Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η τεράστια σημασία του τουρισμού και γιατί δεν πρέπει να αποδομηθεί λόγω πανδημίας

29 Απρίλιος 2020
Η τεράστια σημασία του τουρισμού και γιατί δεν πρέπει να αποδομηθεί λόγω πανδημίας
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Αυξάνονται τα δημοσιεύματα και οι ‘ιδέες’ ότι ο τουρισμός κακώς αποτελεί μονοκαλλιέργεια για την ελληνική οικονομία και άρα ίσως πρέπει να στραφούμε σε εναλλακτικές μορφές ανάπτυξης. Μία ιδέα που είναι λάθος για πολλούς επιχειρηματικούς λόγους. Ο πρώτος είναι ότι ο οικονομικός πολλαπλασιαστής εσόδων που προσφέρει ο τουρισμός είναι πολύ μεγαλύτερος από οποιονδήποτε άλλο επιχειρηματικό κλάδο. Ένα νέο ξενοδοχείο έχει προσφέρει απασχόληση σε ξενοδοχοϋπαλλήλους, προμηθευτές, καθαριστές αλλά και το εργατικό δυναμικό που εργάστηκε για να κτιστεί το ξενοδοχείο μέσα σε ένα ή δύο χρόνια. Από εκεί και πέρα αποτελεί μία σταθερή πηγή φορολογικών εσόδων και ασφαλιστικών εισφορών για το Δημόσιο ενώ ταυτόχρονα δημιουργεί μία σειρά επιχειρήσεων που λειτουργούν παράπλευρα.

Ο άλλος λόγος είναι ότι ο τουρισμός είναι ίσως το ‘λαχείο’ που δίνει η φύση σε μία χώρα. Όσες χώρες είναι τυχερές και τον έχουν, τον εκμεταλλεύονται. Οι υπόλοιπες προσπαθούν να τον δημιουργήσουν. Καμία να υποβαθμίσει τη σημασία του. Και επειδή ακούγονται πολλά σχετικά με την ανάπτυξη της τεχνολογίας και των νέων τάσεων, να θυμίσουμε ότι ακόμη και στην τεχνολογικά προηγμένη Εσθονία (χρησιμοποιείται ως μοντέλο τεχνολογικής ανάπτυξης), το 30% των εσόδων στην πρωτεύουσά Ταλλίν, προέρχεται από τον τουρισμό. Συνεπώς μην λιθοβολείτε τον τουρισμό. Είναι σαν να πριονίζετε το κλαδί πάνω στο οποίο κάθεται η ελληνική οικονομία.

Εν αναμονή του τουρισμού

Για το 3ο σκέλος της ομαλοποίησης της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, θα χρειαστεί να περιμένουμε ακόμη δύο ή τρεις μήνες. Πρόκειται για τον τουρισμό βέβαια, ο οποίος συμβάλλει θεωρητικά στο 25% περίπου του ΑΕΠ αλλά στην πράξη πάνω από το 30% του ΑΕΠ αν δεχθούμε ότι χιλιάδες μικρά rooms to let συνεισφέρουν σε μεγάλο ποσοστό στο εισόδημα αγροτών και ψαράδων στα νησιά ενώ και περιοχές εκτός της γνωστής ‘τουριστικής ζώνης’ (Κρήτη, Κυκλάδες, Δωδεκάνησα, Σποράδες, Ιόνια Νησιά, Χαλκιδική, Θάσος) ενισχύονται θεαματικά για τον τουρισμό. Η μεγαλύτερη όμως συμβολή του τουρισμού ως πολλαπλασιαστή εισοδημάτων και εσόδων είναι σε περιοχές που είναι απομακρυσμένες από την ‘τουριστική ζώνη’. Για παράδειγμα, ο τουρισμός συνεισφέρει πολύ περισσότερο στο ατομικό εισόδημα ενός κατοίκου της Κιμώλου απ' ότι ενός κατοίκου της Ρόδου.  

Όταν μην αμιγώς τουριστικές περιοχές αναπτύσσονται τουριστικά


Το ποσοστό συμμετοχής του τουρισμού στα εισοδήματα κατοίκων πόλεων ως μη τουριστικών έχει πολλαπλασιαστεί. Σήμερα, το 25% των εισοδημάτων του Βόλου προέρχεται από τον τουρισμό έναντι 5-10% που ήταν πριν από 10 χρόνια, σύμφωνα με εκτιμήσεις επιχειρηματιών της περιοχής. Αντίστοιχα, στην Καλαμάτα ο τουρισμός συμμετέχει (άμεσα ή έμμεσα) στα εισοδήματα των κατοίκων της πόλης σε ποσοστό κοντά στο 40% όταν πριν από 10 χρόνια ήταν χαμηλότερα του 20%.

Ακόμη μεγαλύτερη είναι η επίδραση του τουρισμού, στα Ζαγοροχώρια της Ηπείρου. Εκεί με τους ξενώνες που έχουν δημιουργηθεί τα τελευταία χρόνια, έχει αυξηθεί η επισκεψιμότητα στην περιοχή και τα έσοδα των δήμων και κοινοτήτων που πριν την τουριστική ‘έκρηξη’ ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτα.

ΑΣΤΙΚΟΣ ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ

Δύο είναι τα χαρακτηριστικά παραδείγματα για την εξέλιξη του αστικού τουρισμού. Η τουριστική (ξενοδοχειακή και επισιτιστική) κίνηση σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη των τελευταίων ετών. Μέχρι πριν 5 χρόνια, ο τουρισμός στην Αθήνα περιορίζονταν σε συγκεκριμένα έσοδα από τα 10 μεγάλα ξενοδοχεία της και στις ταβέρνες της Πλάκας και της Ακρόπολης. Τα τελευταία 5 χρόνια, η συνεισφορά των ξενοδοχείων της πρωτεύουσας έχει επεκταθεί και από τα ξενοδοχεία–μπουτίκ τα οποία δουλεύουν με υψηλές πληρότητες και ουσιαστικά έχουν δώσει ζωή στην ευρύτερη περιοχή Σύνταγμα-Χαυτεία-Εξάρχεια-Ομόνοια-Μεταξουργείο. 

Είναι χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Μεταξουργείου όπου μία υποβαθμισμένη περιοχή έχει αρχίσει να αναβαθμίζεται εξαιτίας ενός 5άστερου ξενοδοχείου που λειτουργεί τα τελευταία 5 χρόνια στην πλατεία της. 

Γύρω έχουν δημιουργηθεί νέα εστιατόρια, ενώ και τα παλαιότερα ξενοδοχεία έχουν αναβαθμιστεί λειτουργικά.

Αντίστοιχη είναι η συνεισφορά του αστικού τουρισμού στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι πριν από 10 χρόνια λειτουργούσαν υποτονικά μερικά ξενοδοχεία στον άξονα Σιδηροδρομικού Σταθμού έως Πλατ. Αριστοτέλους και Μακεδονία Παλλάς στην παραλία ενώ στο ευρύτερο άξονα της πόλης υπήρχαν 3 πεντάστερα ξενοδοχεία. Σήμερα έχουν αυξηθεί τα μικρά πεντάστερα ξενοδοχεία Μπουτίκ στο κέντρο της πόλης τα οποία έχουν μεγιστοποιήσει τον τουρισμό της. Η συνεισφορά του τουρισμού στην πόλη της Θεσσαλονίκης έχει αυξηθεί θεαματικά σ' αυτά τα 10 τελευταία χρόνια, πολλαπλασιάζοντας τις επενδύσεις όχι μόνο σε χώρους εστίασης αλλά και σε χώρους πολιτισμικών δραστηριοτήτων που δεν βασίζονται στους ντόπιους κατοίκους.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης