Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τουρισμός μετά την πανδημία

19 Μάιος 2020
Τουρισμός μετά την πανδημία


Γιώργος Σαρδέλης
Οικονομολόγος - Συγγραφέας


1. Τουρισμός, η βαριά μας βιομηχανία

Ο τουρισμός αποτελεί για την χώρα μας την βαριά βιομηχανίας στην οικονομία μας. Περίπου το 1/4 του συνολικού ΑΕΠ της χώρας μας βασίζεται στον τουρισμό ενώ αντιθέτως ο τουρισμός σε παγκόσμιο επίπεδο αντιπροσωπεύει το 10% του ΑΕΠ.

Ασφαλώς όπως όλοι οι κλάδοι της οικονομίας μας έτσι και ο τουρισμός λόγω της πανδημίας θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και για την χώρα μας το 2020.

Η Ελλάδα κατέχει την 4η θέση μεταξύ του συνολικού αριθμού των 11 χωρών της Μεσογείου (τις 3 πρώτες θέσεις κατέχουν η Ισπανία, Ιταλία και Τουρκία) και ακολουθεί μία αυξητική τάση παγκοσμίως.

Ας δούμε κάποια στατιστικά στοιχεία που χρήζουν μελέτης από τους αρμόδιους φορείς για  την λήψη των αναγκαίων μέτρων ώστε να μετριασθούν οι μεγάλες απώλειες και φυσικά όλα εξαρτώνται από την χρονική διάρκεια της πανδημίας παγκοσμίως.

2. Αριθμός τουριστών – Έσοδα 2019

Για το 2019 ξεπέρασαν τα 34 εκατομμύρια ο αριθμός των τουριστών που επισκέφθηκε τη χώρα μας. Σύμφωνα με στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος η εισερχόμενη τουριστική κίνηση κατέγραψε αύξηση το 2019 κατά 2,8% σε σχέση με το 2018.

Παρά την μικρή αυτή αύξηση οι τουρίστες πέρυσι φαίνεται ότι άφησαν στην ελληνική οικονομία συγκριτικά πολύ περισσότερα χρήματα σε σχέση με το 2018, καθώς οι ταξιδιωτικές εισπράξεις το 2019 διαμορφώθηκαν στα 18,179 δισ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 13,0% σε σύγκριση με το 2018. Η εξέλιξη αυτή, σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τ.Τ.Ε, οφείλεται στην αύξηση των εισπράξεων

3. Η συνολική δυναμικότητα ξενοδοχειακών μονάδων

Σύμφωνα με στοιχεία της Τ.Τ.Ε. και του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος η χώρα μας για το 2019 διαθέτει πλέον 9.917 ξενοδοχειακές μονάδες με συνολική δυναμικότητα δωματίων 430.402 και 847.610 κλινών. Σημείωσε μία άνοδο 11% σε σύγκριση με το 2010 σε αριθμό κλινών όπου η μέση ξενοδοχειακή μονάδα να διαθέτει 43 δωμάτια και 86 κλίνες.
 
4. Θέσεις εργασίας

Η μεγάλη αύξηση του τουριστικού κλάδου του 2019 (ξενοδοχεία και παρεμφερή επαγγέλματα) είχε ως αποτέλεσμα να απασχοληθούν περίπου 1 εκ. εργαζόμενοι.

Οι προβλέψεις για το 2020 είναι δυσοίωνες για τους εργαζόμενους. Ήδη έχει χαθεί το δεύτερο τρίμηνο και είναι αβέβαια το πότε θα γίνει η ομαλή επανεκκίνηση του τουριστικού κλάδου καθώς εξαρτάται από την χρονική διάρκεια της πανδημίας και από τον τρόπο λειτουργίας των ξενοδοχειακών μονάδων.

5. Ειδικά μέτρα στήριξης των εργαζομένων στον τουρισμό

Στις 19 Μαρτίου το Υπουργείο Τουρισμού σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας νομοθετεί μέτρα προστασίας των εργαζομένων που είναι:

• Οι εργαζόμενοι των οποίων έληξε η κάρτα ανεργίας τον Ιανουάριο, Φεβρουάριο και Μάρτιο θα λάβουν επιπλέον το επίδομα ανεργίας για τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

• Οι εργαζόμενοι του τουριστικού κλάδου, οι οποίοι υπό ομαλές συνθήκες δεν θα είχαν απώλειες εισοδημάτων, θα λάβουν το ειδικό προνoιακό επίδομα των 800 ευρώ.

• Επιπλέον, οι εργαζόμενοι προστατεύονται από απόλυση από τις 18/3 και μετά. Όμως, ακόμα και για όσους απολύθηκαν πριν από την ημερομηνία αυτή, θα υπάρξει συγκεκριμένη μέριμνα και ειδικό χρηματοδοτικό πρόγραμμα από το Υπουργείο Εργασίας, ώστε να προστατευθούν εισοδηματικά.

Ασφαλώς το κράτος θα πρέπει να συνεχίζει και να μεριμνά για την βαριά μας βιομηχανία με ουσιαστικά και πρακτικά εφαρμόσιμα μέτρα στήριξης.  

6. Προβλεπόμενη απώλεια εσόδων για το 2020

Με την έναρξη του 2020 η τουριστική κίνηση στην χώρα μας ξεκίνησε ελπιδοφόρα. Η πανδημία όμως του κορωνοϊού φρέναρε τις αφίξεις τουριστών με συνέπεια από το μήνα Μάρτιο να είναι μηδενικές.

Στις 13 Απριλίου 2020 ο πρόεδρος του ΞΕΕ δήλωσε σε συνέντευξη του ότι η απώλεια του ξενοδοχειακού τζίρου εκτιμάται για το 2020 στα 4,46 δις ευρώ και ότι η ανάγκη χρηματοδότησης 1,8 δισ. ευρώ.

7. Εξαγγελία μέτρων επανεκκίνησης των ξενοδοχείων

Στην συνεδρίαση τις 18 Απριλίου το ΞΕΕ προτείνει 5 μέτρα για την επανεκκίνηση των ξενοδοχείων, ενδεικτικά:

1. Υγειονομική θωράκιση πελατών και εργαζομένων.
2. Εργασιακά θέματα
• Την αναστολή των ενήμερων ρυθμίσεων του ΕΦΚΑ από τον Μάρτιο του 2020 μέχρι τον Απρίλιο του 2021 και μεταφορά τους στο τέλος της συνολικής διάρκειας της ρύθμισης με παράταση αυτής και χωρίς προσαυξήσεις και τόκους
• Αντίστοιχη πρόβλεψη για το 50% των δόσεων των ρυθμίσεων που θα είναι σε ισχύ το 2021.
• Για όλα τα ξενοδοχεία (συνεχούς και εποχιακής λειτουργίας) επιδότηση των εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
• Για τα ξενοδοχεία που δεν θα ανοίξουν επιδόματα ανεργίας 12μηνης διάρκειας. Επιδότηση εργοδοτικών εισφορών μέχρι τον Απρίλιο του 2021.
3.  Φορολογικά θέματα
• Μείωση του ΦΠΑ στο 6% στη διαμονή και στο 13% στην εστίαση τουλάχιστον για 3 χρόνια.
• Κατάργηση του Συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ.
• Αναστολή πληρωμής ενήμερων φορολογικών ρυθμίσεων σε ισχύ μέχρι τον 06/2021 και αποπληρωμή των υπολειπόμενων δόσεων από 06/2021 σε 36 δόσεις.
4. Τραπεζικές ρυθμίσεις (Κεφάλαια κίνησης, επιδότηση επιτοκίων κ.λπ.).
5. Επιμέρους μέτρα
• Παράταση μισθωτηρίων των ξενοδοχείων που λήγουν το 2020 ή το 2021 για τρία χρόνια.
• Μείωση των ενοικίων στο 60%
• Μείωση μισθωμάτων αιγιαλού
• Προστασία των επενδύσεων που κινδυνεύουν με αναστολή.

7. Συμπεράσματα

Ασφαλώς τα συμπεράσματα σύμφωνα με τα προαναφερθέντα δεν είναι ευοίωνα για τον παγκόσμιο τουρισμό και φυσικά για την χώρα μας.

Ο επικεφαλής του Γερμανικού Τουριστικού Ομίλου TUI, κος Φριτς Γιούσεν πιστεύει ότι η Ελλάδα, η Κύπρος, η Βουλγαρία και η Πορτογαλία έχουν πολλές πιθανότητες σύντομα να ανοίξει η τουριστική περίοδος.

Ο Υπουργός τουρισμού Χάρης Θεοχάρης, μιλώντας στο CNN τόνισε ότι την 1η Ιουνίου θα ανοίξουν τα ξενοδοχεία 12μηνης λειτουργίας και σταδιακά όλοι οι υπόλοιποι τουριστικοί κλάδοι .

Όλοι γνωρίζουμε ότι η βαριά μας βιομηχανία όσο γρηγορότερα ανοίξει τόσο και πιο καλά θα είναι. Μην ξεχνάμε ότι η οικονομία μας εξαρτάται τον τουρισμό και οι οικονομικές συνέπειες για την Ελλάδα θα ήταν καταστροφικές. Η χώρα μας δεν προσδοκά έσοδα 18 δις της προηγούμενης περιόδου αλλά και το κάθε ευρώ είναι ζωτικής σημασίας.

Να υπενθυμίσουμε εδώ ότι εκτός των ξενοδοχειακών μονάδων υπάρχουν δεκάδες παρεμφερή επαγγέλματα που όλα μαζί αποτελούν το σύνολο του τουριστικού μας κλάδου. Θα πρέπει το κράτος να δει προσεκτικά όλα αυτά και ανάλογα να μεριμνά.

Η οικονομία μας δεν θέλει πειραματισμούς με ημίμετρα και οι ενισχύσεις να δίνονται προς όλες τις κατευθύνσεις. Δεν είμαστε μια χώρα με επάρκεια ταμειακής ρευστότητας και το κάθε ευρώ που δίνεται να δίνεται κατόπιν επισταμένων ελέγχων και όχι ασύδοτα.  

Όλα λοιπόν εξαρτώνται από την πανδημία για το χρόνο διάρκεια της και φυσικά από το οργανωτικό σχέδιο επανεκκίνησης του τουρισμού από τους αρμόδιους φορείς. Όλα μπορούν να γίνουν και να ευχηθούμε η προεργασία να έχει γίνει από καιρού και όχι «στο πόδι» την τελευταία στιγμή...

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης