Τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη του τουριστικού τομέα

Ανακοινώσεις ΑΑΔΕ - e-ΕΦΚΑ - Υπ.Οικ. - ΔΥΠΑ - Ε.Ένωσης κ.ά.

8 Μάιος 2020
27 εκατομμύρια άτομα εργάζονται άμεσα ή έμμεσα στην τουριστική βιομηχανία της ΕΕ Taxheaven.gr



Ο τουρισμός είναι ένας από τους τομείς που πλήττονται περισσότερο από το ξέσπασμα της πανδημίας. Πως προστατεύει η ΕΕ επιχειρήσεις, εργαζόμενους και επιβάτες;
 
Οι ταξιδιωτικές απαγορεύσεις που σχετίζονται με την πανδημία έχουν αποδεκατίσει την τουριστική βιομηχανία, η οποία συνιστά σημαντικό παράγοντα της ευρωπαϊκής οικονομίας. Τα έσοδα αναμένεται να μειωθούν κατά 50% για ξενοδοχεία και εστιατόρια, 70% για ταξιδιωτικούς πράκτορες και ταξιδιωτικά γραφεία και 90% για κρουαζιέρες και αεροπορικές εταιρείες. Η Ευρώπη αντιπροσωπεύει το ήμισυ των τουριστικών αφίξεων στον κόσμο και η κατάσταση είναι ιδιαίτερα δύσκολη για τις ευρωπαϊκές χώρες που εξαρτώνται από τον τουρισμό, όπως η Ισπανία, η Ιταλία, η Γαλλία και η Ελλάδα.

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Τουρισμού των Ηνωμένων Εθνών, από τις 20 Απριλίου, το 100% των παγκόσμιων τουριστικών προορισμών είχε θεσπίσει προσωρινούς ταξιδιωτικούς περιορισμούς ως απάντηση στο ξέσπασμα της επιδημίας, το 83% των οποίων είχε ήδη τεθεί σε ισχύ για τέσσερις ή περισσότερες εβδομάδες. Καμία χώρα δεν έχει χαλαρώσει, μέχρι τώρα, αυτούς τους περιορισμούς.

Πολλοί ταξιδιώτες έχουν δυσκολευτεί να επιστρέψουν στην πατρίδα τους, ενώ οι τουριστικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα ρευστότητας, καθώς υπάρχουν πολύ λίγες νέες κρατήσεις και μεγάλος αριθμό αιτήσεων για επιστροφές χρημάτων μετά από ακυρώσεις. Οι αερομεταφορείς υφίστανται μια άνευ προηγουμένου πίεση.
 
Στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας κατά τη διάρκεια της κρίσης

Οι επιχειρήσεις και όσοι εργάζονται στον τουριστικό τομέα επωφελούνται ήδη από τα μέτρα της ΕΕ που ελήφθησαν για την αντιμετώπιση της κρίσης, συμπεριλαμβανομένης της στήριξης ρευστότητας, των φορολογικών ελαφρύνσεων, της χαλάρωσης των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις, καθώς και της προσωρινής αναστολής των κανόνων της ΕΕ για τα "slots" των αεροδρομίων για αποφυγή άδειων πτήσεων.

Για την προστασία των επιβατών, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενημέρωσε τις οδηγίες για τα δικαιώματα τους και την οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια. Διευκόλυνε, επίσης, τον επαναπατρισμό δεκάδων χιλιάδων ευρωπαίων πολιτών που βρίσκονται στο εξωτερικό, μέσω του μηχανισμού πολιτικής προστασίας της ΕΕ. Τα μέτρα της ΕΕ για τη στήριξη της τουριστικής βιομηχανίας συμπληρώνουν και ενισχύουν τα μέτρα που λαμβάνονται σε εθνικό επίπεδο.


Μάθετε περισσότερα για το τι κάνει η ΕΕ για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

 
Ο τουριστικός κλάδος της ΕΕ
- συνεισφέρει 10-11% στο συνολικό ΑΕΠ της ΕΕ
- αντιπροσωπεύει το 12% της απασχόλησης στην ΕΕ
- έχει σχεδόν 3 εκατομμύρια επιχειρήσεις, το 90% των οποίων είναι ΜμΕ

Το ΕΚ ζητά περισσότερη δράση για να σώσει την τουριστική βιομηχανία

Η ΕΕ θα πρέπει να αναπτύξει έναν μηχανισμό πρόληψης και διαχείρισης για την προστασία των εργαζομένων και των εταιρειών στον τουριστικό κλάδο και τη διασφάλιση της ασφάλειας των επιβατών, ανέφεραν οι ευρωβουλευτές σε ψήφισμα της 17 Απριλίου.

Η επιτροπή μεταφορών και τουρισμού του ΕΚ ζήτησε ένα ειδικό σχέδιο δράσης διάσωσης για να καλύψει τις ανάγκες του τουριστικού τομέα.


Μάθετε περισσότερα
 
Covid-19 και τουρισμός    

Μεταφορές: περισσότερη υποστήριξη και καλύτερος συντονισμός για την αντιμετώπιση του Covid-19  

COVID-19: σχέδιο προστασίας του πολιτιστικού τομέα στην ΕΕ ζητούν ευρωβουλευτές   
 
Βιντεοδιάσκεψη των υπουργών Τουρισμού (27 Απριλίου 2020)   
 
Μετακινήσεις και μεταφορές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορονοϊού   
 
Εσωτερική αγορά, βιομηχανία, επιχειρηματικότητα και ΜμΕ   
 
Τουρισμός