Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 96 εκατ. ευρώ αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ

Ελληνικά κρατικά ομόλογα αξίας 96 εκατ. ευρώ αγόρασε την προηγούμενη εβδομάδα η ΕΚΤ


Toυ Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του TaxheavenΕλληνικά ομόλογα αξίας 96 εκατομμυρίων ευρώ αγόρασε η ΕΚΤ και ξένα θεσμικά χαρτοφυλάκια την προηγούμενη εβδομάδα. Η ενεργοποίηση του νέου προγράμματος επαναγοράς ομολόγων φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδίδει καρπούς για τα ελληνικά ομόλογα, τα οποία έγιναν αποδεκτά για πρώτη φορά από την στιγμή που ο πρώην πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι ξεκίνησε τα προγράμματα ποσοτικής χαλάρωσης, τα γνωστά μας QE.


Εκτός από την ΕΚΤ, αγορές σε ελληνικά κρατικά ομόλογα έκαναν και ξένα funds που θεωρούν ότι τα ελληνικά ομόλογα αποτελούν ευκαιρίες αγοράς στα παρόντα επίπεδα αφού υπάρχει πλέον και η στήριξη από την ΕΚΤ. H απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου διαμορφώθηκε χθες στο 1,85%, όταν στο τέλος της προηγούμενης εβδομάδας ήταν στο 2,06%.


H ΕΚΤ θα μπορούσε να τελειώσει το έτος, κατέχοντας τουλάχιστον το 40% ή και περισσότερο των κρατικών ομολόγων σε κυκλοφορία σε Ιταλία, Ισπανία και Ελλάδα, όπως σημειώνει ο επενδυτικός οίκος Capital Economics σε νέα έκθεσή του. Αυτό θα βοηθούσε στην ισχυρή στήριξη των αποδόσεων των ομολόγων των τριών χωρών φέτος, αλλά σε ένα ακραίο (και απίθανο ωστόσο) σενάριο θα μπορούσε και να δημιουργήσει σοβαρές νομικές και πολιτικές προκλήσεις για την κεντρική τράπεζα.

Τις τελευταίες επτά εβδομάδες, η ΕΚΤ έχει αυξήσει μαζικά τις αγορές κρατικών ομολόγων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP (το "κλασσικό"" δηλαδή QE) και του έκτακτου QE πανδημίας (PEPP). Σε μέσο όρο, σημειώνει η Capital Economics, οι αγορές της έχουν κινηθεί στα 5,5 δισ. ευρώ την εβδομάδα στο PSPP και στα 26 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του PEPP. Εάν οι αγορές στο πλαίσιο του PEPP συνεχιστούν με αυτόν τον ρυθμό, η ΕΚΤ θα εξαντλήσει τα 750 δισ. ευρώ των αγορών που προβλέπονται επί του παρόντος από το πρόγραμμα, έως τα μέσα Οκτωβρίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει αγοράσει πάνω από 1 τρισ. ευρώ κρατικά ομόλογα με τα προγράμματα αγορών assets.

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΟΔΔΗΧ ΠΡΟΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΑ ΤΑΜΕΙΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Οργανισμός Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους (ΟΔΔΗΧ) έκανε πρόσκληση προς διοικήσεις ασφαλιστικών ταμείων προκειμένου να αυξήσουν τις αγορές τους σε ελληνικά ομόλογα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τα περισσότερα Ταμεία έχουν τα διαθέσιμά τους σε χαμηλότοκες προθεσμιακές τραπεζικές καταθέσεις. Ο ΟΔΔΗΧ ως μέρος του υπουργείου οικονομικών θεωρεί ότι αφ’ ενός ο μεγάλος συστημικός κίνδυνος λόγω covid 19 έχει μειωθεί σημαντικά ενώ από το υπουργείο οικονομικών τονίζεται συνέχεια ότι πρέπει να τονωθεί η αγορά ελληνικών ομολόγων για το καλό της ελληνικής οικονομίας. Σ’ αυτό το πλαίσιο άλλωστε είχε έρθει πρόσφατα και η πρόταση της Ενωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών Ελλάδος για την αξιοποίηση μέρους της επενδυτικής περιουσίας των ασφαλιστικών εταιρειών (ύψους 14 δις. Ευρώ) με την δημιουργία κάποιου Ταμείου για την βοήθεια της ελληνικής οικονομίας. Kάτι αντίστοιχο δηλαδή που έγινε στην Ε.Ε. με το Ταμείο ύψους 500 δις. Ευρώ που συμφωνήθηκε από Γαλλία και Γερμανία να συσταθεί.

Χρηματιστήριο: Μία ημέρα πάνω, μία ημέρα κάτω

Σε ότι αφορά το ελληνικό χρηματιστήριο, ακολουθεί την γνώριμη εικόνα της παλινδρόμησης μεταξύ των συνεδριάσεων πέριξ των 600 μονάδων. Μετά την έντονα ανοδική συνεδρίαση της Δευτέρας 18/5 που προήλθε από το επενδυτικό ξέσπασμα στις ευρωπαικές και αμερικανικές αγορές, ήρθε την Τρίτη 19/5 η ηπιότερη διόρθωση που έφερε τον Γενικό Δείκτη πάλι πίσω στα επίπεδα των 601,16 μονάδων με υποχώρηση κατά (-1,37%). Αυξημένος ήταν ο τζίρος της χθεσινής συνεδρίασης στα 68 εκατ. Ευρώ από 44 εκατ. Ευρώ που ήταν η μέση αξία συναλλαγών της προηγούμενης εβδομάδας. Πτωτικά για μία ακόμη συνεδρίαση κινήθηκε ο κλάδος των τραπεζών, δείγμα ότι λείπει η επενδυτική εμπιστοσύνη για τις ελληνικές τράπεζες.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης