Αποτελέσματα live αναζήτησης

Διαθέσιμη η εφαρμογή στο ΠΣ Εργάνη για τη μείωση των μισθωμάτων Απριλίου

Διαθέσιμη η εφαρμογή στο ΠΣ Εργάνη για τη μείωση των μισθωμάτων Απριλίου
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης

Κωνσταντίνος Δημ. Γραβιάς
Πτυχιούχος Οικον. Παν/μίου Πειραιά
Λογιστής - φοροτεχνικός

Με την εγκύκλιο με αριθμ. πρωτ. οικ.17321/327/4.5.2020 του υπ. Εργασίας —εκτός των άλλων θεμάτων που επιλύονται— δόθηκε λύση και σε ένα μείζον θέμα που είχε αναδειχθεί από σύσσωμο τον κλάδο των λογιστών-φοροτεχνικών, τους συνδικαλιστικούς φορείς, την ΠΟΜΙΔΑ (δείτε σχετικά κι εδώ), καθώς επίσης και από τον βουλευτή κο Β. Σπανάκη, όσο και από τον κόμβο και που αφορούσε στη μη δυνατότητα υποβολής της υ.δ. στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ για τη μείωση κατά 40% του μισθώματος του μηνός Απριλίου 2020.

Το υπ. Εργασίας κατανοώντας τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί από τη μη υποβολή των υπεύθυνων δηλώσεων των μισθωτών επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης, τόσο για τους ίδιους τους μισθωτές όσο και για τους εκμισθωτές, έδωσε τη λύση αποφορτίζοντας ουσιαστικά το κλίμα έντασης που επικρατούσε. «Αγκάθι» αποτελεί ακόμη η άρνηση πολλών μισθωτών ακινήτων που δεν απασχολούν προσωπικό να προβούν στην υποβολή των εν λόγω υπεύθυνων δηλώσεων, ωστόσο πρέπει να κατανοήσουν όλοι ότι, από την υποβληθείσα υπεύθυνη δήλωση των μισθωτών ακινήτων στο Π.Σ. ΕΡΓΑΝΗ ενημερώνεται η Α.Α.Δ.Ε. για να τύχουν στη συνέχεια οι εκμισθωτές των σχετικών ευεργετημάτων (σ.σ. δείτε και σχετικό άρθρο του κόμβου με όλη την περιπτωσιολογία). Επίσης, δεν πρέπει να λησμονούμε ότι η υποβληθείσα δήλωση στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ αποτελεί ένα αδιάσειστο αποδεικτικό στοιχείο που καλύπτει τους μισθωτές όσο και τους εκμισθωτές ώστε να μη δηλητηριάζονται οι μεταξύ τους σχέσεις. 

Σήμερα, μετά και το άνοιγμα της εφαρμογής σήμερα στο ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ οι μισθωτές επαγγελματικής μίσθωσης προς εγκατάσταση επιχείρησης έχουν τις εξής δυνατότητες σχετικά με τη δήλωση μισθώματος για τον μήνα  Απρίλιο 2020:

α) Υποβολή νέας δήλωσης για όσους δεν είχαν προλάβει να την υποβάλουν μέχρι το κλείσιμο της εφαρμογής

β) Υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης από εργοδότες-επιχειρήσεις λόγω μη αναγραφής των στοιχείων των εκμισθωτών και της διεύθυνσης του ακινήτου.

γ) Υποβολή συμπληρωματικής δήλωσης λόγω διορθώσεων που αφορούν στα στοιχεία των εκμισθωτών ή της διεύθυνσης του ακινήτου.

Σημείωση: Όσοι δεν απασχολούν προσωπικό και πρέπει να δηλώσουν μόνο τα στοιχεία των εκμισθωτών και της διεύθυνσης του ακινήτου, λόγω του ότι απαιτείται (για άλλους λόγους) η υποχρεωτική συμπλήρωση του πεδίου «ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑΣ/ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ ΑΝΑΣΤΟΛΗΣ ΣΥΜΒΑΣΕΩΝ ΕΡΓΑΣΙΑΣ» (βλέπε κάτωθι εικόνα) ώστε να προχωρήσει η υποβολή της υ.δ., μία εναλλακτική λύση είναι να αναγραφεί μόνο για τις εν λόγω περιπτώσεις, ως ημερομηνία η 1.4.2020 (σ.σ. αυτή είναι καθαρά προσωπική άποψη). 


Η προθεσμία για όλες τις ανωτέρω ενέργειες βάσει του χρονοδιαγράμματος της εγκυκλίου οικ.17321/327/4.5.2020 ξεκινά από 7.5.2020 και εκπνέει στις 10.5.2020.

Να σημειώσουμε στο σημείο αυτό όσοι είχαν υποβάλει εμπροθέσμως τις σχετικές υπεύθυνες δηλώσεις και είχαν συμπεριλάβει τα ορθά στοιχεία των εκμισθωτών, κ.λπ. δεν χρειάζεται να προβούν τώρα σε κάποια περαιτέρω ενέργεια.

Κλείνοντας να τονίσουμε ότι πρέπει να ληφθεί περαιτέρω μέριμνα από το υπ. Οικονομικών και για τους εκμισθωτές ακινήτων, διότι σε πολλές περιπτώσεις τα υφιστάμενα μέτρα της μετάθεσης των οφειλών ή της έκπτωσης του 25% στις δόσεις οφειλών δεν έχουν νόημα γιατί δεν υφίστανται οφειλές.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης