Αποτελέσματα live αναζήτησης

Άνοδος του γενικού δείκτη με ελάχιστες συναλλαγές

Άνοδος του γενικού δείκτη με ελάχιστες συναλλαγές


ΑΝΟΔΟΣ ΤΟΥ ΓΕΝΙΚΟΥ ΔΕΙΚΤΗ ΜΕ ΕΛΑΧΙΣΤΕΣ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ

Του Νίκου Σακελλαρίου

Η ευρύτερη ειδησιογραφία σχετικά με την κατασκευή του εμβολίου έναντι του covid 19 είναι αυτή που τροφοδοτεί τις ανοδικές κινήσεις των αγορών, αυτή την περίοδο. Οι έρευνες που γίνονται σε όλα τα μέρη του πλανήτη δημιουργούν προσδοκίες ότι σε διάστημα 1 έτους θα υπάρξει κάποια είδηση για το εμβόλιο η οποία θα αλλάξει ολόκληρο το σκηνικό.

Οι φήμες περί εξεύρεσης εμβολίου και πειραματισμού του σε προχωρημένο στάδιο από τη Ρωσία και Κίνα , σε συνδυασμό με την προηγούμενη εβδομαδιαία υποχώρηση των αγορών, έφεραν μία σημαντική ανάκαμψη στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Οι ξένοι δείκτες και ειδικά σε Ευρωζώνη και ΗΠΑ κινήθηκαν έντονα ανοδικά (άνοδο πάνω από 4% σε DAX, CAC 3,9% και Dow Jones πάνω από 2,9%) και συμπαρέσυραν και το ελληνικό χρηματιστήριο.
Ο Γενικός Δείκτης στο Χ.Α. έκλεισε με άνοδο της τάξης του 2,74% στις 609,52 μονάδες αλλά με ιδιαίτερα χαμηλό τζίρο στα 34,15 εκατ. Ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 76 έκλεισαν ανοδικά και 26 πτωτικά. O χαμηλός όγκος συναλλαγών ουσιαστικά σηματοδοτεί μία επιφυλακτικότητα έναντι των εξελίξεων και σαφώς δεν δίνει ανοδική τάση μακροπρόθεσμα.

Στους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ξεχώρισε η άνοδος του τραπεζικού κλάδου (5,77%) μετά από την υποχώρηση κατά (-11%) την προηγούμενη εβδομάδα. Η εικόνα της παλινδρόμησης (κάτω-πάνω) εκτιμάται ότι θα συνεχιστεί στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου. Από τους υπόλοιπους κλάδους, έντονα ανοδικά κινήθηκαν χθες τα βιομηχανικά προιόντα-υπηρεσίες (4,54%), τα τρόφιμα-ποτά (3,43%), τα ταξίδια-αναψυχή (2,28%), προσωπικά-οικιακά προιόντα (2,66%).

Ενόψει θερινής περιόδου, ο τουρισμός αποτελεί το πρώτο μέλημα παγκοσμίως. Οι αεροπορικές εταιρείες βρίσκονται σε κρίσιμη φάση, τουριστικά πρακτορεία απειλούνται με λουκέτα (μετά και το πρόσφατο λουκέτο της Thomas Cook το οποίο δεν έχει απορροφηθεί από την αγορά), ξενοδοχεία ενδέχεται να μην ανοίξουν με μέτρα προφύλαξης για μόνο ένα δίμηνο.  Αν υπάρξει μία καλύτερη κατάσταση υγειονομικά, τότε θα υπάρξει τουρισμός και στην Ελλάδα -έστω και εσωτερικός- με αποτέλεσμα να μετριαστούν οι απώλειες από την ύφεση. Στο αρνητικό σενάριο, μία τουριστική αποχή που θα ξεπερνά το 80% επί των υπαρχόντων κλινών στην Ελλάδα θα δημιουργήσει διψήφια ύφεση στο τέλος του χρόνου.  

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης