Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η άρση του lockdown και οι Κεντρικές Τράπεζες σήμαναν επενδυτική αντεπίθεση

Η άρση του lockdown και οι Κεντρικές Τράπεζες σήμαναν επενδυτική αντεπίθεση
© Taxheaven - H εικόνα προστατεύεται από τον νόμο περι πνευματικής ιδιοκτησίας - Δείτε περισσότερα στους όρους χρήσης


Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven

Επιστροφή στα υψηλά Απριλίου για τον Γενικό Δείκτη κατά τη σημερινή συνεδρίαση στο ελληνικό χρηματιστήριο. Η ημερομηνία άρσης του lockdown όπως εκτιμάται ότι θα ανακοινωθεί αύριο Τρίτη από τον Πρωθυπουργό για την Ελλάδα σε συνδυασμό με τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων και οικονομιών που θα εξαγγείλουν μέχρι την Πέμπτη οι Κεντρικές Τράπεζες σε ΗΠΑ και Ε.Ε. αποτελούν τις βασικές αιτίες που τόσο η ελληνική όσο και οι ξένες κεφαλαιαγορές κινήθηκαν ανοδικά κατά τη σημερινή συνεδρίαση.

Στην εγχώρια κεφαλαιαγορά, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε στις 626,16 μονάδες με άνοδο 3,26% αλλά και πάλι με ισχνές συναλλαγές της τάξης των 47,4 εκατ. ευρώ. Από τις μετοχές που συναλλάχθηκαν οι 87 έκλεισαν ανοδικά και 26 πτωτικά.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης (FTSE Large Cap) αυξήθηκε κατά 3,49% ενώ άνοδο 2,34% είχε ο δείκτης της μεσαίας κεφαλαιοποίησης (FTSE Mid Cap). Από τους επιμέρους κλαδικούς δείκτες, όλοι κινήθηκαν ανοδικά χθες με μεγαλύτερη άνοδο για τους κλάδους των Τραπεζών (6,02%), Κατασκευών-Υλικών (5,6%), Τροφίμων-Ποτών (4,44%).

Στα χρηματιστήρια της Ε.Ε, ανοδικά κινήθηκαν και οι μεγάλες αγορές της Γερμανίας και της Γαλλίας ενώ ανοδικά ξεκίνησαν και οι αμερικανικοί δείκτες. Γενικότερα, υπάρχει η αίσθηση ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα δώσουν το σύνθημα για την ‘οικονομική αντεπίθεση’ μέσα στο β' εξάμηνο του 2020, προσφέροντας τα μεγαλύτερα πακέτα στήριξης στην παγκόσμια ιστορία. Εκτός από τις κεντρικές τράπεζες, τα αποτελέσματα α' τριμήνου που θα αρχίσουν μέσα στον επόμενο μήνα να ανακοινώνονται στις ΗΠΑ και στην Ε.Ε των μεγάλων πολυεθνικών, θα δείξουν εάν οι εκτιμήσεις για μεγάλη ύφεση θα επαληθευτούν ή θα διαψευστούν προς όφελος των οικονομιών και των επιχειρήσεων.

Δύο εταιρείες κερδισμένες μέσα στην κρίση

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να επισημανθεί ότι στο ελληνικό χρηματιστήριο διαπραγματεύονται οι μετοχές δύο εταιρειών που θα βγουν κερδισμένες από την κρίση, άμεσα ή έμμεσα. Η πρώτη είναι η μετοχή των Πλαστικών Θράκης, ο όμιλος που ξεκινά νέα γραμμή παραγωγής χειρουργικών μασκών στο εργοστάσιο της Ξάνθης. Η μετοχή έχει πραγματοποιήσει μέσα σε τρεις εβδομάδες ράλι της τάξης του 30% περίπου.

Η δεύτερη είναι η νέα κοινή μετοχή του Τιτάνα International (Tit C) η οποία ευνοείται από το πρόγραμμα ενίσχυσης των υποδομών που θα παρουσιάσει η αμερικανική κυβέρνηση. Ο όμιλος του Τιτάνα έχει εργοστάσια τσιμέντου στη Florida και στη Virginia των ΗΠΑ.

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης