Αποτελέσματα live αναζήτησης

Λήξη προθεσμίας ειδικού φόρου ακινήτων και δήλωσης Ε9—Αναγκαιότητα παράτασης

15 Μάιος 2020
Λήξη προθεσμίας ειδικού φόρου ακινήτων και  δήλωσης Ε9—Αναγκαιότητα παράτασης
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσηςΕπιμέλεια

Επιστημονική ομάδα TAXHEAVEN


Υπενθυμίζουμε πως σύμφωνα με την παρ. 3α του άρθρου 23 του ν. 3427/2005, όπως αντικαταστάθηκε με  την παρ. 1 του άρθρου 73 του ν. 4607/2019 και ισχύει από 1.1.2019 και εφεξής, για τη σύσταση, απόκτηση και κάθε άλλη μεταβολή σε δικαιώματα επί ακινήτων, υποβάλλεται δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) μέχρι την 31η Μαΐου του επόμενου έτους από την ημέρα της μεταβολής. Για παράδειγμα αν ένας φορολογούμενος είχε αποκτήσει ακίνητο από αγορά στις 10 Ιανουαρίου 2019, το δικαίωμα επί του ακινήτου αυτού θα πρέπει να δηλωθεί εμπρόθεσμα στη δήλωση στοιχείων ακινήτων (Ε9) έτους 2020 μέχρι την 31η Μαΐου 20201.

Φέτος η 31η Μαΐου συμπίπτει με αργία (Κυριακή) οπότε η προθεσμία της εν λόγω υποχρέωσης παρατείνεται μέχρι και την 1η Ιουνίου.

Εξαιτίας των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, θεωρούμε επιτακτική την ανάγκη όπως το Υπουργείο προχωρήσει σε νομοθετική ρύθμιση ώστε η προθεσμία αυτή να παραταθεί για εύλογο χρονικό διάστημα. Είμαστε επίσης σε αναμονή αποφάσεων και υιοθέτησης μέτρων για την ελάφρυνση της φορολογικής επιβάρυνσης στους ιδιοκτήτες ακινήτων που υπέστησαν «κούρεμα» των εισοδημάτων τους με κρατική εντολή.

Κατανοούμε πως η υποβολή  των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων είναι αναγκαία για την έκδοση των εκκαθαριστικών του ΕΝ.Φ.Ι.Α., ωστόσο πρέπει και η πολιτεία να λάβει υπόψη της τις δύσκολες καταστάσεις που βιώνει η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών στην παρούσα συγκυρία.

Για τους ίδιους λόγους θεωρούμε ότι πρέπει να δοθεί παράταση και στην υποβολή δήλωσης ειδικού φόρου ακινήτων (Ε.Φ.Α.) της οποίας η καταληκτική ημερομηνία υποβολής είναι η 20η Μαΐου 2020.


________________

[1] Αναλυτικές οδηγίες μπορείτε να δείτε και στην εγκύκλιο Ε. 2082/2019.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης