Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στον δρόμο… τα 14 ειδικά συνεργεία των «φοροελεγκτών του Σαββατοκύριακου»

3 Ιούλιου 2009 Σχόλια
  • ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και αποδείξεις λιανικών πωλήσεων θα «ξεψαχνίζουν» από σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας τους για εφέτος, τα 14 ειδικά συνεργεία που συστάθηκαν από το Yπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας.
Στον δρόμο… τα 14 ειδικά συνεργεία των «φοροελεγκτών του Σαββατοκύριακου»                                             
ΦΠΑ, φόρο μισθωτών υπηρεσιών και αποδείξεις λιανικών πωλήσεων θα «ξεψαχνίζουν» από σήμερα, πρώτη ημέρα λειτουργίας τους για εφέτος, τα 14 ειδικά συνεργεία που συστάθηκαν από το Yπουργείο Οικονομικών για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων σε 9 νομούς της χώρας.

Με βάση τις διατάξεις σύστασης και λειτουργίας των συνεργείων, οι περίπου 400 ελεγκτές, οι οποίοι θα τα στελεχώσουν, θα εξορμούν τα τριήμερα Παρασκευής - Σαββάτου - Κυριακής και σε διαφορετικές ώρες κάθε εβδομάδα προκειμένου να διατηρούν το στοιχείο του αιφνιδιασμού. Ειδικότερα, δε, θα ερευνούν αν εκδόθηκαν τα κατά περίπτωση απαραίτητα φορολογικά στοιχεία (π.χ. τιμολόγια, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών και πωλήσεων λιανικής, δελτία αποστολής κ.ο.κ.).

Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα μπουν κατά βάση ο κλάδος της εστίασης και αναψυχής (π.χ. μπαρ, εστιατόρια κ.λπ.), αλλά και εμπορικά καταστήματα, όπως επίσης και διάφορες άλλες επιχειρήσεις.

Τυπικώς, το έργο των 14 συνεργείων έχει ξεκινήσει από την 1η Ιουλίου και τα 14 ειδικά συνεργεία που συγκροτήθηκαν για τη διενέργεια προληπτικών φορολογικών ελέγχων θα δραστηριοποιούνται σε 9 νομούς της χώρας (Αττική, Θεσσαλονίκη, Αχαΐα, Ηράκλειο, Εύβοια, Χαλκιδική, Κέρκυρα, Κεφαλονιάς και Πρέβεζας). Μάλιστα, καθένα από τα 14 ειδικά συνεργεία θα αποτελείται από επιμέρους διμελή ή τριμελή κλιμάκια εφοριακών.

Με βάση το σχέδιο, οι έλεγχοι θα διενεργούνται τρεις φορές την εβδομάδα, κυρίως Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή. Οι ώρες και η περιοχή που θα βγαίνουν για προληπτικό έλεγχο τα ειδικά συνεργεία θα ορίζονται "στο παρά πέντε" με την εντολή ελέγχου που θα δίνει ο επικεφαλής κάθε κλιμακίου για να αποφεύγονται προφανώς φαινόμενα συναλλαγών. Επιπλέον, κάθε εβδομάδα θα υπάρχει ανακαθορισμός των στελεχών των επιμέρους συνεργείων και θα εναλλάσσονται οι υπάλληλοι που συμμετέχουν σ΄ αυτά. Τα ειδικά συνεργεία θα διενεργούν προληπτικούς ελέγχους σε όλους τους επιτηδευματίες, ανεξαρτήτως ύψους ακαθάριστων εσόδων και νομικής μορφής. Οι έλεγχοι επικεντρώνονται κυρίως στην απόδοση του ΦΠΑ, του φόρου μισθωτών υπηρεσιών και άλλων φορολογικών υποχρεώσεων των επιχειρήσεων και επιτηδευματιών.

Ακόμη, οι ελεγκτές θα ερευνούν αν εκδόθηκαν τα προβλεπόμενα φορολογικά στοιχεία (δελτία αποστολής, δελτία αποστολής -τιμολόγια, αποδείξεις λιανικής πώλησης, αποδείξεις παροχής υπηρεσιών κ.λπ.) για τη διακίνηση και την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών μεταξύ επιτηδευματιών ή μεταξύ επιτηδευματιών και ιδιωτών-καταναλωτών.

Με βάση τις οδηγίες που έχουν δοθεί, στο στόχαστρο των φοροελεγκτών θα υπαχθούν και οι καταναλωτές που έχουν προβεί σε αγορές έξω από τον χώρο των καταστημάτων, από τους οποίους θα ζητείται να επιδείξουν τις αποδείξεις για τις αγορές που πραγματοποίησαν. Σε περίπτωση που δεν έχει εκδοθεί απόδειξη, τότε τα μέλη του συνεργείου θα εισέρχονται στην επαγγελματική εγκατάσταση για να επαληθεύσουν την παράβαση. Στη συνέχεια θα ελέγχουν εάν έχουν αποδοθεί οι παρακρατούμενοι φόροι (ΦΠΑ, ΦΜΥ κ.λπ.).

Στο μεταξύ, έχει ήδη ξεκινήσει από προχθές και το θερινό ελεγκτικό πρόγραμμα της ΥΠΕΕ με ελέγχους κατά βάση στις παραθεριστικές και νησιωτικές τουριστικές περιοχές. Στο στόχαστρο βρίσκονται μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, ενοικιαζόμενα δωμάτια, κάμπινγκ, επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, τουριστικά γραφεία, εστιατόρια, κέντρα διασκέδασης, μπαρ, καταστήματα τουριστικών ειδών, αλλά και όσοι διοργανώνουν συναυλίες με επώνυμους καλλιτέχνες.

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης