Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καθηλωμένος στο 0,5% ο πληθωρισμός

8 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • Σε περίοδο πρωτόγνωρα ασθενικών πληθωριστικών πιέσεων έχει εισέλθει για τα καλά πλέον η χώρα, με τον πληθωρισμό να διατηρείται τον Ιούνιο στο 0,5%, όσο ακριβώς έτρεχε και τον Μάιο, έναντι ρυθμού 4,9% τον περυσινό Ιούνιο. Εντυπωσιακή είναι η αποκλιμάκωση και σε μέσα επίπεδα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους ο τιμάριθμος διαμορφώνεται στο 1,12% έναντι 4,48% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνει άλλωστε και ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου ΄08 - Ιουνίου ΄09, ο οποίος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζει αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 3,8% που είχε σημειωθεί πέρυσι.
Καθηλωμένος στο 0,5% ο πληθωρισμός

Σε περίοδο πρωτόγνωρα ασθενικών πληθωριστικών πιέσεων έχει εισέλθει για τα καλά πλέον η χώρα, με τον πληθωρισμό να διατηρείται τον Ιούνιο στο 0,5%, όσο ακριβώς έτρεχε και τον Μάιο, έναντι ρυθμού 4,9% τον περυσινό Ιούνιο. Εντυπωσιακή είναι η αποκλιμάκωση και σε μέσα επίπεδα, καθώς το πρώτο εξάμηνο του έτους ο τιμάριθμος διαμορφώνεται στο 1,12% έναντι 4,48% την αντίστοιχη περυσινή περίοδο. Σημαντική αποκλιμάκωση σημειώνει άλλωστε και ο μέσος δείκτης του δωδεκαμήνου Ιουλίου ΄08 - Ιουνίου ΄09, ο οποίος σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα παρουσιάζει αύξηση 2,4%, έναντι αύξησης 3,8% που είχε σημειωθεί πέρυσι.

Χαρακτηριστικό της γενικότερης αποπληθωριστικής τάσης που συνοδεύει την περίοδο της κρίσης όλη σχεδόν την Ευρώπη είναι η υποχώρηση του μέσου της ευρωζώνης, κάτω από το μηδέν! Παρά ταύτα στην Ελλάδα προβάλλει ακόμη εντονότερο το πρόβλημα της αύξησης των τιμών πολλών ανελαστικών προϊόντων της καθημερινότητας, με ποσοστά πολύ υψηλότερα από τον τρέχοντα πληθωρισμό. Ενδεικτικές είναι οι αυξήσεις στα αλκοολούχα ποτά και στον καπνό με 6,4%, στην εκπαίδευση με 4,7%, στη διατροφή και στα μη αλκοολούχα ποτά με 3%, στην κατηγορία ένδυση - υπόδηση με 2,9%, στην υγεία με 2,8%, στα άλλα αγαθά και υπηρεσίες 2,4% και στα ξενοδοχεία - καφέ - εστιατόρια 2,2%. Αντίθετα, οι τιμές των διαρκών καταναλωτικών αγαθών, στις οποίες οφείλεται και η υποχώρηση του τιμάριθμου, σημειώνουν αισθητή μείωση. Οι τιμές της ομάδας των μεταφορών μειώθηκαν κατά 6,9%, της στέγασης κατά 3,9% και των επικοινωνιών κατά 0,7%

Ο δομικός, εξάλλου, πληθωρισμός (δεν συμπεριλαμβάνονται οι τιμές των καυσίμων και των οπωροκηπευτικών) σημείωσε τον Ιούνιο μείωση κατά 0,1% και διαμορφώθηκε στο 1,4% από 1,5% τον περασμένο Μάιο, συνεπεία κυρίως της μείωσης των τιμών των ειδών διατροφής. Οι προβλέψεις της ΕΣΥΕ για τον Ιούλιο κάνουν λόγο για μικρή αύξηση του τιμάριθμου κατά περίπου 0,1% εξαιτίας κυρίως της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη. Λαμβανομένου υπόψη και του Ιουλίου, η ετήσια πρόβλεψη προσδιορίζεται πλέον περί το 1,5%. Οπως και να έχει πάντως το θέμα, φαίνεται ότι θα διαψευσθούν προς τα κάτω οι κυβερνητικές προβλέψεις για τον ετήσιο πληθωρισμό. που σύμφωνα με το βασικό σενάριο του Προγράμματος Σταθερότητας οριοθετούνται στο 2,6% και σύμφωνα με το εναλλακτικό στο 2,2%.

Πηγή Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης