Μικρή άνοδος με τις χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 2 ετών

Χρηματιστηριακές εξελίξεις

5 Μάιος 2020
Taxheaven.grΤου Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven


Στη λογική του «δύο βήματα εμπρός και ένα πίσω» κινούνται οι κεφαλαιαγορές τις δύο τελευταίες εβδομάδες. Μετά από 3 ανοδικές συνεδριάσεις την προηγούμενη εβδομάδα, ήρθαν 2 καθοδικές και σήμερα επέστρεψαν σε άνοδο οι αγορές. Στο ίδιο (διεθνές) μοτίβο κινήθηκε και το ελληνικό χρηματιστήριο σ’ αυτό το διάστημα.

Η αντίσταση των 630 μονάδων φαντάζει αρκετά ισχυρή για τον Γενικό Δείκτη ο οποίος αφού διόρθωσε προς τις 600 μονάδες έκλεισε σήμερα στις 610,39 μονάδες με άνοδο 1,33%. Μία άνοδος που προήλθε κυρίως από την ανάκαμψη του τραπεζικού κλάδου (3,33%) και παρά τις διφορούμενες αναλύσεις που βγαίνουν από τους διεθνείς οίκους. Η κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες δεν είναι βεβαίως ρόδινη αλλά οι ξένοι και εγχώριοι επενδυτές εκτιμούν ότι εάν βελτιωθεί το κλίμα στην οικονομία θα έρθει μία σημαντική χρηματιστηριακή άνοδος για τον κλάδο.

H χθεσινή συνεδρίαση ήταν ιδιαίτερα ρηχή από πλευράς τζίρου. Οι συναλλαγές διαμορφώθηκαν στα 35,35 εκατ. Ευρώ και είναι οι χαμηλότερες συναλλαγές των τελευταίων 2 ετών για την εποχή αυτή. Συνεπώς δεν μπορούν να εξαχθούν συμπεράσματα από τη χθεσινή συνεδρίαση. Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης FTSE Large Cap αυξήθηκε κατά 1,16% ενώ ο δείκτης μεσαίας κεφαλαιοποίησης FTSE MID Cap είχε υποχώρηση (-0,14%).

Από τους υπόλοιπους κλάδους, ξεχώρισε η άνοδος των πετρελαικών εταιρειών (διυλιστηρίων) κατά 4,93% εξαιτίας της ανάκαμψης της τιμής του πετρελαίου λόγω αναζωπύρωσης της βιομηχανικής ζήτησης, ο κλάδος των πρώτων υλών (2,88%), τα προσωπικά-οικιακά προιόντα (2,76%) και οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες (2,28%). Πτωτικά κινήθηκαν οι τηλεπικοινωνίες (-2,55%) και ο κλάδος Ταξιδιών-Αναψυχής (-0,37%).

Το ‘άνοιγμα’ πολλών οικονομιών στην Ευρώπη χθες (4/5) αποτελεί μία ένεση οικονομικής αισιοδοξίας μετά την ‘καταιγίδα’ των αρνητικών μηνυμάτων του τελευταίου διμήνου. Αν η επαναφορά της επιχειρηματικής δραστηριότητας συνδυαστεί με την υλοποίηση των μεγάλων προγραμμάτων χρηματοδότησης των Κεντρικών Τραπεζών, όπως έχουν εξαγγελθεί, τότε μπορούμε να είμαστε –αν όχι αισιόδοξοι- τουλάχιστον λιγότερο απαισιόδοξοι για την ύφεση του 2020.