπει να σταματήσουν να βάζουν εμπόδια και τρικλοποδιές σε αυτούς που υλοποιούν τις δικές τους αποφάσεις.

Μη ξεχνάτε πως το 90% των επιχειρήσεων αυτής της χώρας έχει εξουσιοδοτήσει εξωτερικό λογιστή φοροτεχνικό και δεν διαθέτει οργανωμένο εσωτερικό λογιστήριο .Μην ξεχνάτε πως μπροστά στην τρομακτική πανδημία που πλήττεται ο πλανήτης βρισκόμαστε και εμείς και οι οικογένειες μας. Θέλουμε να βάλουμε πλάτη δηλώνουμε όμως ανήμποροι να αναλάβουμε όλο το βάρος των επιπλέον μέτρων κοινωνικής πρόνοιας μαζί με τις ήδη δυσβάσταχτες επαγγελματικές μας υποχρεώσεις.

Έτσι ζητάμε:

    •  Την νομοθέτηση του δικαιώματος ασθένειας για τους λογιστές .Σήμερα ο επαγγελματίας λογιστής ακόμη και στην περίπτωση θανάτου του έχει προθεσμίες που λήγουν.

    •  Την διεκπεραίωση διαδικαστικών εργασιών από τις δημόσιες υπηρεσίες ή ΚΕΠ με ταυτόχρονη αύξηση της αποδοτικότητας τους. Οι δημόσιες υπηρεσίες αντί να ενεργοποιηθούν σε μεγαλύτερο βαθμό μπροστά στην υγειονομική αυτή κρίση ,έκλεισαν για το κοινό και υπολειτουργούν (κατεβασμένα τηλέφωνα,έλλειψη email κτλ) με αποτέλεσμα όλη η υλοποίηση των κρατικών προγραμμάτων αλλά και η υφιστάμενες εργασίες να γίνεται από τα λογιστικά γραφεία που απεγνωσμένα πλέον λειτουργούν έως και 18 ώρες ημερησίως για να ανταπεξέλθουν. Οι λογιστές δεν είναι δημόσιες υπηρεσίες.

    •  Την αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ υπουργείων και υπηρεσιών που ήδη υπάρχουν αντί να δημιουργούνται συνεχώς πλατφόρμες καταχώρησης των ίδιων συνεχώς στοιχείων.

    •  Την άμεση παράταση κάθε προθεσμίας που λήγει μέσα στα χρονικά περιθώρια της πανελλαδικής καραντίνας και περισσότερο αυτών που η υποβολή τους προϋποθέτει συνωστισμό στα γραφεία μας, παραλαβή και καταχώρηση τιμολογίων (ενδεικτικά περιοδικές ΦΠΑ, παρακρατούμενοι φόροι κτλ). Σύμφωνα με τα δελτία τύπου του υπουργείου πολιτικής προστασίας ο covid-19 παραμένει ενεργός στο χαρτί για ημέρες ίσως και εβδομάδες. Ο κάθε επαγγελματίας πρέπει να έχει το δικαίωμα να προστατεύσει τον εαυτό του και την οικογένεια του και φυσικά να κλείσει την επιχείρησή του ως μέσο για να το πετύχει.

    •  Την διαβούλευση με εκπροσώπους του κλάδου μας πριν την εφαρμογή νόμων για να επιλυθούν οι ασάφειες στην πηγή τους. Ενδεικτικά στην εφαρμογή του Εργάνη για την αναστολή συμβάσεων δεν ήξερε κανείς ποιες επιχειρήσεις ήταν υπόχρεες να υποβάλλουν επί μια εβδομάδα.

    •  Να καταργηθούν πλατφόρμες που είναι αδιανόητο να λειτουργούν μέσα σε μια παγκόσμια πανδημία και δεν προσφέρουν απολύτως τίποτα στη δημοσιονομική ανάκαμψη της χώρας πέρα. Δεν είναι καιροί για καψόνια (μέτρημα αυγών,κατοικιών, μασκών και αντισηπτικών).

    •  Να αποτραπεί κάθε συνωστισμός στα λογιστικά γραφεία ο οποίος μπορεί να εξελιχθεί σε αιτία εξάπλωσης της θανατηφόρας νόσου στην περιοχή του.

    •  Την άμεση επανεξέταση του ζητήματος για άνοιγμα πλατφορμών αποζημιώσεων ή υποβολής φορολογικών δηλώσεων μέσα στην Μεγάλη Εβδομάδα. Μπορεί φέτος τις γιορτές να απαγορεύεται το γλέντι, το σούβλισμα και ο εκκλησιασμός όμως οι αργίες, οι εορταστική περίοδος και το Πάσχα δεν αναβλήθηκε. Θα θεωρηθεί ως ξεκάθαρος εμπαιγμός προς τον κλάδο μας πόσο μάλλον όταν έχει δημοσιευτεί ότι δεν πρόκειται καμία επιχείρηση να πάρει χρήματα πριν τις γιορτές.

Πρέπει να γίνει κατανοητό πως ο κλάδος των λογιστών θέλει να σταθεί δίπλα στο κράτος και στους πολίτες όπως το κάνει χρόνια τώρα, αλλά δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις δημόσιες υπηρεσίες και την κοινωνική πρόνοια.

Ζούμε ημέρες που θα αποτυπωθούν στην ιστορία ως ένα από τα πιο μελανά κομμάτια αυτής και μοναδικό μας όπλο πρέπει και θα γίνει η σύμπνοια και η αλληλεγγύη. Θα έχετε την αμέριστη στήριξή μας σε όλες τις δύσκολες στιγμές αρκεί μονάχα να μας σεβαστείτε .

Εκ του Δ.Σ. της Ε.Φ.Λ.Ε.Ε.Θ.V. Σχετικά με την ένταξη των λογιστών στα μέτρα έχουν υποβληθεί δύο ερωτήσεις. Η πρώτη από αυτές έχει ήδη απαντηθεί από τον Υφυπουργό Οικονομικών Α.Βεσυρόπουλο.Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αριθ.Πρωτ. Ερωτήσεων. 5103
Ημερομ. Καταθέσεως. 23-3-2020

ΣΥΡΙΖΑ
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ

Αθήνα, 23 Μαρτίου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ


Προς τον κ. Υπουργό Οικονομικών

ΘΕΜΑ: «Ένταξη του κλάδου των φοροτεχνικών-λογιστών στα μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων, λόγω πανδημίας»

Η πανδημία του κορωνοϊού έχει επηρεάσει την οικονομική δραστηριότητα και δοκιμάζει την αντοχή των συστημάτων Υγείας και Πρόνοιας. Είναι σαφές πως προτεραιότητα, αυτή την κρίσιμη περίοδο, έχει η ανθρώπινη ζωή και σε δεύτερο βαθμό η στήριξη της οικονομίας. Η Κυβέρνηση, μέχρι στιγμής, έχει εξαγγείλει ανεπαρκή μέτρα τόνωσης της οικονομίας, ενώ πρόσφατα δόθηκαν στη δημοσιότητα, από το Υπουργείο Οικονομικών, οι ΚΑΔ των επιχειρήσεων που πλήττονται, βάσει των οποίων, ορίζονται οι επαγγελματίες που χρήζουν έκτακτης στήριξης.

Δυστυχώς, στους δημοσιευμένους ΚΑΔ, μέσω των οποίων - σημειωτέον - θα εξαρτηθούν πολλά από τα εξαγγελθέντα μέτρα στήριξης της Οικονομίας, απουσιάζει ο Κωδικός του Φοροτεχνικού-Λογιστή. Οι σύλλογοι των Λογιστών εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους και ζητούν το αυτονόητο, την συμπερίληψή τους. Ζητούν επίσης, την κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών, των αποδοχών των εργαζομένων, των επαγγελματικών δανείων. Ζητούν δικαίως, την παράταση των Δηλωτικών Φορολογικών - Ασφαλιστικών Υποχρεώσεων, για όσο διάστημα δεν λειτουργεί η αγορά.

Είναι πλέον σαφές ότι τα μέτρα που εξαγγέλλονται μέρα παρά μέρα δεν εντάσσονται σε ένα δυναμικό πρόγραμμα. Αντίθετα, δείχνουν ότι η Κυβέρνηση προχωράει πίσω από τις εξελίξεις. Πρέπει άμεσα να δοθεί λύση στο θέμα της υποβολής των φορολογικών υποχρεώσεων, το οποίο επηρεάζει μεν τους πολίτες αλλά κυρίως τους φοροτεχνικούς. Από τη στιγμή που οι φορολογικές υποχρεώσεις τίθενται σε αναστολή, ζημιώνεται και πλήττεται ο κλάδος των λογιστών.

Είναι επίσης σαφές, πως ο συνδετικός κρίκος όλων των φορολογικών μέτρων, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της οργάνωσης του κράτους και της κοινωνική πολιτικής, είναι ο Λογιστής - Φοροτεχνικός.

Παράλληλα, τα γραφεία των Λογιστών-Φοροτεχνικών στελεχώνονται από εργαζόμενους, οι οποίοι πλήττονται εξίσου και χρειάζονται αντίστοιχα την ενίσχυση από τον εργοδότη και το Κράτος.

Πως είναι δυνατόν λοιπόν να θεωρεί η Κυβέρνηση ότι ο κλάδος των φοροτεχνικών-λογιστών δεν έχει πληγεί; Τα Λογιστικά Γραφεία ανήκουν στις επιχειρήσεις που δεν έκλεισαν ευθέως από τις πρόσφατες Υπουργικές Αποφάσεις, έχουν όμως κλείσει εμμέσως, αφού μεγάλο μέρος πελατών τους διέκοψαν τις εργασίες τους, με αποτέλεσμα να παγώσουν οι εισπράξεις.

Για όλους τους λόγους που αναφέρθηκαν λοιπόν,

ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεται να εξετάσει την ένταξη του κλάδου των Λογιστών - Φοροτεχνικών, στις πληγείσες επιχειρήσεις, ώστε να καλυφθούν, τόσο οι ίδιοι, όσο και οι εργαζόμενοι στα εν λόγω γραφεία, από τα εξαγγελθέντα μέτρα;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές
Παπανάτσιου Αικατερίνη
Αβραμάκης Ελευθέριος
Αλεξιάδης Τρύφων
Βαρδάκης Σωκράτης
Γκαρά Αναστασία
Γκιόλας Ιωάννης
Γιαννούλης Χρήστος
Ηγουμενίδης Νικόλαος
Καλαματιανός Διονύσιος
Κασιμάτη Νίνα
Καφαντάρη Χαρούλα (Χαρά)
Λάππας Σπύρος
Μάλαμα Κυριακή
Μαμουλάκης Χαράλαμπος
Μάρκου Κωνσταντίνος
Μεϊκόπουλος Αλέξανδρος
Μπάρκας Κωνσταντίνος
Ξανθόπουλος Θεόφιλος
Ξενογιαννακοπούλου Μαριλίζα
Πέρκα Θεοπίστη
Ραγκούσης Γιάννης
Σκουρολιάκος Πάνος
Τζάκρη Θεοδώρα
Τριανταφυλλίδης Αλέξανδρος
Φάμελλος Σωκράτης
Ψυχογιός Γεώργιος


Βουλή των Ελλήνων
Διεύθυνση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου
Αριθ.ΕΙρωτ. Ερωτήσεων. 5105
ΣΥΡΙΖΑ
Ημερομ. Καταθέσεως. 23-3-2020
ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΙΚΗΣ ΑΡΙΣΤΕΡΑΣ
Αθήνα, 23/03/2020
ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Υπουργό Οικονομικών Υπουργό Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων

Θέμα: «Ένταξη του κλάδου των λογιστών στον κατάλογο των Κ.Α.Δ. που θα υποστηριχθούν από την Ελληνική Πολιτεία»

Η πανδημία του κορονοϊού πλήττει ισχυρά όλες τις κοινωνικές ομάδες και σχεδόν όλους τους επαγγελματικούς κλάδους στη χώρα μας. Μείζονα προτεραιότητα για όλους μας είναι η προάσπιση της δημόσιας υγείας και η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής. Όμως, μετά και τα έως τώρα εξαγγελθέντα μέτρα, στο πλαίσιο των οποίων εντάχθηκε σειρά κλάδων και επαγγελμάτων στους Κ.Α.Δ., παρατηρείται ότι δε βρίσκεται και ο κλάδος των ασκούντων δραστηριότητες λογιστικής, τήρησης βιβλίων και λογιστικού ελέγχου - παροχή φορολογικών συμβουλών (Κ.Α.Δ. 69.20). Παρά τις εκ μέρους των εκπροσώπων του κλάδου, ήδη γνωστές προς εσάς, αλλά και δημοσίως διατυπωθείσες επισημάνσεις σε σχέση με τις δυσχέρειες που ήδη αντιμετωπίζουν οι επαγγελματίες που τον απαρτίζουν, οι οποίες και εκτιμάται βάσιμα ότι θα επιταθούν κατά το προσεχές διάστημα, επελέγη εκ μέρους των συναρμοδίων Υπουργείων η μη συμπερίληψη του στον κατάλογο των έως και σήμερα ενταγμένων κατηγοριών επαγγελματιών.

Διατηρούσαμε την πεποίθηση ότι, θα καθίστατο σαφής και ευδιακρίτως αντιληπτή η δυσκολία στην οποία έχουν περιέλθει οι εν λόγω επαγγελματίες, οι οποίοι επηρεάζονται άμεσα από την κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας των πελατών τους. Επειδή, αποτελεί κοινή παραδοχή ότι την κρίση πρέπει να την ξεπεράσει η χώρα προασπίζοντας τα συμφέροντα όλων των επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων. Επειδή, ο εν λόγω κλάδος θα κληθεί να επωμιστεί δυσβάσταχτο φορτίο εξαιτίας της έκτακτης κατάστασης που έχει ανακύψει. Επειδή, κατέχει εξέχουσα σημασία η κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό διασφάλιση της απρόσκοπτης και χωρίς συνέπειες συνέχιση της άσκησης του επαγγέλματός των λογιστών.

Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:

    1.    Προτίθεται το Υπουργείο να εντάξει άμεσα τον εν λόγω κλάδο (Κ.Α.Δ. 69.20) στον κατάλογο των ήδη ενταγμένων Κ.Α.Δ. σε συμπληρωματική σας απόφαση;

    2.    Προτίθεται το Υπουργείο να διευκολύνει τους επαγγελματίες λογιστές με την παροχή ρευστότητας μέσω άτοκης χρηματοδότησης από τις τράπεζες, με την εγγύηση του κράτους, η οποία και θα χρησιμοποιηθεί για την κάλυψη των υποχρεώσεων τους;

    3.    Προτίθεται να προχωρήσει σε αναστολή του χρόνου της υποχρέωσης υποβολής φορολογικών και ασφαλιστικών δηλώσεων για τουλάχιστον δύο (2) μήνες (Μαρτίου - Απριλίου), με επανεξέταση, πέραν της αναστολής των καταβολών των πληρωτέων αυτών υποχρεώσεων για 4 μήνες, λόγω του εκτάκτου φόρτου εργασίας που ήδη έχει προκύψει και θα ενταθεί κατά το προσεχές διάστημα;

    4.    Προτίθεται να μεριμνήσει για την αναστολή καταβολής ασφαλιστικών εισφορών ελευθέρων επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων μηνός Φεβρουαρίου, Μαρτίου, Απριλίου του τρέχοντος έτους, χωρίς το συνυπολογισμό τόκων και προσαυξήσεων;

    5.   Δεδομένης της σχεδόν καθολικής απαγόρευσης των δια ζώσης συναλλαγών, προτίθεται να προβεί στις απαιτούμενες ενέργειες ώστε να σταματήσουν προσωρινά οι ελεγκτές να ζητούν προσκόμιση δικαιολογητικών ή να δοθεί οδηγία για χρονική παράταση διενέργειας των σχετικών ελέγχων, πλην των περιπτώσεων που υφίσταται ο κίνδυνος παραγραφής του φορολογικού ελέγχου;

    6.    Υπάρχουν εκ μέρους των αρμοδίων Υπουργείων προβλέψεις για μη χαθεί σε περίπτωση καθυστερήσεων η για λογαριασμό των εν λόγω επαγγελματιών ρύθμιση των 120 δόσεων και άλλες αντίστοιχες ρυθμίσεις τόσο σε ασφαλιστικές όσο και σε φορολογικές ληξιπρόθεσμες οφειλές;

Ο ερωτών Βουλευτής
Σαρακιώτης Ιωάννης

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης