Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.: Ουδεμία σχέση έχουν οι λογιστές-φοροτεχνικοί με τη διαδικασία υλοποίησης των προγραμμάτων χρηματοδότησης/δανειοδότησης για τη στήριξη των επιχειρήσεων

Ανακοινώσεις Συλλόγων - Ενώσεων - Ομοσπονδιών κ.ά.

5 Μάιος 2020
Taxheaven.gr



ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΟΛΟΓΩΝ ΚΑΙ ΛΟΓΙΣΤΩΝ/ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ
ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ (Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.) ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ


Αίγιο, 05/05/2020

Προς:
Διευθυντή Εθνικής Τράπεζας Αιγίου
Διευθυντή Τράπεζας Πειραιώς Αιγίου
Διευθυντή Alpha Bank Αιγίου
Διευθυντή Eurobank Αιγίου


Κύριοι,
στα πλαίσια των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων έναντι των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, έχουν ανακοινωθεί ή βρίσκονται ήδη σε διαδικασία υλοποίησης τα εξής προγράμματα χρηματοδότησης/δανειοδότησης:
a) επιδότηση τόκων υφιστάμενων δανείων
b) δάνειο με επιδότηση επιτοκίου
c) δάνειο με εγγύηση δημοσίου


Τα συγκεκριμένα προγράμματα τα προωθούν και τα ίδια τα τραπεζικά σας ιδρύματα, μέσω των αρμόδιων τμημάτων τραπεζικής επιχειρήσεων.

Επειδή, όμως, έχει παρατηρηθεί το φαινόμενο κάποιοι ενδιαφερόμενοι να εξυπηρετούνται απευθείας από τα αρμόδια τμήματα, ενώ κάποιοι άλλοι να δέχονται την προτροπή "να απευθυνθούν στον λογιστή τους", θα θέλαμε να σας ενημερώσουμε ότι οι λογιστές/φοροτεχνικοί ουδεμία σχέση έχουμε με τη διαδικασία υλοποίησης των ανωτέρω προγραμμάτων.

Το γεγονός ότι η υποβολή των αιτήσεων απαιτεί τη συμπλήρωση οικονομικών στοιχείων δεν συνεπάγεται αυτομάτως ότι τη διαδικασία οφείλει να τη διεκπεραιώσει ο εκάστοτε λογιστής/φοροτεχνικός, ούτε ότι έχει την κατάλληλη τεχνογνωσία για κάτι τέτοιο.

Σας επισημαίνουμε ότι το επάγγελμά μας απαιτεί βαθιά επιστημονική κατάρτιση, η οποία δε μας επιτρέπει να αναλαμβάνουμε ευθύνη για "δουλειές του ποδαριού" στη λογική "έλα μωρέ, μία αίτηση είναι, καν' την να υπάρχει και βλέπουμε". Ούτε φυσικά να διεκπεραιώνουμε εργασίες γεμάτες ασάφειες και αοριστίες και με ορολογία, τόσο έξω από το αντικείμενό μας, που δυσκολευόμαστε ακόμα και να την κατανοήσουμε.

Το τελευταίο διάστημα οι λογιστές/φοροτεχνικοί επωμίστηκαν αγόγγυστα το βάρος της κοινωνικοοικονομικής συνοχής της χώρας, κατά τον ίδιο τρόπο που το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό επωμίστηκε ηρωικά το βάρος της υγειονομικής προστασίας των συνανθρώπων μας. Αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι κάθε νέο μέτρο που θα αφορά τις οικονομικές προεκτάσεις της πανδημίας αποτελεί ευθύνη και αρμοδιότητα των λογιστών/φοροτεχνικών.

Σας τονίζουμε ότι, όσον αφορά την υλοποίηση των ανωτέρω προγραμμάτων, αποκλειστική υποχρέωση των επαγγελματιών του κλάδου μας είναι η γνωστοποίηση των απαραίτητων οικονομικών στοιχείων και η αποστολή/προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών (λογιστικές καταστάσεις, φορολογικά έντυπα, δηλώσεις κτλ.).

Για όλα τα περαιτέρω, δε θεωρούμε ότι υπάρχει οποιαδήποτε διαφορά με τα υπόλοιπα τραπεζικά προϊόντα δανειακού χαρακτήρα, τα οποία διαχρονικά ήταν υπόθεση συνεργασίας αποκλειστικά μεταξύ τράπεζας και δανειολήπτη, χωρίς καμία συμμετοχή του αρμόδιου λογιστή/φοροτεχνικού (πλην των προαναφερθέντων υποχρεώσεων).

Ευελπιστούμε στην κατανόηση και συνεργασία σας.

Με τιμή,

Το Δ.Σ. του Σ.Ο.Λ./Φ.Ε.Ε.