Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τέρμα στο «χαράτσι», με τη δραστική μείωση των τελών περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων και χρήση Διαδικτύου στο εξωτερικό

1 Ιούλιος 2009
  • Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την περιαγωγή, που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου, μειώνουν τουλάχιστον κατά 60% το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό.
Τέρμα στο «χαράτσι», με τη δραστική μείωση των τελών περιαγωγής για κλήσεις, αποστολή μηνυμάτων και χρήση Διαδικτύου στο εξωτερικό

Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την περιαγωγή, που θα ισχύουν από την 1η Ιουλίου, μειώνουν τουλάχιστον κατά 60% το κόστος χρήσης του κινητού τηλεφώνου στο εξωτερικό.

Λίγο πριν από τις καλοκαιρινές διακοπές, οι νέοι κανόνες μειώνουν τα τέλη περιαγωγής, δηλαδή τις τιμές με τις οποίες χρεώνουν οι εταιρείες τηλεπικοινωνιών τους Ευρωπαίους καταναλωτές όταν χρησιμοποιούν το κινητό τους σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Για πρώτη φορά η ΕΕ επιβάλλει ανώτατα όρια στις τιμές για τα γραπτά μηνύματα και τις υπηρεσίες δεδομένων. Οι κανόνες αυτοί μειώνουν επίσης τα ανώτατα όρια των τιμών περιαγωγής που ισχύουν σήμερα για τις τηλεφωνικές κλήσεις.

Η αποστολή γραπτού μηνύματος από το εξωτερικό εντός της ΕΕ θα στοιχίζει το πολύ 11 λεπτά (ή το ισοδύναμο ποσό σε εθνικό νόμισμα), δηλαδή λιγότερο από το μισό του προηγούμενου μέσου όρου των 29 λεπτών (πολύ περισσότερα από αυτά που πληρώνουν οι αποστολείς γραπτών μηνυμάτων στη χώρα τους). Η λήψη γραπτού μηνύματος σε άλλο κράτος μέλος της ΕΕ θα εξακολουθήσει να γίνεται δωρεάν.

Τέθηκαν επίσης ανώτατα όρια στις τιμές χονδρικής, δηλαδή στις τιμές που χρεώνουν μεταξύ τους οι εταιρείες τηλεφωνίας για άλλες υπηρεσίες περιαγωγής, όπως αποστολή ηλεκτρονικών μηνυμάτων ή φωτογραφιών ή πλοήγηση στο Διαδίκτυο.

Το ανώτατο όριο χονδρικής είναι 1 ευρώ για κάθε τηλεφόρτωση ενός megabyte, έναντι της μέσης τιμής χονδρικής 1,68 ευρώ που ίσχυε προηγουμένως στην ΕΕ. Η ανώτατη τιμή θα μειωθεί σε 80 λεπτά το 2010 και σε 50 λεπτά το 2011. Σε όλες τις τιμές δεν περιλαμβάνεται ο ΦΠΑ.

Οι καταναλωτές θα μπορούν επίσης να επιλέξουν έναν μηχανισμό διακοπής της παρεχόμενης υπηρεσίας, μόλις ο λογαριασμός τους φθάσει τα 50 ευρώ, ή ενδεχομένως μεγαλύτερο ποσό. Έτσι θα αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις που προκαλούν υπέρογκοι λογαριασμοί, όπως αυτή που είχε Γερμανός πελάτης ο οποίος χρεώθηκε με 46.000 ευρώ για τηλεφόρτωση τηλεοπτικού προγράμματος μέσω κινητού όταν ήταν στη Γαλλία.

Σύμφωνα με τους νέους κανόνες, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας πρέπει να χρεώνουν τους πελάτες τους για κλήσεις περιαγωγής ανά δευτερόλεπτο - και όχι ανά λεπτό - μετά τα πρώτα 30 δευτερόλεπτα, γεγονός που αναμένεται να μειώσει τους λογαριασμούς τηλεφώνου σε ποσοστό μεγαλύτερο από 20%.

Το 2007 η ΕΕ έθεσε για πρώτη φορά ανώτατες τιμές στις διασυνοριακές κλήσεις από και προς τα κινητά τηλέφωνα, αφού διαπίστωσε ότι οι κλήσεις αυτές ήταν κατά μέσο όρο τέσσερις φορές ακριβότερες από τις εγχώριες κλήσεις και ότι οι τιμές διέφεραν σημαντικά από χώρα σε χώρα.


Τα τέλη περιαγωγής σε όλη την Ευρώπη


Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης