Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Δεν... χάσαμε το Ε9 αλλά ξαναφτιάξτε το»!

  • Συνεχίζεται ο τραγέλαφος με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των φορολογουμένων που υποβάλλουν εξαρχής το Ε9.
ΑΝΕΞΗΓΗΤΟ ΚΑΨΩΝΙ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΠΟΥ... ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΕΤΑΙ

«Δεν... χάσαμε το Ε9 αλλά ξαναφτιάξτε το»!

Της ΕΛΕΝΗ ΚΩΣΤΑΡΕΛΟΥ

Συνεχίζεται ο τραγέλαφος με το Ενιαίο Τέλος Ακινήτων, καθώς καθημερινά αυξάνει ο αριθμός των φορολογουμένων που υποβάλλουν εξαρχής το Ε9.

Η σελίδα «υποδοχής» για τη... βελτίωση του Ε9 Η σελίδα «υποδοχής» για τη... βελτίωση του Ε9 Σύμφωνα με νεότερα στοιχεία, υπολογίζονται σε περίπου 200.000 (σ.σ. μετά τους 100.000 της περασμένης εβδομάδας) οι ιδιοκτήτες ακινήτων που έλαβαν ειδοποιητήριο μέχρι και χθες για να υποβάλουν ξανά το σύνολο της περιουσίας τους, δηλαδή ένα νέο Ε9. Ενώ ορισμένες πρόχειρες εκτιμήσεις ανεβάζουν τον τελικό αριθμό αυτών σε πάνω από μισό εκατομμύριο.

Στοιχεία και εκτιμήσεις που αποσιωπά εμφανώς το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, καθώς σε χθεσινή ανακοίνωσή του κάνει λόγο για «διαστρέβλωση» των προθέσεών του όταν αναφέρεται στα λεγόμενα αρμοδίων παραγόντων του ίδιου υπουργείου που δεν αποκλείουν ακόμα και την απώλεια στοιχείων. Αν δεν έχουν χαθεί στοιχεία μέσα στα ηλεκτρονικά αρχεία τους, τότε γιατί ζητούν από τους φορολογούμενους να υποβάλουν ξανά ένα έντυπο με τα ίδια στοιχεία, και δεν τους ζητούν απλώς να διορθώσουν τα στοιχεία που ενδεχομένως έχουν κάνει λάθος;

Διότι δεν μπορεί να έχουν κάνει λάθος όλα τα στοιχεία των ακινήτων τους. Κι αν έχουν καταχωρισθεί, όπως λέει το υπουργείο, όλες οι υποβληθείσες δηλώσεις Ε9 και είναι διαθέσιμες προς επεξεργασία, τότε γιατί τους ζητούν να υποβάλουν τα ίδια στοιχεία;

Οι φορολογούμενοι, πάντως, που λαμβάνουν ειδοποιητήρια διόρθωσης είναι βέβαιο ότι δεν θα γλιτώσουν την ηλεκτρονική υποβολή, είτε αφορά την εξαρχής υποβολή του Ε9 είτε στη διόρθωση στοιχείων. Το υπουργείο φαίνεται να είναι κατηγορηματικό σε αυτό. Σύμφωνα με ανεπίσημα στοιχεία ξεπερνούν ήδη το 1.000.000 όσοι έλαβαν ειδοποιητήρια και έχουν υποβληθεί πάνω από 430.000 διορθωτικές δηλώσεις. Από τις 600.000 που εκκρεμούν, οι 200.000 είναι για εκ νέου υποβολή.

Τα έκτροπα του ΕΤΑΚ αποδίδει η πολιτική ηγεσία του υπουργείου στο «εξαιρετικά δύσκολο εγχείρημα» δημιουργίας του περιουσιολογίου. Παραδέχεται δε πως υπάρχουν λάθη, αλλά περιορίζεται να αναφερθεί μόνο σε λάθη αρίθμησης των ακινήτων ή περιπτώσεων συμπλήρωσης του Ε9 κάθε χρόνο επισημαίνοντας το ενδεχόμενο πολλαπλής φορολόγησής τους.

Χάος στις Εφορίες

Σύμφωνα με πληροφορίες, από αύριο ή το αργότερο μέχρι την Παρασκευή προγραμματίζουν να ανεβάσουν στο Διαδίκτυο όλα τα στοιχεία των φορολογούμενων, δίνοντάς τους τη δυνατότητα πρόσβασης ανεξαρτήτως αν έχουν λάβει ή όχι ειδοποιητήριο ή εκκαθαριστικό ΕΤΑΚ.

Πάντως, στις εφορίες επικρατεί ένα χάος, καθώς οι εφοριακοί δεν είναι σε θέση να εξυπηρετήσουν τους φορολογούμενους, δηλαδή να τους υποβάλλουν το Ε9 ή να κάνουν τις διορθώσεις.

Δεν αποκλείεται βέβαια να λειτουργήσουν ειδικά γραφεία διόρθωσης ή εκ νέου υποβολής του Ε9 στις εφορίες.

Δεν απουσιάζουν και περιπτώσεις εφοριών που μαζεύουν φωτοτυπίες από τα ειδοποιητήρια των φορολογούμενων εκ των οποίων ζητούν υπομονή μέχρι να υπάρξει μια συνολική αντιμετώπιση του προβλήματος από το υπουργείο...

Πηγή Ελευθεροτυπία.
Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης