Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για οικειοθελή υποβολή δηλώσεων, ζητάει ο Β. Σπανάκης

Δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για οικειοθελή υποβολή δηλώσεων, ζητάει ο Β. Σπανάκης


Τη δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών των συνταξιούχων, με την παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων αναδρομικών στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί, ζητάει ο Βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας Βασίλης-Πέτρος Σπανάκης, με Κοινοβουλευτική Ερώτηση που κατέθεσε σήμερα προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα.

Το πλήρες κείμενο της Ερώτησης

ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ-ΠΕΤΡΟΣ Ν. ΣΠΑΝΑΚΗΣ
Βουλευτής Νέας Δημοκρατίας
Β3΄ Νοτίου Τομέα Αθηνών


Αθήνα, 5 Μαΐου 2020

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα    

Θέμα: «Δίκαιη φορολόγηση των αναδρομικών»

Είναι γνωστό ότι στο τέλος του 2019 οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξέδωσαν ένα πολύ μεγάλο αριθμό Πράξεων Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρων για το οικονομικό έτος 2014. Στις εν λόγω πράξεις περιελήφθησαν σωρευτικά και εισοδήματα για τα οποία οι φορολογούμενοι απέκτησαν δικαίωμα είσπραξης σε προηγούμενα του ημερολογιακού έτους 2013 έτη και ως εκ τούτου έπρεπε να φορολογηθούν διακριτά στα αντίστοιχα οικονομικά έτη π.χ. στα οικονομικά έτη 2013,2012 κ.λπ. (έχει υποβληθεί για το ίδιο θέμα η υπ’ αριθμ. πρωτ. 3372/17.1.2020 Ερώτηση).

Μέχρι σήμερα για το θέμα αυτό δεν έχει αναληφθεί σχετική νομοθετική ρύθμιση, με εξαίρεση τη μετάθεση της ημερομηνίας από 29/2/20 σε 29/5/20 κατά την οποία οι οφειλές αυτές καθίστανται ληξιπρόθεσμες (άρθρο 104, Ν. 4670/2020). Σημειώνεται ότι οι Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ εξακολουθούν να χρεώνουν τόκους εκπρόθεσμης καταβολής (άρθρο 53, Ν. 4174/2013) και μετά την ψήφισή του  Ν. 4670/2020 με αποτέλεσμα η αγωνία, η δυσαρέσκεια και ο εκνευρισμός των συνταξιούχων να επιτείνεται.

Επειδή και στο ημερολογιακό έτος 2014 καθώς και στα επόμενα ημερολογιακά έτη, δόθηκαν αναδρομικά που αφορούσαν προηγούμενα έτη, ενδέχεται μεγάλος αριθμός φορολογούμενων να μην έχει υποβάλει τις σχετικές δηλώσεις και να επαναληφθεί η διαδικασία που ακολουθήθηκε για το οικονομικό έτος 2014, η οποία δημιούργησε μεγάλα προβλήματα στους φορολογούμενους και στις Υπηρεσίες της ΑΑΔΕ.

Επειδή κάτι τέτοιο δύναται να αποφευχθεί με την παροχή κινήτρων (όπως για παράδειγμα η μη επιβολή προστίμων-τόκων-προσαυξήσεων) για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων από τους φορολογούμενους, για τις ως άνω περιπτώσεις αναδρομικών.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

Προτίθεσθε να προωθήσετε σχετική νομοθετική ρύθμιση με παροχή κινήτρων για την οικειοθελή υποβολή δηλώσεων αναδρομικών στις περιπτώσεις που δεν έχουν υποβληθεί οι σχετικές δηλώσεις;

Ο ερωτών Βουλευτής
Βασίλειος-Πέτρος Ν. Σπανάκης

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης