Οι προτάσεις της Goldman Sachs για την επόμενη ημέρα στις αγορές μετοχών

Οικονομικές Ειδήσεις

30 Απρίλιος 2020
Έμφαση στους ισχυρούς ισολογισμούς, στο μειωμένο δανεισμό και στα ικανοποιητικά μερίσματα Taxheaven.gr



Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Για τον οικονομικό κύκλο που πλησιάζει, οι εταιρείες που θα ηγηθούν είναι αυτές που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς, σταθερή ανάπτυξη και χαμηλή μεταβλητότητα, δήλωσε η Goldman Sachs. Στην Ευρώπη, ένας μικρός αριθμός εταιρειών σταθερής ανάπτυξης που αποτελεί αντικείμενο μελέτης της G.S ήταν οι νικητές στην ανοδική αγορά (bull market) και οι αναλυτές της Goldman Sachs τις έχουν ονομάσει «GRANOLAS». Πρόκειται για τα αρχικά 11 ευρωπαϊκών εταιρειών με σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς, χαμηλή αύξηση μεταβλητότητας και καλές αποδόσεις μερισμάτων. Οι εταιρείες αυτές είναι: Glaxosmithkline, Roche, ASML, Nestle, Novartis, Novo Nordisk, L'Oreal, LVMH, Astrazeneca, SAP, Sanofi.

Για τον επόμενο κύκλο, ασχέτως εάν θα είναι μία ισχυρή ανοδική κίνηση ή όχι, είναι λιγότερο πιθανό η τάση να καθοριστεί από τις αποτιμήσεις των μετοχών. Οι βασικοί παράγοντες που θα καθορίσουν τις εταιρείες των οποίων οι μετοχές θα πρωταγωνιστήσουν θα εξαρτηθούν από εάν και κατά πόσο θα έχουν:

1. Υψηλά επίπεδα χρέους και χαμηλή ανάπτυξη
2. Χαμηλά επίπεδα πληθωρισμού στις χώρες τους
3. Συνεχόμενος ψηφιακός μετασχηματισμός των επιχειρήσεων
4. Μεγαλύτερη διαφοροποίηση στα δίκτυα διανομής
5. Πιέσεις στα περιθώρια κερδοφορίας
6. Μεγαλύτερες συγχωνεύσεις
7. Εστίαση σε θέματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και κοινωνικού προσανατολισμού

Κάτω απ' αυτές τις προϋποθέσεις, συνεπάγεται ότι επενδυτικά το επόμενο διάστημα θα έχει τα εξής χαρακτηριστικά:
- Μειωμένη ανάπτυξη. Οι εταιρείες που θα έχουν αυξημένη ανάπτυξη θα συνεχίσουν να ευημερούν
- Μειωμένα έσοδα. Οι εταιρείες που θα μοιράζουν σταθερά μέρισμα θα αναπτυχθούν
- Υψηλά επίπεδα χρέους. Οι εταιρείες με ισχυρούς ισολογισμούς θα ευημερήσουν

Οι αναλυτές επενδύσεων της Goldman Sachs ανέφεραν: "Στις ΗΠΑ, η τεχνολογία εξακολουθεί να είναι πιθανό να παραμείνει ο μακροπρόθεσμος νικητής. Στην Ευρώπη είναι πιο πιθανό να είναι ένας συνδυασμός δομικά ισχυρών και / ή σταθερών τομέων: Υγειονομική περίθαλψη, βασικοί καταναλωτές και τεχνολογία." Ως τέτοιες εταιρείες προτείνει τις Glaxosmithkline,Roche, ASML, NESTLE, Novartis, NovoNordisk, L’ Oreal, LVMH, Astrazeneka, SAP, Sanofi. Αυτές θα έχουν σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς, χαμηλή μεταβλητότητα στους ρυθμούς ανάπτυξης, ικανοποιητικές μερισματικές αποδόσεις της τάξης του 2-2,5%  οι οποίοι θα είναι σημαντικά υψηλότεροι από άλλες επενδύσεις.

Έναρξη μιας νέας ανοδικής αγοράς;

Η 10ετής αγορά ταύρων - η μεγαλύτερη στην ιστορία για τις ΗΠΑ - έληξε στις 19 Φεβρουαρίου, "λίγες εβδομάδες πριν από τα 11α γενέθλιά της". Το αν η αγορά βρίσκεται σε ένα νέο bullish περιβάλλον ή θα πέσει ξανά παραμένει ασαφές, καταλήγει η έκθεση της Goldman Sachs.

H MΕΓΑΛΗ ΣΥΡΡΙΚΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΖΩΝΗ ΣΤΟ Α’ ΤΡΙΜΗΝΟ 2020

Τη μεγαλύτερη οικονομική συρρίκνωση που έχει ποτέ καταγραφεί γνώρισε το α' τρίμηνο του 2020 η Ευρώπη καθώς η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε ένα πρωτοφανές ‘πάγωμα’ της οικονομικής δραστηριότητας. 

Ειδικότερα, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης υποχώρησε κατά 3,8% κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020 σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με την προκαταρκτική μέτρηση της Eurostat.

Σημειώνεται ότι το δ' τρίμηνο του 2019, το ΑΕΠ είχε αναπτυχθεί κατά 0,1% στην Ευρωζώνη και κατά 0,2% στην Ε.Ε. σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.

Σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του προηγούμενου έτους, το εποχιακά προσαρμοσμένο ΑΕΠ υποχώρησε κατά 3,3% στην Ευρωζώνη και κατά 2,7% στην Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο μετά από ανάπτυξη 1,0% και 1,3% αντίστοιχα το προηγούμενο τρίμηνο.

Κριστίν Λαγκάρντ: Πρωτοφανής συρρίκνωση της  οικονομικής δραστηριότητας στην Ε.Ε.

Θετική για το «Ταμείο Ανάκαμψης» η επικεφαλής της ΕΚΤ


Η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Κριστίν Λαγκάρντ, μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου τόνισε ότι η οικονομική δραστηριότητα συρρικνώνεται τις τελευταίες εβδομάδες "με πρωτοφανή ρυθμό και ταχύτητα για περίοδο ειρήνης".

Ο αντίκτυπος της πανδημίας και των μέτρων περιορισμού που έχουν δρομολογήσει οι κυβερνήσεις είναι δραματικός στην αγορά εργασίας, προειδοποίησε η επικεφαλής της ΕΚΤ μιλώντας στη συνέντευξη Τύπου μετά τις αποφάσεις νομισματικής πολιτικής της τράπεζας.

Επεσήμανε ότι είναι κρίσιμο να υπάρξει μια φιλόδοξη στάση στη δημοσιονομική πολιτική. "Κάνουμε έκκληση για ισχυρή και έγκαιρη δράση προκειμένου να αντιμετωπιστεί η πανδημία. Σε αυτό το πλαίσιο, καλωσορίζουμε τις πρόσφατες εργασίες στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για ένα Ταμείο Ανάκαμψης".