Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ευρωπαική Επιτροπή: Ύφεση 9,7% για το 2020 η Ελλάδα λέει στην έκθεση - προβλέψεων της

Ευρωπαική Επιτροπή: Ύφεση 9,7% για το 2020 η Ελλάδα λέει στην έκθεση - προβλέψεων της


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

H Eλλάδα θα αντιμετωπίσει ύφεση 9,7%, που είναι το υψηλότερο ποσοστό μεταξύ των κρατών-μελών, πάνω από την Ιταλία (9,5%) αλλά και την Ισπανία (9,4%). Υπερβαίνει δε και το αρνητικό σενάριο του υπουργείου Οικονομικών (7,9%) που κατέθεσε πρόσφατα η κυβέρνηση στις Βρυξέλλες αναφέρει η έκθεση-πρόβλεψη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Tο βασικό σενάριο του ΥΠΟΙΚ, που μιλά για ύφεση 4,7%. Το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί στο 196% του ΑΕΠ το 2020, για να μειωθεί στο περίπου 183% το 2021, με τη στήριξη της οικονομικής ανάκαμψης.

Στην ευρωζώνη η πτώση του ΑΕΠ αναμένεται κατά 7,7% φέτος, με ανάπτυξη του κατά 6,3% του χρόνου. Για τη Γερμανία προβλέπει ύφεση 6,5% φέτος και ανάπτυξη 5,9% το 2021, για την Ισπανία πτώση του ΑΕΠ κατά 9,4% φέτος και ανάπτυξη 7,0% το 2021

Σύμφωνα με την έκθεση, η οικονομία της Ελλάδας αναμένεται να δεχθεί σοβαρό πλήγμα το 2020 από την πανδημία του κορωνοϊού και τα αντίμετρα που ελήφθησαν για να περιοριστεί η εξάπλωσή του, γράφει στις εαρινές της προβλέψεις η Κομισιόν. Όπως τονίζει, η επίπτωση της κρίσης αναμένεται να είναι μεγάλη λόγω της σημασίας του τομέα τουρισμού στην Ελλάδα και του υψηλού μεριδίου των μικρών επιχειρήσεων, που είναι ιδιαίτερα ευάλωτες. Παρά την ταχεία πολιτική αντίδραση, η ισχυρή συρρίκνωση της παραγωγής προβλέπεται πως θα έχει επιπτώσεις στην απασχόληση, γράφει η Κομισιόν, συμπληρώνοντας ωστόσο πως την κρίση αναμένεται να ακολουθήσει ανάκαμψη το 2021. Η ύφεση και το κόστος των δημοσιονομικών μέτρων για να αντιμετωπιστεί η κρίση θα οδηγήσουν σε ευμέγεθες έλλειμμα το 2020, σημειώνει η Κομισιόν.

Τι απαντά το Υπουργείο Οικονομικών για τις διαφορετικές εκτιμήσεις

Σε δύο συγκεκριμένους λόγους αποδίδουν κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών τις μεγάλες διαφορές σχετικά με την ύφεση εφέτος. O πρώτος λόγος είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κάνει διαφορετικές προβλέψεις για τον χρόνο ανοίγματος της οικονομίας και ο δεύτερος, ότι  Λαμβάνει υπόψη μόνο μέρος των μέτρων που υλοποιούνται. Δεν λαμβάνει υπόψη τη ρευστότητα ύψους 7 δισ. ευρώ με τα εγγυοδοτικά προγράμματα.

Νέα πτώση του Γενικού Δείκτη προς τις 600 μονάδες

Η καθοδική τάση (μετά την μικρή ανοδική κίνηση της προηγούμενης εβδομάδας) συνεχίστηκε και στη συνεδρίαση της Τετάρτης. Το κύριο χαρακτηριστικό της συνεδρίασης είναι ότι και πάλι οι συναλλαγές ήταν πολύ χαμηλές μόλις 45 εκατ. ευρώ και από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 17 έκλεισαν ανοδικά και οι 72 πτωτικά.

Τις μεγαλύτερες απώλειες κατέγραψαν οι εταιρείες εμπορίου (-4,24%), διύλισης πετρελαίου (-4%) και οι Τράπεζες (-2,88%). Οι δύο τελευταίο κλάδοι είχαν κινηθεί ανοδικά στις προηγούμενες συνεδριάσεις και οι επενδυτές έσπευσαν να πάρουν τα κέρδη τους. Οριακά κινήθηκε ο κλάδος των Πρώτων Υλών (0,05%). Επί της ουσίας και η χθεσινή συνεδρίαση στο Χ.Α ήταν ως «μη γενόμενη» για το ελληνικό χρηματιστήριο.

Βρισκόμαστε στη φάση της αυξημένης μεταβλητότητας και των βραχυπρόθεσμων κερδών αλλά και της αναμονής εξελίξεων σε ότι αφορά το άνοιγμα των επιχειρήσεων ενόψει καλοκαιριού.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης