Αποτελέσματα live αναζήτησης

Πτώση κάτω από τις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με ελάχιστες όμως συναλλαγές

Πτώση κάτω από τις 600 μονάδες για τον Γενικό Δείκτη με ελάχιστες όμως συναλλαγές

Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη Τaxheaven

Με τις χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 54 εβδομάδων ολοκληρώθηκε η πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας. Ο Γενικός Δείκτης υποχώρησε κατά (-1,28%) στις 596,34 μονάδες με συναλλαγές ύψους 23,4 εκατ. ευρώ. Η απουσία επενδυτικού ενδιαφέροντος ήταν εμφανέστατη και η απραξία αποτέλεσε τον κύριο λόγο που ο Γενικός Δείκτης επέστρεψε κάτω από τις 600 μονάδες. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 38 έκλεισαν ανοδικά και οι 61 πτωτικά.

Η χρηματιστηριακή αγορά εκτιμά ότι κάποιες μετοχές θα βγουν από τους δείκτες MSCI (σταθμισμένοι χρηματιστηριακοί δείκτες της Morgan Stanley) και αυτός είναι ένας λόγος που πιέζει λίγο παραπάνω συγκεκριμένες μετοχές που ανήκουν σ' αυτούς τους δείκτες.

Επίσης το γεγονός ότι και οι ξένοι χρηματιστηριακοί δείκτες σε Ευρώπη και ΗΠΑ, κινήθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα επηρέασε και το ελληνικό χρηματιστήριο.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης υποχώρησε κατά (-1,43%) εξαιτίας των πιέσεων στις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης ενώ ο δείκτης μετοχών μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid cap) υποχώρησε κατά (-0,33%) με ελάχιστες συναλλαγές στις μετοχές του.

Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, ανοδικά κινήθηκαν μόνο το Εμπόριο (2,73%) εξαιτίας των προσδοκιών από το ‘άνοιγμα’ της αγοράς, οι Πρώτες Ύλες (1,42%) και η Τεχνολογία (0,11%) λόγω της ψηφιακής αναβάθμισης σε κράτος και ιδιώτες κατά το διάστημα του lockdown.

Πτωτικά κινήθηκαν οι κλάδοι των Τροφίμων-Ποτών (-2,16%) λόγω αποκόμισης κερδών από την μετοχή της Coca Cola (EEE), Tηλεπικοινωνιών (-2,10%) λόγω της παρατεταμένης πίεσης στη μετοχή του ΟΤΕ, Κατασκευών-Υλικών (-1,32%), Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,75%) και Τραπεζών (-0,11%).  

Οι επενδυτές (ιδιώτες και θεσμικοί) δεν θέλουν να προχωρήσουν σε συναλλαγές με ‘θολό’ ορίζοντα για τις επιχειρήσεις και την οικονομία. Η εκτίμηση είναι ότι ενδεχομένως να υπάρξει αύξηση συναλλαγών προς το τέλος του α' εξαμήνου όταν θα έχουν ξεκαθαρίσει τόσο η κατάσταση των επιχειρήσεων αλλά και της οικονομίας και όταν θα φανούν οι προοπτικές για το θερινό εξάμηνο σε ότι αφορά τον τουρισμό, τις μεταφορές, το εμπόριο και την εστίαση.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης