Επιστολή Διαμαρτυρίας για τις δηλώσεις Ε9 του Αλεβιζάκης Παναγιώτη

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

4 Ιούλιος 2009
Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους φορολογούμενους γύρω από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις δηλώσεις Ε9, χρησιμοποιεί ατυχείς και αδόκιμες εκφράσεις, με αποτέλεσμα να εκτίθεται το σύνολο των συναδέλφων οικονομολόγων που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο. Taxheaven.gr

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ

Κύριε Υπουργέ,

Με λύπη μας διαπιστώνουμε ότι η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων στην προσπάθειά της να ενημερώσει τους φορολογούμενους γύρω από τα προβλήματα που έχουν προκύψει με τις δηλώσεις Ε9, χρησιμοποιεί ατυχείς και αδόκιμες εκφράσεις, με αποτέλεσμα να εκτίθεται το σύνολο των συναδέλφων οικονομολόγων που ασχολούνται επαγγελματικά με αυτό το αντικείμενο.

Συγκεκριμένα από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου σας αναφέρεται χαρακτηριστικά η φράση : «κατά την επεξεργασία των δηλώσεων στοιχείων ακινήτων Ε9 (αρχικές - τροποιητικές) που έχετε υποβάλει τα έτη 2005-2008 , προέκυψαν σημαντικά λάθη ή παραλήψεις με αποτέλεσμα να διαμορφώνεται εσφαλμένη εικόνα της περιουσιακής σας κατάστασης την 1/1/2008. Για το λόγο αυτό καλείστε , εντός 15 ημερών από την παραλαβή της παρούσας , να ..»

Οι κατηγορίες αυτές, γιατί περί κατηγοριών πρόκειται, είναι αναληθής και επιτρέψτε μας να πούμε σκόπιμες.

Αναρωτιόμαστε μήπως διατυπώνονται για να καλυφθούν οι αδυναμίες και η ανεπάρκεια των υπηρεσιών.
 

Κύριε Υπουργέ

Η παραπάνω διατύπωση  είναι ατυχής, σας βεβαιώνουμε ότι, από την εργασία των συναδέλφων μας, δεν προκύπτουν ούτε λάθη ούτε παραλήψεις.

Οι συνάδελφοι με επαγγελματική συνέπεια λειτούργησαν για το σύνολο  των επιτηδευματιών και υπέβαλλαν σύμφωνα με το νόμο το Ε9.

Εξάλλου πως είναι δυνατόν οι ίδιοι επαγγελματίες , για τα νομικά πρόσωπα - επιχειρήσεις   να υποβάλλουν το σύνολο των υποχρεώσεων έγκαιρα και υπεύθυνα , να έχουν είσπραξη οι υπηρεσίες σας   το ΕΤΑΚ και τους αναλογούντες φόρους  ,  δηλαδή να είναι επαρκείς , και να εμφανίζονται ανεπαρκείς στην υποβολή του Ε9 για τα φυσικά πρόσωπα

Οι υπηρεσίες σας θα πρέπει να αναζητήσουν αλλού τα λάθη και όχι να κατηγορούν τον κλάδο των Λογιστών - Φοροτεχνικών.

Η συνήθης λογική των εφοριών  «Λάθος είναι στα έκανε ο Λογιστή σας πηγαίνετε σε αυτόν να σας τα ξαναφτιάξει» εμάς τους λογιστές δεν μας πείθει αντιθέτως μας εξοργίζει, εξοργίζει και τους ίδιους τους φορολογούμενους.

Η είσπραξη του ΕΤΑΚ  από τα φυσικά πρόσωπα θα μπορούσε να γίνει έγκαιρα και δίχως προβλήματα αν από την αρχή οι συνάδελφοί μας είχαν την δυνατότητα να υποβάλλουν  το Ε9 ηλεκτρονικά και να παρακολουθούν την εξέλιξη του. Τότε  ούτε καθυστερήσεις θα παρουσιαζόντουσαν , ούτε χρήματα θα είχαν  δαπανηθεί από τη πολιτεία για την «επεξεργασία» του Ε9 .

Κύριε Υπουργέ

Σας καλούμε να συνεργαστείτε με το  αντιπροσωπευτικό όργανο των Οικονομολόγων που, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι το  Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας .

Είναι  προς το συμφέρον όλων , της Πολιτείας  , των υπηρεσιών του Υπουργείου σας των ιδίων των συναδέλφων μας οικονομολόγων, αφού είναι γνώστες του αντικειμένου οι πλέον αρμόδιοι να βοηθήσουν με ουσιαστικές προτάσεις.

Πρέπει να αντιληφθείτε ότι στην δύσκολη για τον τόπο μας χρονική περίοδο είμαστε συνεργάτες. Με την πλούσια επαγγελματική μας εμπειρία είμαστε ίσως οι πλέον ιδανικοί.

Τέλος ευελπιστούμε ότι θα αποκαταστήσετε την εις βάρος των συναδέλφων μας κατηγορία ότι έκαναν με αμέλεια την εργασία τους.

Με εκτίμηση

Αλεβιζάκης Παναγιώτης

Μέλος της Κ.Δ. του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας

Εκπρόσωπος Ανεξάρτητης Κίνησης Οικονομολόγων Ελλάδος

Δ/νση επ/νιας

Μ. Μπότσαρη 64 Α Χανιά

Τηλ. 28210-99238

Fax  28210-99280

Email: [email protected]

Κοινοποίηση:

Στον Πρόεδρο και τους Βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου.

Στον Πρόεδρο και τα μέλη της Κ.Δ. του ΟΕΕ

Στον Αθηναϊκό και επαρχιακό Τύπο

Στο σύνολο των μελών του ΟΕΕ