Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν προχωρά σε πακέτα στήριξης της βρετανικής οικονομίας

Η Τράπεζα της Αγγλίας δεν προχωρά σε πακέτα στήριξης της βρετανικής οικονομίας


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αιρετικός είναι ο τρόπος αντιμετώπισης της κρίσης από την Τράπεζα της Αγγλίας όπως διαφαίνεται από δημοσίευμα των Financial Times. Aν βλέπει μία πτώση οικονομικής δραστηριότητας μέχρι 30% στο α' εξάμηνο, δεν θα προχωρήσει σε άμεσα μέτρα στήριξης της βρετανικής οικονομίας πριν δει την ανάκαμψη της στο β' εξάμηνο. Η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας είναι μεγαλύτερη των τελευταίων 300 ετών.

Η Τράπεζα της Αγγλίας θεωρεί ότι η ανάκαμψη της βρετανικής οικονομίας θα είναι ισχυρή και προτείνει να δοθούν μετά την ανάκαμψη κάποια κίνητρα περαιτέρω ενίσχυσης. Με τον τρόπο αυτό ουσιαστικά κάνει ‘οικονομία πυρομαχικών’ στον πόλεμο με τον Covid-19 και θεωρεί ότι η βρετανική οικονομία θα βγει περισσότερο κερδισμένη και με λιγότερα δημοσιονομικά προβλήματα εάν χρηματοδοτηθεί η άνοδός της στο επόμενο διάστημα

Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι η Επιτροπή Νομισματικής Πολιτικής διατήρησε το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,1% και τον στόχο για αγορές ομολόγων -κυρίως βρετανικού κρατικού χρέους- στα 645 δισεκ. λίρες (797 δισεκ. δολάρια). Η Τράπεζα της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι αναμένει το βρετανικό ΑΕΠ να συρρικνωθεί κατά 14% το 2020 και να ακολουθήσει ανάκαμψη 15% το 2021.

Χρηματιστηριακά, ο δείκτης FTSE 100 στο Λονδίνο, επιστρέφει στις 6.000 μονάδες έχοντας μία υποχώρηση περίπου 18-20% σε σχέση με τα ιστορικά υψηλά που είχε φτάσει στο πρώτο δίμηνο 2020. Αν και δεν υπάρχει ακόμη κάποια συγκεκριμένη τάση στο βρετανικό χρηματιστήριο, διαφαίνεται ότι κερδισμένες θα είναι οι μετοχές των επιχειρήσεων υγείας και οι φαρμακευτικές. H ισοτιμία Ευρώ/Στερλίνας διαμορφώνεται στο 0,871 στερλίνες ενώ η ισοτιμία Στερλίνας/Αμερικάνικου Δολαρίου διαμορφώνεται στα 1,24 δολάρια περίπου.

Η ενίσχυση της Στερλίνας έναντι του ευρώ και του δολαρίου αποτελεί μέτρο σύγκρισης της πορείας της βρετανικής οικονομίας σε σχέση με την Ε.Ε και τις ΗΠΑ. Θα δυσκολέψει μεν κάποιες εξαγωγές αλλά ουσιαστικά θα ενισχύσει τις βρετανικές επιχειρήσεις σε θέματα εξαγορών και συγχωνεύσεων.

ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΟ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΙΣΟΖΥΓΙΟ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

Ο Covid-19 θα ανατρέψει το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με την Βρετανία προς όφελος των Βρετανών. Η έλλειψη αφίξεων (η Βρετανία είναι μέσα στους 3 πρώτα κράτη στην κατεύθυνση τουριστών προς την Ελλάδα) ανατρέπει το εμπορικό ισοζύγιο της Ελλάδας με τη Βρετανία. Αντίθετα, ενισχύεται το εμπόριο της Βρετανίας έναντι της Ελλάδας με εξαγωγές προς την Ελλάδα χημικών και βιοχημικών προϊόντων, ιατρικών μηχανημάτων, φαρμάκων και άλλων προϊόντων υψηλής τεχνολογίας.  

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης